logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Projekt sieci LAN w domu piętrowym: szafa rack w piwnicy, router na piętrze, WiFi

MarioSWD 01 Lip 2025 18:54 684 6
REKLAMA
  • #1 21594993
    MarioSWD
    Poziom 8  
    Witam,

Chciałbym się poradzić w kwestii projektowanej przeze mnie sieci internetowej w nowo budowanym domu piętrowym z piwnicą. Konkretnie chodzi mi o to, czy mój pomysł ma rację bytu. Czy ewentualnie coś zrobić inaczej lub lepiej.

W piwnicy, w pomieszczeniu, gdzie będzie m.in. sterowanie z PC oraz centralka z alarmu, chcę zabudować szafę rack 19’’ 6 lub 9U. Do szafy doprowadzić światłowód od lokalnego dostawcy. W szafie chcę mieć wyprowadzone przewody Cat6, które pójdą do wszystkich pokoi po dwie sztuki (TV, komputery czy tam jakieś konsole). Generalnie wszystko chcę podłączyć poprzez switch w tym jednym miejscu. Do tego będzie tam dysk twardy i podłączone kamery. Pytanie mam tutaj, gdzie umieścić router, bo na pewno nie w piwnicy. Chciałem wyprowadzić go gdzieś do jednego z pokoi na parterze lub piętrze, jednak jak to zrobić dobrze, tak aby miało to ręce i nogi. Ewentualnie czy zastosować jakieś dodatkowe wzmacniacze sygnału? Jeśli chciałbym korzystać z WiFi, czego nie zakładam, bo chcę telewizory podłączyć na kablach, ale wszystkiego, jak wiadomo, się nie da. Nie chciałbym w przyszłości żałować, że źle to przemyślałem. Poza tym nie wiem, czy nie będzie mieć problemu firma dostarczająca internet, że światłowód będzie się kończył w szafie rack, a router po kablu będzie gdzieś 10 m dalej.

Dziękuję i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 21595048
    cysiekw
    Poziom 42  
    Ocena: 1409
    MarioSWD napisał:
    umieścicie router bo na pewno nie w piwnicy
    Właśnie tam, w szafie rackowej.

Dodano po 1 [minuty]:

MarioSWD napisał:
    jak to zrobić dobrze tak aby miało to ręce i nogi

Dwie skrętki minimum do każdego pomieszczenia, do salonu cztery.
  • REKLAMA
  • #3 21595090
    MarioSWD
    Poziom 8  
    W tej chwili nie mam w piwnicy, a w szafie multimedialnej obok rozdzielnicy i tutaj był pierwszy błąd. Jeśli router będzie w piwnicy, to mogę zapomnieć o zasięgu na parterze i piętrze, czyli rozumiem, że dodatkowo muszę zakupić AC Wi-Fi na wyższe partie domu?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21595125
    cysiekw
    Poziom 42  
    Ocena: 1409
    MarioSWD napisał:
    router będzie w piwnicy to mogę zapomnieć o zasięgu na parterze i piętrze

Mylisz pojęcia. Tobie raczej chodzi o access point. Nie każdy router jest acess pointem oraz nie każdy acess point ma funkcjonalność routingu. Wifi zrobił bym na mikrotiku z capsmanem po jednym urządzeniu na piętro w centralnym miejscu załatwi sprawę. Switch koniecznie zarządzalny.
  • REKLAMA
  • #5 21596071
    K3
    Poziom 30  
    Ocena: 429
    Router>Switch>Access Point (po jednym na każde piętro.
    Switch z PoE: odpadnie ciągnięcie zasilania do AP.

A kable ciągniesz wszystkie do switcha w piwnicy.

Firma zakładająca internet ma gdzieś, gdzie się kończy światłowód. Zamontują ci terminal z przejściem na ethernet, jak dalej sobie sieć zorganizujesz, to już twoja sprawa.
  • #6 21597830
    symeks
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    Jeżeli chciałbyś zrobić sobie WiFi w całym domu i przy okazji na zewnątrz to ja od siebie mogę polecić unifi. Router i kontroler w szafie rack a punkty dostępowe wszędzie gdzie potrzeba zasięgu WiFi.

Zdjęcie poglądowe niżej.
    Załączniki:
    • Projekt sieci LAN w domu piętrowym: szafa rack w piwnicy, router na piętrze, WiFi IMG_9512.jpeg (86.11 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 21598450
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2513
    Tu masz wszystko.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4128457.html#21594611
    Oraz reszta wątku.
    MarioSWD napisał:
    przewody Cat6,

Minimum 6A, a najlepiej 7. Standardem staje sie powoli 10Gbps (choćby połączenia NAS-PC).
    MarioSWD napisał:
    czy zastosować jakieś dodatkowe wzmacniacze sygnału?

Absolutnie nie. Żadne repeatery. Tylko i wyłącznie access pointy połączone PRZEWODOWO ze switchem w piwnicy. Jak dasz więcej gniazdek na obiekcie, to sobie wepniej tyle AP, ile będzie potrzeba.
    MarioSWD napisał:
    Poza tym nie wiem, czy nie będzie mieć problemu firma dostarczająca internet, że światłowód będzie się kończył w szafie rack, a router po kablu będzie gdzieś 10 m dalej.

To już zależy od operatora. Ale na takie połączenia muszą być absolutnie minimum dwa przewody na pomieszczenie.
    MarioSWD napisał:
    muszę zakupić AC Wi-Fi na wyższe partie domu?

Access pointy. Nie AC, tylko AX. A jak pewnie dom wykończysz, to już standardem będzie BE (WiFi 7).
    Pamiętaj, ze zasięg szybkiej sieci, to maksymalnie jedna, nie gruba sciana od access pointy. Pamiętaj też, ze przez obecne plyty podlogowe (do tego z ogrzewaniem) nie ma szans przesłać sygnału WiFi.
    cysiekw napisał:
    Wifi zrobił bym na mikrotiku z capsmanem

A ja nie. Mikrotik nie radzi sobie najwyżej "średnio" z domowym WiFi.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Projekt sieci LAN w domu piętrowym zakłada umieszczenie szafy rack 19’’ (6 lub 9U) w piwnicy, gdzie będzie doprowadzony światłowód od dostawcy oraz rozprowadzone przewody Cat6 do wszystkich pomieszczeń (minimum dwie skrętki na pokój, cztery do salonu). W szafie planowane jest podłączenie switcha zarządzalnego, dysku twardego oraz kamer. Router nie powinien być umieszczany w piwnicy ze względu na słaby zasięg WiFi na wyższych kondygnacjach. Zaleca się umieszczenie routera w centralnym pomieszczeniu na parterze lub piętrze oraz zastosowanie dedykowanych punktów dostępowych (access pointów) na każdej kondygnacji, najlepiej zasilanych PoE, co eliminuje konieczność osobnego zasilania. Do zarządzania WiFi rekomendowany jest system Mikrotik z Capsmanem lub rozwiązania Unifi, gdzie router i kontroler znajdują się w szafie rack, a punkty dostępowe rozmieszczone są tam, gdzie potrzebny jest zasięg WiFi, także na zewnątrz. Firma dostarczająca internet montuje terminal światłowodowy z wyjściem Ethernet, a dalsza organizacja sieci jest po stronie użytkownika.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA