logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitor LCD gaśnie - brak oryginalnego zasilacza, podłączenie do zasilacza PC

Saint 23 Paź 2004 22:30 1617 6
REKLAMA
  • #1 932794
    Saint
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam.
    Mój problem jest następujący. Niedawno kupiłem monitor cyfrowy, nie był nowy (kupiłem od kumpla) ,ale chodzi ładnie. Ma jednak jedną wadę. Kupiłem go bez zasilacza. Tymczasowo podpiąłem go pod zasilacz kompa. Chodził ładnie, ale po pewny czasie zaczął mieć humory, tzn. monitor gasł,nie wyłączał się tylko gasł. Na początku wystarczyło go wyłączyć i włączyć i było ok, poźniej musiałem czasami restartować kompa, poźniej odłączyłem stacje dyskietek i też było ok. Myślałem, że to zasilacz, ale ostatnio podłączyłem pod zasilacz z innego kompa do którego był podłączony tylko monitor. Płaskie monitory pobierają nie więcej niż 30W (nap. +12V), więc nie podejrzewam, aby zasilacz nie wyrabiał. Zaznaczam,że takie zdarzenia były dość rzadkie...raz na 2-3 tyg. ale denerwujące. Co to może być.
    dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 932877
    radosny1
    Poziom 15  
    witam
    jezeli masz gdzies w poblizu jakiegos dobrego elektronika to popros zeby przerobil zwykly zasilacz atx (ewentualnie at) na zasilacz do tego monitora, wystarczy zwykla 200w, jak chcesz to dam ci adres na pw do takiego chełmskiego magika co cuda robi za smieszne pieniadze.... :D :P 8O
  • REKLAMA
  • #4 933056
    Saint
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Myślicie,że zasilacz at nie uciagnie takiego monitora? Na czym to prerobienie miałoby polegać??
  • REKLAMA
  • #5 933072
    radosny1
    Poziom 15  
    przerobienie=dorobienie
    nie mialem na mysli ze trzeba przerobic zasilacz z komputera, tylko przerobic zasilacz komputerowy na zasilacz do lcd, a przerobienie polega na dobraniu napiecia monitora, mocy itp... no i oczywiscie koncowki ( w niektorych monitorach lcd jest podobna jak od ladowarki telefonu np. starsze miro)
  • #6 933237
    satgal
    Poziom 40  
    Ocena: 428
    Witam najczęściej w monitorach LCD a szczególnie tych przechodzonych
    są problemy z przetwornicą (inverter) płytka jest mała elementy się grzeją i po pewnym czasie elektrolity tracą pojemność a mają ciężką pracę w układach impulsowych,należy je wymienić,zasilacza bym się nie czepiał.
  • #7 933333
    martinpl
    Poziom 27  
    Ocena: 36
    ja tez stawiam na jakas mala wade monitora.....raczej, poniewaz jezeli wykluczymy ze zasilacz, ktorym go zasilasz jest sprawny, to pozostaje tylko elektronika w monitorze i tam bym szukal jakiegos uszkodzenia

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy monitora LCD używanego bez oryginalnego zasilacza, podłączonego tymczasowo do zasilacza komputera. Monitor działał poprawnie, lecz sporadycznie gaśnie (nie wyłącza się całkowicie). Próby rozwiązania obejmowały restart komputera oraz odłączenie stacji dyskietek, co czasowo poprawiało sytuację. Zasilacz komputera, nawet o mocy około 200W, powinien wystarczyć do zasilenia monitora o poborze mocy do 30W przy napięciu +12V. Propozycje rozwiązań sugerują przeróbkę zasilacza ATX/AT na dedykowany zasilacz do monitora, dostosowując napięcie i końcówki zasilania. Jednak główne podejrzenia kierowane są na elektronikę monitora, zwłaszcza na przetwornicę (inverter) i kondensatory elektrolityczne, które mogą tracić pojemność wskutek przegrzewania się w układach impulsowych. Wskazane jest sprawdzenie i ewentualna wymiana elektrolitów na płytce inwertera, gdyż zasilacz raczej nie jest przyczyną problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA