logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Krispol Comfort 220 – czy można podłączyć Faac XR2 868C i Sonoff SV do gniazda XB01?

tqlis 18 Gru 2025 12:14 141 4
REKLAMA
  • #1 21783807
    tqlis
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Dzień dobry
    Posiadam napęd do bramy garażowej Krispol - Comfort 220 i do tego podłączony radio odbiornik Faac XR2 868C do gniazda XB01 w napędzie.
    Chciałbym dołożyć drugi odbiorniki, tym razem Wifi: SV SONOFF-Switch WiFi, gdyż czasem zachodzi potrzeba otwierania bramy poza pilotem i uznałem, że najwygodniej robić to z poziomu telefonu, który praktycznie zawsze jest w kieszeni.

- producent radio odbiornika Faac XR2 868C podaje, że zużycie energii wynosi 100 mA,
    - nie mogę znaleźć ile energii zużywa SV SONOFF-Switch wifi Link - zakładam, że mniej

a producent napędu Krispol podaje, że max obciążenie gniazda XB01 to 50 mA.

Czy dokładając przekaźnik Sonoff przeciążę układ?
    Wydaje mi się, że te 100 mA, o których pisze Faac, to jest nad wyrost.
    Oraz pod uwagę biorę fakt, że oba przekaźniki nigdy nie będą pracowały równocześnie w fazie impulsu, bo największy pobór jest przy pracy przekaźnika.
    Pod wątpliwość poddaję również to, że może w specyfikacji Krispol jest błąd i powinno być 500 mA, bo chyba tyle za zwyczaj podają inni producenci.

Proszę o poradę, załączam dane gniazda XB01 i radiodbiornika Faac.
    Link do Sonoffa: Link

Specyfikacja techniczna odbiorników Faac XR2 433 C i XR2 868 C
    Schemat gniazda XB01 napędu Krispol z opisem funkcji i zacisków
  • REKLAMA
  • #2 21783855
    sisko
    Poziom 34  
    Ocena: 530
    100mA dla Faac XR2 868C, jest to wartość maksymalna poboru prądu przez odbiornik, jaka może wystąpić.
    50mA dla gniazda XB01, jest to bezpieczna wartość jaką zaleca producent. Tak zaprojektował układ elektroniczny centrali. Prawdopodobny maksymalny prąd jaki można z tego wyjścia do 100mA. Podane 50mA jest zapewne dla tego, gdyż jest jeszcze uwzględniony prąd do zasilania fotokomórek.

Podlinkowany SV SONOFF-Switch wifi. zasilany jest napięciem 5V. Napięcie zasilające akcesoria w centrali 24V.

Nikt Ci nie zabroni podłączyć dwa odbiorniki pod wyjścia zasilające z gniazda XB01. Tylko licz się z tym, że może dojść do uszkodzenia elektroniki w centrali, jeżeli wyjście to zostanie przeciążone.
  • REKLAMA
  • #3 21783900
    tqlis
    Poziom 11  
    Dziękuję za odpowiedź.
    Podlinkowany sonoff można zasilić napięciem do 24V.
    Przetestuję i liczę na to, że automatyka napędu ma jakieś zabezpieczenie w razie przeciążenia.

Płytka Sonoff SV z oznaczeniami wejść, wyjść i sposobem izolacji obwodów
  • REKLAMA
  • #4 21784074
    sisko
    Poziom 34  
    Ocena: 530
    Jeszcze jedna uwaga. Jeżeli graniczne napięcie zasilające SV SONOFF jest 24V.
    Sprawdź jaką wartość ma napięcie w gnieździe XB01. Wartość tego napięcia może być dużo wyższa niż 24V.
    Poszukałem specyfikacji. Link. Jeżeli są to prawidłowe dane. To zakres zasilania max. 24V i prąd max. 290mA.
    Jest także schemat, ale na schemacie nie jest podane, jaka przetwornica jest na wejściu. Szukałem dalej i znalazłem, że jest to MP2307. Absolutne maksimum dla tego układu to 26V.
  • #5 21784077
    tqlis
    Poziom 11  
    Dziękuję za informację.
    Dokupiłem osobny zasilacz impulsowy 12V 1A.

Doczytałem w międzyczasie, że w piku przy rozruchu wifi, sonoff może potrzebować nawet około 300mA. Dlatego nie będę kombinował. Napęd i sonoff mogłyby stracić stabilność w działaniu.
REKLAMA