logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TGB Blade 425 - moduł zapłonowy pali bezpiecznik

betonmax1 04 Paź 2014 13:23 18057 7
REKLAMA
  • #1 14013765
    betonmax1
    Poziom 12  
    Ocena: 33
    Witam serdecznie. Mam problem z modułem zapłonowym w quadzie TGB Blade 425. Otóż potrzebuje rozpiskę pinów w tym module. W momencie gdy wpinam wtyczkę dwu-pinową to pali bezpiecznik IGNITION. Ma ktoś jakiś pomysł na to? W sklepie mi powiedzieli, że nie ma takiej możliwości żeby moduł zapłonowy palił bezpiecznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14016007
    BANANvanDYK
    Poziom 43  
    Ocena: 2577
    https://pl.scribd.com/doc/118413852/BLADE-425-400-ATV-service-manual
    Według schematu (na końcu serwisówki) wynika że jest tam zamontowany zapłon DC-CDI, więc istnieje duże prawdopodobieństwo że moduł jest uszkodzony (zwarcie) i przepala bezpiecznik, chyba że próbujesz podłączyć zwykły moduł AC-CDI od typowego (chińskiego) skutera.
    Nie przeglądałem całej serwisówki, pinout może jest podany w rozdziale z elektryką, tylko że z zamiennikiem tego modułu może być problem. Najlepiej jak zapytasz u importera.
  • REKLAMA
  • #3 14017034
    betonmax1
    Poziom 12  
    Cześć. Ogólnie to myślałem żeby zastosować jakiś moduł z chińskiego quada bo rozpiska pinów jest na elektrodzie tylko boje się żeby nie popalić czego innego jeszcze.

Ogólnie w tym module są trzy wtyczki. Tylko wyczytałem że po odpięciu tej ostatniej wtyczki 6-cio pinowej zadziała to w taki sposób jakby była zdjęta blokada elektroniczna więc myślę o zastosowaniu jakiegoś takiego modułu z regulacją. Co o tym sądzisz?
  • REKLAMA
  • #4 14020133
    BANANvanDYK
    Poziom 43  
    Ocena: 2577
    Od chińskiego quada raczej nie podpasuje - tam są zazwyczaj stosowane zapłony typu AC-CDI.
    Radzę kupić oryginał od TGB.
    Zamienników ciężko coś polecić, bo albo chińskie gówno, albo za drogie.
  • REKLAMA
  • #5 14081711
    sstaniszewski
    Poziom 15  
    Ocena: 17
    Czy kolega poradził sobie z tym modułem ,bo ja próbowałem zastąpić go modułem casoli black ale efekt jest taki że odpala ale nie chcę się wkręcać na obroty, strzela,dusi się .
  • #7 14092893
    betonmax1
    Poziom 12  
    Witajcie. Udało mi się dorwać ten moduł zapłonowy z gwarancją. Ale mam problem. Iskra jest tylko po pierwszym obrocie potem znika, trzeba wyłączyć i włączyć zapłon i znowu jest tylko przy pierwszym obrocie. Macie jakies pomysły co mogło jeszcze się stać?
  • #8 14133697
    sstaniszewski
    Poziom 15  
    Ocena: 17
    Witam
    Udało mi się w końcu uruchomić moduł casoli black w tym quadzie oto rozpiska kabelków.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z modułem zapłonowym w quadzie TGB Blade 425, który przepala bezpiecznik IGNITION po podłączeniu dwu-pinowej wtyczki. W odpowiedziach zasugerowano, że przyczyną może być uszkodzenie modułu (zwarcie) lub nieodpowiedni moduł zapłonowy (AC-CDI zamiast DC-CDI). Użytkownik rozważa zastosowanie zamiennika z chińskiego quada, ale obawia się dodatkowych uszkodzeń. Inni użytkownicy podkreślają, że lepiej kupić oryginalny moduł TGB, ponieważ zamienniki mogą być niskiej jakości. Pojawiły się również problemy z nowym modułem, który działa tylko przy pierwszym obrocie silnika. Użytkownicy dzielą się informacjami o rozpisce pinów oraz doświadczeniami z różnymi modułami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA