Posiadam na warsztacie wzmacniacz Cambridge Audio Azur 851A. Wzmacniacz uruchamia się, przełączają się wejścia prawidłowo, końcówka mocy jest sprawna, dostaje napięcie i dość mocno się grzeje natomiast sprzęt nie gra. Prześledziłem trochę schemat i posprawdzałem kilka rzeczy, sygnał dochodzi do układów U5 oraz U8, są to cyfrowe potencjometry. Niestety nic z tych układów już nie wychodzi dalej a co za tym idzie, nic nie przedostaje się na wzmacniacz mocy. Dodam tylko że naprawiłem płytkę zasilaczam był tam uszkodzony transil po przepięciu i wzmacniacz ogóle się nie uruchamiał, po wymianie transila i bezpiecznika ruszył. Następnym stopniem była naprawa enkodera głośności który nie reagował na kręcenie pokrętłem. Po jego wymianie głośność można poprawnie regulować, skala zwiększa się i zmniejsza na wyświetlaczu, ale jak już wspomniałem nie ma nic na wyjściu układów U5 i U8. Napięcie na nóżkach układów U5 oraz U8 wynosi 4.9v względem masy układu, to napięcie jest na pinie 1 oraz 6,7,8. Nie wiem tylko czy na pinie 6 powinno ono występować, wygląda tak jakby było tam pełne napięcie zasilające(identyczna sytuacja na obu układach) Dodam że na wyjściu z preampa na tylnim panelu też nie ma żadnego sygnału. Jakieś pomysły lub sugestie co można dalej sprawdzić?