logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Cambridge Audio Azur 851A – brak dźwięku, cyfrowe potencjometry U5/U8 nie podają sygnału

fish82 18 Gru 2025 13:37 261 9
REKLAMA
  • #1 21783854
    fish82
    Poziom 4  
    Ocena: 3
    Posiadam na warsztacie wzmacniacz Cambridge Audio Azur 851A. Wzmacniacz uruchamia się, przełączają się wejścia prawidłowo, końcówka mocy jest sprawna, dostaje napięcie i dość mocno się grzeje natomiast sprzęt nie gra. Prześledziłem trochę schemat i posprawdzałem kilka rzeczy, sygnał dochodzi do układów U5 oraz U8, są to cyfrowe potencjometry. Niestety nic z tych układów już nie wychodzi dalej a co za tym idzie, nic nie przedostaje się na wzmacniacz mocy. Dodam tylko że naprawiłem płytkę zasilaczam był tam uszkodzony transil po przepięciu i wzmacniacz ogóle się nie uruchamiał, po wymianie transila i bezpiecznika ruszył. Następnym stopniem była naprawa enkodera głośności który nie reagował na kręcenie pokrętłem. Po jego wymianie głośność można poprawnie regulować, skala zwiększa się i zmniejsza na wyświetlaczu, ale jak już wspomniałem nie ma nic na wyjściu układów U5 i U8. Napięcie na nóżkach układów U5 oraz U8 wynosi 4.9v względem masy układu, to napięcie jest na pinie 1 oraz 6,7,8. Nie wiem tylko czy na pinie 6 powinno ono występować, wygląda tak jakby było tam pełne napięcie zasilające(identyczna sytuacja na obu układach) Dodam że na wyjściu z preampa na tylnim panelu też nie ma żadnego sygnału. Jakieś pomysły lub sugestie co można dalej sprawdzić?

Schemat połączeń potencjometrów cyfrowych U5 i U8 oraz wzmacniaczy operacyjnych
    Załączniki:
    • Cambridge-851A-int-sm.pdf (6 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21784692
    fish82
    Poziom 4  
    >>21783854
    Czy może istnieć sytuacja że np ten potencjometr cyfrowy nie dostaje sygnału z procesora o podniesienie lub obniżenie poziomu głośności?
  • REKLAMA
  • #3 21784899
    Przemcio
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 249
    W załączniku pdf do U5 i U8 mam nadzieję.
    Proszę sprawdzić +/- 15V , +9V i +5V i dodatkowo +5V na n.16 U3
    Dodatkowo trzeba prześledzić sygnał Preamp Mute Relay str.20 U4 n.6
    Załączniki:
    • DA6116_010.pdf (989 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 21784958
    fish82
    Poziom 4  
    >>21784899
    Napięcia na U5 oraz U8 względem pinu 16na obu układach:
    -Nóżka 1,6,7,8-4.9 volt na obu układach, identycznie
    Napięcie +15v jest obecne ale jest 14.83v
    Czy we wzmacniaczu jest gałąź zasilania 9v? Bo może coś przeoczyłem
    Napięcie -15v jest prawidłowe
    Jeśli chodzi o napięcia zasilacza ze strony 56 to jest tam odpowiednio +15v,-15v, +8v oraz +5v i wszystko jest w normie.
    O którym układzie U3 jest mowa?
  • REKLAMA
  • #5 21785232
    Przemcio
    U3 str.30 n.16 oraz +9V U2 str.30. n.9.

Napięcia na U5 i U8 z pdf MAS6116
    n.1 - Power Supply, for Analog +5V
    n.6 - Chip Select Input of Serial Interface
    n.7 - Power Supply, for Digital +5V
    n.8 - Mute Input - podłączone do +5V z n.7 czyli MUTE jest
    w tych regulatorach niewykorzystane.
    Więc może zostawmy to na później.

Jest wieczór więc już na spokojne można prześledzić ->
    fish82 napisał:
    końcówka mocy jest sprawna, dostaje napięcie i dość mocno się grzeje natomiast sprzęt nie gra.

"Nie gra" i się grzeje dość mocno i jest sprawna?
    Jakie jest napięcie +/- RAIL i jakie napięcie jest na wyjściach na głośniki?
    fish82 napisał:
    Dodam tylko że naprawiłem płytkę zasilaczam był tam uszkodzony transil po przepięciu

Który bo zdaje się są dwa.
    fish82 napisał:
    fish82 napisał:
    Następnym stopniem była naprawa enkodera głośności który nie reagował na kręcenie pokrętłem

Element został wymieniony na ten sam typ?

Ale ja bym się zastanowił nad tym dlaczego "końcówka mocy się grzeje" chociaż nie gra.
    Trzeba sprawdzić sygnały DC Offset i CLIP dla kanału lewego str. 44 i prawego str. 51.
    Być może w wyniku przepięcia uszkodzeniu uległy obwody niestabilizowane
    zasilające wzmacniacz końcowy - czyli tory zasilane +/- RAIL.
    Na str.50. akurat dla kanału prawego jest też obwód Drive protect.
    Trzeba to wszystko pomierzyć dla obu kanałów.
  • #6 21785601
    fish82
    Poziom 4  
    >>21785232
    Jeśli chodzi o układy U5 i U8 to tak jak wspomniałem dźwięk na pewno na nie wchodzi ale już nie wychodzi, zostało to kilkukrotnie sprawdzone.
    Jeśli chodzi o końcówkę mocy to napięcie zasilające które idzie z transformatora wynosi dokładnie 81v, za prostownikami jest to 108v dokładnie.
    Tranzystory mocy dostają dokładnie 54v dodatnie oraz ujemne. Na wyjściach głośnikowych jest napięcie rzędu 0.004v.
    Transil w zasilaczu SMPS jest jeden i nosi oznaczenie D2, jest wymieniony na taki według specyfikacji serwisowej. Dokładnie tak samo wymieniłem enkoder głośności, na EC16 Rotary Encoder 24 pulse. identyczny zakładałem w Azur 840 i działał, dodam że oba modele mają to samo w specyfikacji, czyli PVB20FHINB.

W jaki sposób mam zmierzyćDC offset oraz CLIP? Jak wspomniałem zasilanie Rail jest jak najbardziej obecne.
    Jak zmierzyć Drive protect?
  • #7 21785827
    Przemcio
    Jeżeli chodzi o układy U5 i U8 to są sterowane przez SPI ( DATA, CLOCK i CS )
    Warto by zobaczyć oscyloskopem co się tam dzieje na tej magistrali.
    Sygnały opisane jako VOL_DAT (DATA) , VOL_CLK (CLK) i Chip Select opisany jako VOL STR R i
    VOL STR L . Przebiegi przykładowe są w pdf od MAS6116.

A teraz jeszcze inaczej.
    Zakładając, że wszystko jest sprawne i padł tylko transil to może
    warto zagrzebać w ustawieniach ze str. 73 i sprawdzić czy tam czegoś
    nie pamięta w błędach i przeklikać później całe menu ustawień.
    Może się tutaj coś rozsypało.

Na str. 12 jest opis CAP5 - czyli jeżeli jeden punkt protect zadziałał to
    ten sprzęt "nie zagra".

fish82 napisał:
    W jaki sposób mam zmierzyćDC offset oraz CLIP?

W instrukcji trzeba się połapać co do oznaczeń sygnałów.
    Np. na procesorze str. 20 jest CLIP L+R PIC i DC L+R PIC czyli raczej suma sygnałów CLIP i DC i
    podobnie na procesorze jest SPIDATA i SPICLOCK a to jest VOL_DAT i VOL_CLK.

Przy okazji np. str. 43 napięcia +/- RAIL2 też są symetryczne?
    Męczy mnie to nagrzewanie się stopnia końcowego gdy nie pracuje.
  • REKLAMA
  • #8 21785845
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Ocena: 1928
    Przemcio napisał:
    Męczy mnie to nagrzewanie się stopnia końcowego gdy nie pracuje.

Jak Cię to bardzo męczy to przeczytaj instrukcję. Już na drugiej stronie znajdziesz wyjaśnienie.
  • #9 21785922
    fish82
    Poziom 4  
    Panel przedni wzmacniacza z wyświetlaczem LCD pokazującym liczniki i przyciskami sterującymi.

A więc tak to wyglądało. Zresetowalem licznik i wzmacniacz działa, a już miałem oscyloskop przygotowany na biurku.

Panie Przemyslawie dziekuje serdecznie za ta sugestie, kto by pomyslal ze byl zablokwany :)
    Wielkie dzięki z całego serca.
  • #10 21843011
    kozikozi
    Poziom 12  
    Ocena: 26
    Witam. Podepnę się pod temat. Bardzo podobna sytuacja. Uszkodzona była jedna końcówka wystawiała DC. Po naprawie wszystko się ładnie załącza, brak błędów (zresetowane), sygnał dochodzi do potencjometrów i dalej cisza. Końcówki sprawne i odblokowane. Przebiegi do układów dochodzą.
    Czy to możliwe, żeby obydwa układy się uszkodziły? Czy procesor jeszcze to w jakiś sposób blokuje?

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz Cambridge Audio Azur 851A uruchamia się poprawnie, końcówka mocy jest sprawna i zasilana napięciem symetrycznym około ±54 V, jednak nie generuje dźwięku. Sygnał audio dociera do cyfrowych potencjometrów U5 i U8 (typ MAS6116), lecz nie jest z nich dalej przekazywany do wzmacniacza mocy. Napięcia zasilające na tych układach wynoszą około +5 V, a potencjometry są sterowane magistralą SPI (sygnały VOL_DAT, VOL_CLK, CS). Po wymianie uszkodzonego transila w zasilaczu i enkodera głośności (EC16 Rotary Encoder 24 pulse, PVB20FHINB) problem z brakiem dźwięku pozostał. Sugerowano sprawdzenie napięć zasilania (+15 V, -15 V, +9 V, +5 V), sygnałów mute, offsetu DC, sygnałów CLIP oraz stanu zabezpieczeń (Drive Protect, CAP5). Ostatecznie problem rozwiązało zresetowanie licznika błędów w menu serwisowym, co odblokowało wzmacniacz i przywróciło dźwięk. W dyskusji pojawiła się także sugestia, że procesor może blokować sygnał, jeśli wykryje błąd lub uszkodzenie, co potwierdził podobny przypadek z innym wzmacniaczem tego modelu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA