logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TGB Blade 550 – gaśnie po 2 cyklach, odpala tylko na przewodach z auta

Mlody8mlody 20 Gru 2025 12:34 408 6
REKLAMA
  • #1 21785533
    Mlody8mlody
    Poziom 4  
    Witam, mam problem z odpaleniem quad TGB Blade 550. Mianowicie quad odpala na dwa cykle i gaśnie - ponowne uruchomienie niemożliwe, dopiero po ponownym zapłonie to samo: dwa cykle i gaśnie. Wymiana świecy była, aku nowy. Mam przewody rozruchowe z przewodu 16 mm²; podłączę do samochodu odpalonego - quad odpali i chodzi. Podłączę do samochodu zgaszonego - dwa cykle i gaśnie. Jak już odpali na samochodzie odpalonym i zdejmę przewody, chodzi różnie: 10, 20, 30 sekund, ale też gaśnie. Po zdjęciu rozruchowych od samochodu ładowanie ma 13,9 V - quad.
  • REKLAMA
  • #2 21785555
    MarcinRKl
    Poziom 31  
    Ocena: 343
    Witam, szukałbym słabego połączenia w układzie zapłonowym lub słabej masy w układzie ładowania.
  • REKLAMA
  • #3 21785570
    Mlody8mlody
    Poziom 4  
    Sprawdzałem plus z aku i masę na silniku na mierniku, tyle samo, nawet 0,1 spadku.
    Nie patrzyłem tylko, ile na wyjściu z alternatora ma.
    Ale przy akumulatorze 13,9, ale jak zgaśnie, to spada sobie powoli, bardzo powoli.
  • #4 21785598
    MarcinRKl
    Poziom 31  
    Ocena: 343
    Ten dodatkowy prąd z auta wystarczy, by sprzęt działał, więc moim zdaniem coś słabo łączy. Może wtyczka lub jakaś śrubka od przewodu, trzeba szukać.
  • REKLAMA
  • #5 21785741
    BANANvanDYK
    Poziom 43  
    Ocena: 2577
    Co masz na myśli pisząc o „dwóch cyklach”?
    Silnik na gaźniku czy na wtrysku?
  • #6 21785868
    Mlody8mlody
    Poziom 4  
    Na wtrysku. Odpali na 2 sekundy i gaśnie.
  • REKLAMA
  • #7 21785945
    BANANvanDYK
    Poziom 43  
    Ocena: 2577
    Proponuję sprawdzić połączenia masowe instalacji elektrycznej. Jeden z manuali sugeruje że są dwie końcówki oczkowe, jeden od masy układu wtryskowego, drugi od masy instalacji elektrycznej. Zapewne są przykręcone do silnika. Odkręć, przemyj preparatem do styków i przykręć z powrotem. Miałem takie przypadki, że wszystko wyglądało na idealnie czyste, a przejścia w ogóle nie było. Po odkręceniu i przykręceniu wszystko wróciło do normy. Raz miałem brak przejścia na samym zaprasowaniu konektora.
    Po drugie, gaśnięcie po dwóch sekundach i blokada rozruchu, wygląda mi na zadziałanie czujnika przechyłu. Może z jakiegoś powodu generuje fałszywy sygnał, może jest problem z zasilaniem +5 V czujnika. Czujnik ma wyjście sygnału 0–5 V, nie wystarczy go odłączyć żeby go ominąć, musi być sygnał napięciowy około 2.5 V.
    Może to jest jakaś strategia ochronna ECU, ale do tego musiałbyś się połączyć interfejsem diagnostycznym i spisać kody błędów.

Podsumowanie tematu

✨ Quad TGB Blade 550 ma problem z gaśnięciem po dwóch cyklach pracy silnika. Po uruchomieniu gaśnie i nie można go ponownie odpalić bez przerwy. Wymieniono świecę zapłonową oraz akumulator, które są sprawne. Uruchomienie quada za pomocą przewodów rozruchowych podłączonych do samochodu z włączonym silnikiem pozwala na pracę quada, jednak po odłączeniu przewodów quad działa tylko przez krótki czas (10-30 sekund) i gaśnie. Podłączenie przewodów do samochodu z wyłączonym silnikiem skutkuje natychmiastowym zgaśnięciem quada po dwóch cyklach. Pomiar napięcia ładowania po odłączeniu przewodów wskazuje 13,9 V, co sugeruje prawidłowe ładowanie akumulatora. Problem może dotyczyć układu zasilania lub sterowania zapłonem, potencjalnie wadliwego regulatora napięcia, przerywacza zapłonu lub problemów z masą elektryczną.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA