Bez zasilacza i do tego monitora był potrzebny zewnętrzny zasilacz, i na tyle tego monitora wyczytałem, że do tego monitora potrzeba 12-woltowego zasilacza. Na watach i amperach się nie znam i szukałem do niego zasilacza w kartonach, które wcześniej kiedyś znalazłem w śmietniku, i znalazłem 12-woltowy kostkowy zasilacz HKA-12100EC-230
I gdy podłączyłem ten monitor do komputera, to po kilku albo kilkunastu sekundach obraz się wyłączał, ale dioda na monitorze pokazywała, że monitor jest włączony. Gdy przyciskiem na monitorze wyłączyłem monitor i ponownie włączyłem, monitor włączał się na kilka albo kilkanaście sekund i obraz na monitorze się wyłączał, ale dioda na monitorze pokazywała, że monitor jest włączony. I tak było w każdej rozdzielczości i już miałem ten monitor wyrzucić z powrotem na śmietnik, ale pomyślałem sobie, że do monitorów i laptopów jak są dołączane zewnętrzne zasilacze to są większe od tych kostkowych i są podłużne, to pomyślałem, że takiego zasilacza poszukam w kartonie i szukałem i patrzyłem, żeby zasilacz był 12-woltowy i podłużny zamiast kostkowy i żeby się wtyczka do monitora zgadzała i znalazłem zasilacz
SAD04212 UV-36 i podłączyłem ten zasilacz do komputera i obraz jest poprawnie wyświetlany wiele godzin. Chyba nie bez powodu do laptopów i monitorów dołączane są podłużne zasilacze zamiast kostkowych. Dlaczego nie we wszystkich monitorach są zamontowane wewnętrzne zasilacze, żeby do nich jedynie podłączyć kabel z gniazdka, tylko musi być zmniejszony prąd w tym przypadku 12-woltowy. Gdy 2 zasilacze są 12-woltowe, ale jeden jest w kostce i drugi podłużny, to jakimi parametrami różni się prąd, co się wydobywa z takich zasilaczy, gdy te zasilacze są podłączone do gniazdka. Co by było, gdyby ktoś się pomylił i do urządzenia, co wymaga zasilacza kostkowego, na przykład maszynki do golenia, to by podłączyć zasilacz podłużny, ale z tymi samymi woltami, jakie miałby oryginalny kostkowy zasilacz, to czy urządzenie mogłoby się spalić, nawet gdyby wolty się zgadzały, ale z powodu innych parametrów prądowych. Ten monitor ma powyrywane przyciski
Że trzeba tam w miejscu tych przycisków 1) dotykać metalowym śrubokrętem, to monitor reaguje jakby tam dotykać tymi przyciskami i na górze ekranu są 2 rysy.