logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Amica EMAWP 6123 LSLDW – spada pasek, luz na kole pasowym, wyciek wody, łożysko

Rmmk 18 Gru 2025 08:42 156 6
REKLAMA
  • #1 21783645
    Rmmk
    Poziom 3  
    Pralka Amica EMAWP 6123 LSLDW. Spadł pasek, ale jak zakładam, to po kilku obrotach spada ponownie. Jak ręką kręcę tylne koło pasowe (to duże, z tyłu bębna), to w jednym miejscu haczy. Czy to oznacza, że łożysko jest do wymiany?
    Ponadto, jak pralka prała, to kropelki wody leciały z tyłu po bębnie na podłogę, czasami nawet robiła się mała kałuża. Jak patrzyłem, to kropelki wody wydostawały się z miejsca, gdzie jest umocowane to duże koło pasowe, które haczy w jednym miejscu. Śruba od koła pasowego nie jest luźna, ale ręką można ruszać całym kołem pasowym wraz z tą śrubą. Tak jakby w środku był luz, bo jak się poruszy tym, to wtedy pasek się luzuje i spada.

Widok tylnego koła pasowego pralki z oznakami korozji i wyciekiem wody
  • REKLAMA
  • #2 21783659
    papaj
    Poziom 19  
    Ocena: 49
    Rozwalone łożysko. Jak się bęben da rozebrać, wymienić, jak nie, nowa pralka. Serwis kosztuje połowę, jak nie więcej kosztów nowej pralki. Tak na marginesie... Ja mam takie swoje przemyślenia. Brać najtańszą, jaka jest, byle ładnie dla żony wyglądała. Im więcej czujników i elektroniki, tym więcej kłopotów, a serwisant przyjedzie i liczy koszty naprawy po wartości sprzętu. Chyba że masz kogoś zaufanego. Pralka ma prać, a nie świecić i śpiewać he he he.
  • REKLAMA
  • #3 21784440
    Marksrz
    Poziom 23  
    Ocena: 129
    Rmmk napisał:
    Czy to oznacza, że łożysko jest do wymiany

Rmmk napisał:
    robiła się mała kałuża

Jak można tak zajeździć maszynę, to trzeba być głuchym i ślepym.
    Szacuję, że naprawa przekroczy wartość tej maszyny.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 21786023
    cricket1
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Dołączę się do tematu, też mam Amice ale DAW 6103 i pralka ma już 5 lat, a chodzi codziennie. Przy takim przebiegu warto zapobiegawczo wymienić łożysko i uszczelniacz żeby właśnie nie narobiło w przyszłości szkód jak w temacie? Czy czekać aż łożysko zacznie być słyszalne i dopiero działać?
    Po drugie: lepiej kupić w sklepie z łożyskami jakieś markowe (fag, SKF, nsk)? Bo te ceny oryginalnych wydają się trochę lichwiarskie jak za małe łożysko
  • #7 21795128
    Rmmk
    Poziom 3  
    @Marksrz Pralka była kupiona na OLX.
    Uszkodzone były łożyska, przy wyciąganiu rozsypały się zupełnie i miałem problem z wybiciem tej zewnętrznej obręczy od łożyska, bo została w środku.
    Rozkręciłem ją całą, bęben był zakamieniony, grzałka i chyba termostat też. Grzałka w dwóch miejscach już robiła się czarna, ale jest sprawna. Sprawdziłem omomierzem opór i był ok. 30 omów. Odkamieniałem to wszystko kwaskiem cytrynowym, potem jeszcze zdrapywałem śrubokrętem, tak lekko, odchodziło w miarę dobrze, ale cały dzień to zajęło. Bęben był sprawny, reszta też. Tylko łożyska i simmering kupiłem, kosztowało to 55 zł. Dodatkowo smar silikonowy, wodoszczelny, to koszt ok. 50 zł (nie, jak podają, smar litowy) oraz silikon sanitarny za ok. 20 zł, aby uszczelnić bęben w miejscu, gdzie jest uszczelka, tak dodatkowo. Więc koszt części to trochę ponad 120 zł (jeszcze trytyki do kabli). Resztę wymyłem i zamontowałem to, co było.
    Pralka naprawiona. Teraz pralka działa bardzo cicho, nic nie cieknie.
    @cricket1 Ja kupiłem NSK, dwa łożyska to jakieś 37 zł.
    Teraz trzeba rozwiązać jeszcze problem twardej wody, bo za niedługo znów będzie zakamieniona, bo pralka była kupiona w tej miejscowości, gdzie mieszkam. Jak się dowiedziałem, to filtr z podwójną osmozą chyba się nadaje.

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Amica EMAWP 6123 LSLDW miała problem z opadającym paskiem napędowym, który po założeniu spadał ponownie z powodu luzu i haczenia tylnego dużego koła pasowego. Objawy wskazywały na uszkodzone łożysko, co potwierdziły luzy i wyciek wody z okolic mocowania koła pasowego. Wymiana łożysk i simmeringu była konieczna, a rozbiórka bębna wymagała usunięcia zewnętrznej obręczy łożyska, która pozostała w bębnie. Po oczyszczeniu bębna z kamienia i wymianie łożysk, simmeringu oraz zastosowaniu smaru silikonowego i silikonu sanitarnego do uszczelnienia, pralka działała cicho i bez wycieków. W dyskusji poruszono także kwestie kosztów naprawy, które mogą przekroczyć wartość urządzenia, oraz sugestie dotyczące zakupu markowych łożysk (FAG, SKF, NSK) zamiast oryginalnych części. Dodatkowo wspomniano o modelu Amica DAW 6103 jako przykład pralki z długim okresem eksploatacji i profilaktyczną wymianą łożysk.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA