logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seat Cordoba 6K2 2002 – centralny zamyka drzwi, nie otwiera po wymianie modułu

solo17122 17 Gru 2025 20:49 315 8
REKLAMA
  • #1 21783347
    solo17122
    Poziom 6  
    Cześć,
    Mam problem z zamkiem centralnym w samochodzie Seat Cordoba 6K2 z 2002 roku. Jakiś czas temu zamek centralny przestał działać całkowicie - przycisk ani kluczyk w zamku nie aktywują nic.
    Wymieniłem sterownik - moduł zamka centralnego i auto zaczęło się zamykać (drzwi, nie bagażnik), ale centralny nie otwiera niczego. Pomyślałem, że sterownik jest wadliwy i zamówiłem z innej aukcji - to samo - zamyka drzwi, ale nie otwiera. Myślałem, że problem leży w samym zamku, jakiś wyrobiony mikrostyk czy coś. Wymieniłem zamek, żadnej zmiany. Zamyka, nie otwiera.

Czy ktoś z was spotkał się może z czymś podobnym albo ma jakieś propozycje, co sprawdzić?
  • REKLAMA
  • #2 21783590
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 440
    solo17122 napisał:
    Zamyka, nie otwiera.

solo17122 napisał:
    ma jakieś propozycje, co sprawdzić?

Z kluczyka i pilota?
    Czy przewód, którym wędruje sygnał otwierania jest ciągły? Spr. czy nie przełamany np. w przelotce m. nadwoziem a drzwiami.
  • #3 21783592
    CameR

Moderator Zabezpieczeń Pojazdów
    Ocena: 3266
    solo17122 napisał:
    Wymieniłem sterownik - moduł zamka centralnego i auto zaczęło się zamykać (drzwi, nie bagażnik), ale centralny nie otwiera niczego

Czyli zamyka ale nie otwiera ?
    Tak samo z pilota jak i z przycisku w zamknij/otwórz kabinie ?
    Czy zamykanie / otwieranie grotem klucza w zamku drzwi działa na całe auto ?

Podłącz diagnoskop i sprawdź jaki stan zamków drzwi jest widziany przez sterownik.
    Konto firmowe:
    ABC KOM
    Barcelońska 77, Katowice, 40-683 | Tel.: 601XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.auto-alarm.com.pl
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #4 21783602
    solo17122
    Poziom 6  
    >>21783590 Kluczyk z pilotem mi się kiedyś połamał, więc mam tylko kluczyk bez pilota. Wiązka w przelotce wygląda okej, bez wizualnych zniszczeń. Próbowałem ruszać kablami na praktycznie całej długości i klikać przycisk otwierania w tym samym czasie - bez skutku.

>>21783592 Dokładnie, zamyka, ale nie otwiera. Kluczyk w zamku w ogóle nie uruchamia centralnego, ale słychać, że mikrostyki tam działają.
    Chyba będę musiał kupić jakiś miernik i zwyczajnie sprawdzić ciągłość wszystkich przewodów.
  • #5 21783616
    CameR

solo17122 napisał:
    Wiązka w przelotne wygląda okej, bez wizualnych zniszczeń

Jeżeli nie masz takich uszkodzeń jak na zdjęciu, to zazwyczaj przewody są OK.
    Przewody elektryczne z widocznymi uszkodzeniami izolacji w drzwiach samochodu

Jedną z najpopularniejszych usterek centralnego zamka w pojazdach grupy VAG,
    jest uszkodzenie zamka drzwi (najczęściej w drzwiach kierowcy).
    Skoro nie możesz wykonać diagnostyki układu centralnego zamka, to wymień zamek kierowcy.

Zbliżenie na uszkodzony zamek drzwi z widocznym niebieskim złączem i przewodami

Schemat elektryczny centralnego zamka w pojazdach grupy VAG z oznaczeniami przewodów i komponentów
    Konto firmowe:
    ABC KOM
    Barcelońska 77, Katowice, 40-683 | Tel.: 601XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.auto-alarm.com.pl
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 21783651
    solo17122
    Poziom 6  
    >>21783616 przewody w przelotce są jeszcze w takim materiałowym oplocie, ale ten oplot nie jest zniszczony. Bardziej przy wtyczkach przewody są trochę zniszczone.

Wymieniłem zamek i objawy są takie same.
  • REKLAMA
  • #7 21784108
    CameR

solo17122 napisał:
    Wymieniłem zamek i objawy są takie same.

To zostały do wymiany jeszcze trzy pozostałe zamki... . Każdy zamek drzwi może być źródłem usterki. I nie tylko zamki drzwi.

Kiedy skończysz zgadywać a zaczniesz od podstaw, czyli od wstępnej diagnostyki i podglądu parametrów bieżących systemu centralnego zamka ?
    Konto firmowe:
    ABC KOM
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #8 21784334
    solo17122
    Poziom 6  
    A czy zepsute inne zamki nie powodowałyby problemy tylko z tymi drzwiami?
    Spróbuję jeszcze przedzwonić wiązkę od zamka kierowcy do sterownika i, jak wszystko będzie dobrze, to wtedy udam się do elektromechanika.
  • #9 21784671
    solo17122
    Poziom 6  
    >>21784108 Komputer nie nawiązuje komunikacji.

Podsumowanie tematu

✨ W samochodzie Seat Cordoba 6K2 z 2002 roku występuje problem z centralnym zamkiem – po wymianie modułu sterownika centralnego zamykanie drzwi działa poprawnie, natomiast otwieranie nie funkcjonuje. Wymiana samego zamka również nie przyniosła efektu. Problem polega na tym, że centralny zamek zamyka drzwi, ale nie otwiera ich ani nie otwiera bagażnika. Podejrzewa się uszkodzenie mikrostyku lub inny defekt mechaniczny w zamku, jednak wymiana komponentów elektronicznych i mechanicznych nie rozwiązała problemu. Brak dalszych wskazówek dotyczących przyczyn lub rozwiązań w dostępnych odpowiedziach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA