logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Skoda Octavia 3 1.6 TDI CLHA – montaż czujnika wody w pompie SKF bez otworów

roadtransport 19 Gru 2025 11:44 267 6
REKLAMA
  • #1 21784608
    roadtransport
    Poziom 7  
    Ocena: 74
    Dzień dobry,
    Wymieniam rozrząd w skoda octavia 3 1.6 tdi 105KM 77Kw silnik CLHA.
    Pompa wody w zestawie SKF który kupiłem nie jest w pełni kompatybilna z sensorem który miałem w starej pompie. Mianowicie nie ma dziur w korpusie którędy będzie przepływać do sensora woda. Pytanie teraz mam takie:
    Czy mogę montować sensor do tej pompy jeśli tam nie będzie wody i wtedy albo zostawić go odłączony albo podłączyć i liczyć na to, że pompa będzie przewodzić?
    Czy mogę rozwiercić nową pompę tak, żeby woda się dostała do sensora?
    Albo czy są jakieś inne rozwiązania?
  • REKLAMA
  • #2 21784687
    masay1
    Poziom 20  
    Ocena: 80
    nie kombinuj za wiele... nie ma innego rozwiązania jak tylko wymiana zestawu (pompy wody) na pasującą do Twojego auta...
  • REKLAMA
  • #3 21784775
    roadtransport
    Poziom 7  
    Sprzedawca z jednego ze sklepów tu gdzie mieszkam twierdzi ze wystarczy to w wsadzić ten stary sensor w miejsce do tego przygotowane mimo, że nie ma on kontaktu z wodą chłodzącą, potwierdzają jego słowa zdjęcia tej pompy:

Porównanie starej i nowej pompy wodnej z zamontowanym czujnikiem położenia.
    Instrukcja montażu pompy wodnej z czujnikiem temperatury do aut VAG

czy ktoś się z takim rozwiązaniem spotkał?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21785067
    masay1
    Poziom 20  
    przecież widzisz że pompa bez sensora ja Ty to nazywasz Nie ma przesłony!!! nic Ci nie da przekładka... to są inne pompy... oczywiście przełożysz ,,sensor" i samochód będzie jeździć... tyle tylko, że w takim okresie jak teraz (zimowym) znacznie dłużej będzie się nagrzewał... bo po to jest ta przesłona, aby silnik jak najszybciej uzyskał temperaturę roboczą... zrobisz jak uważasz... ale to nie jest dobry pomysł...
  • REKLAMA
  • #5 21786254
    roadtransport
    Poziom 7  
    Dziękuję za te odpowiedź, mieszkam w Norwegii i tutaj częściej jest zimno, i też uwazam, że lepiej jak.by dać pompę z osłoną. Zastanawia mnie jedynie dlaczego cześć producentów od tego rozwiązania odeszła, I dlaczego sprzedawca w jednym z lokalnych (norweskich) sklepów z częściami samochodami namawiał mnie, żebym montował te bez osłony, twierdząc, że to nie problem o ile nie ma -30°
  • #6 21786335
    masay1
    Poziom 20  
    chodzi o koszty... i o ewentualne reklamacje... niestety te przesłony w pierwszych wersjach tych pomp lubiały zawodzić... w zamiennikach szczególnie... stąd zapewne doszli do wniosku, że taniej i lepiej (oczywiście dla nich) będzie sprzedawać pompy bez wspomninej przesłony... najrozsądniejszym wyjściem jest zakup markowego zestawu rozrządu, a pompa tylko z ASO... pamiętaj tylko, że tej przesłony Nie wolno przestawiać ręcznie (mechanicznie) bo ulega uszkodzeniu... a co do sprzedawcy, no cóż większość z nich ma w szerokim poszanowaniu dobro klientów... liczy się zysk tu i teraz... a jak coś będzie nie tak to odeślemy na reklamacje... takie to niestety teraz jest podejście... a Ty będziesz się bujał z ponownym demontażem, pisaniem wniosków i niepotrzebnym stresem... do tych jednostek pompa tylko z ASO...
    oczywiście to jest tylko moje zdanie, a Ty zrobisz jak uważasz...
  • #7 21793056
    roadtransport
    Poziom 7  
    zamówiłem jeszcze jeden zestaw, tym razem z INA / Shaefel ale przyszło zupełnie nie to i miałem już czasu na zwrot i zamawianie czegoś innego, wiec zamontowałem te pompę bez przysłony. Auto grzeje się do temp 90 stopni w około 6-10 min delikatnej jazdy, więc całkiem nieźle. Temperatura otoczenia ok -2 stopnie. Może zmienię pompę jak nadarzy się okazja a na razie będę tak użytkować. Dziękuje za odpowiedzi, zamykam temat

Podsumowanie tematu

✨ Wymiana rozrządu w Skoda Octavia 3 1.6 TDI (silnik CLHA) wiąże się z problemem niekompatybilności pompy wody SKF z oryginalnym sensorem wody, ponieważ nowa pompa nie posiada otworów umożliwiających przepływ cieczy do sensora. Dyskutowano o możliwości montażu sensora bez kontaktu z wodą, rozwiercania pompy w celu doprowadzenia cieczy do sensora oraz alternatywnych rozwiązaniach. Zalecane jest stosowanie pompy wody kompatybilnej z oryginalnym sensorem, najlepiej oryginalnej z ASO, gdyż pompy bez przesłony (osłony) mogą powodować dłuższe nagrzewanie silnika, szczególnie w niskich temperaturach. Część producentów rezygnuje z przesłon ze względu na koszty i problemy z awaryjnością w zamiennikach. Użytkownik ostatecznie zamontował pompę bez przesłony (INA/Schaeffler nie spełniła oczekiwań), a samochód osiąga temperaturę roboczą w 6-10 minut przy temperaturze otoczenia około -2°C. Pompa z przesłoną jest jednak zalecana w chłodniejszych warunkach klimatycznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA