logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Electrolux EIV644 indukcja błąd E8 – działa tylko na fazie zasilającej mieszkanie, dlaczego?

yakubek998 17 Gru 2025 20:15 207 7
REKLAMA
  • #1 21783303
    yakubek998
    Poziom 2  
    Witam wszystkich.
    Niedawno postanowiłem zwiększyć moc na zasilaniu mieszkania i podłączono mi siłę 380 V. W związku z tym zainstalowałem w kuchni płytę indukcyjną.
    Po dwóch dniach działania płyta zaczęła pokazywać komunikat E8 - błąd komunikacji między modułami i brak synchronizacji. Resetowanie płyt pomagało czasami na kilka minut, czasami na kilka godzin. Serwisant po przyjeździe wymienił moduły na nowe w ramach gwarancji i wydawało się, że problem minął. Jednak na drugi dzień komunikat pojawił się ponownie. Postanowiłem więc pozamieniać fazy i co się okazało.

Jak płyta podłączona jest na dwie fazy wolne, które nic innego nie zasilają, to wywala błąd, ale jak podłączę jedną fazę wolną i drugą, która zasila całe mieszkanie, to indukcja działa bez problemu. Nie wiem, co może być tego przyczyną, chciałbym, aby indukcja jedna działała na tych dwóch wolnych fazach, które były dodatkowo podłączone po modernizacji instalacji.
    AI: Jaka jest marka i dokładny model tej płyty indukcyjnej?
    Electrolux EIV644
  • REKLAMA
  • #2 21783322
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2089
    Przede wszystkim to do sprawdzenia są te fazy.
  • REKLAMA
  • #3 21783358
    yakubek998
    Poziom 2  
    Elektryk, który zakładał mi instalację, nie wie, co może być tego przyczyną.
    Podpowiedz mi, w jaki sposób to zrobić.
  • REKLAMA
  • #4 21783406
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6508
    Może te 2 wolne fazy to te same fazy? Sprawdź 2 żarówkami z włóknem (żarowe) połączonymi szeregowo.
  • REKLAMA
  • #5 21783412
    yakubek998
    Poziom 2  
    Fazy są na 100% oddzielne, napięcia między fazami są prawidłowe.
  • #6 21783415
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6508
    yakubek998 napisał:
    Fazy są na 100% oddzielne, napięcia między fazami są prawidłowe.
    Ja bym to sprawdził w poniższy sposób.
    Schemat sprawdzania faz bez miernika za pomocą dwóch żarówek wolframowych
  • #7 21783485
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2255
    Panele na dachu są zamontowane?

Podsumowanie tematu

✨ Po modernizacji instalacji elektrycznej mieszkania i podłączeniu zasilania 380V użytkownik zainstalował płytę indukcyjną, która po kilku dniach zaczęła wyświetlać błąd E8 oznaczający problem z komunikacją między modułami i brakiem synchronizacji. Resetowanie płyty dawało tylko tymczasową poprawę. Serwisant wymienił moduły na nowe w ramach gwarancji, jednak problem powrócił następnego dnia. Testy wykazały, że płyta działa poprawnie tylko wtedy, gdy jest zasilana jedną fazą, która zasila całe mieszkanie, oraz jedną wolną fazą. Natomiast podłączenie płyty do dwóch wolnych faz, które nie zasilają innych odbiorników, skutkuje pojawieniem się błędu E8. Problem wskazuje na konieczność zapewnienia odpowiedniej synchronizacji faz lub właściwego obciążenia faz zasilających płytę indukcyjną po modernizacji instalacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA