logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Electrolux EEC767310L – woda napływa do misy nawet po wyłączeniu, błąd i30

radekglama 20 Gru 2025 15:51 303 6
REKLAMA
  • #1 21785695
    radekglama
    Poziom 2  
    Witam.
    Włączył się błąd i30 i cały czas było słychać wodę, jak leci w zmywarce i pompę. Zakręciłem wąż wody, wyłączyłem z prądu. Wymieniłem; wąż aquastop - zamiennik, płaszcz wodny oryginalny, czujnik zmętnienia wody, przepływomierz - elektrozawór oryginalny, hydrostat oryginalny, cały pływak wodny. Cały czas leci woda przez płaszcz wodny do wnętrza zmywarki, do misy cały dół jest napełniony wodą, nawet jak zmywarka jest wyłączona (w spoczynku). Kupiłem jeszcze pompę wypompowującą, ale jeszcze nie montowałem jej. Stara pompa ma 229 Ω, a nowa ma 234 Ω.

Więc nie wiem, czy pompa może być popsuta. Stary pływak miał ciemny styk, dlatego kupiłem nowy. Proszę o pomoc, ręce opadają, co robić.
    Zmywarka z 2022 Electrolux EEC767310L comfortlift.
    AI: Czy po zakręceniu wody i odłączeniu zmywarki od prądu (wyjęciu wtyczki z gniazdka) woda nadal napływa do misy, czy wtedy problem ustępuje?
    Wtedy nie napływa woda. Tak, ustępuje.
    AI: Czy zauważyłeś, czy woda pojawia się w zmywarce tylko wtedy, gdy jest podłączona do prądu (nawet jeśli jest wyłączona), czy także wtedy, gdy jest całkowicie odłączona od prądu?
    Tylko jak jest włączona do prądu i odkręcona woda do zmywarki
  • REKLAMA
  • #2 21785707
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1575
    radekglama napisał:
    Proszę o pomoc rece opadaja co robic.

Wszystko co wymieniłeś było sprawne, pieniądze wyrzucone w błoto.

Uszkodzony jest sterownik - koszt naprawy ok. 300 zł / nowy ok. 600 zł.

Napisz na PW, to może w chwili wolnej ogarnę.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 21785733
    AsReeX
    Poziom 40  
    @Jakubserwis Tanio - nie zawsze znaczy dobrze!
  • #5 21786010
    Jakubserwis
    Specjalista AGD
    Ocena: 853
    Przy tej awarii zawsze jest dobrze po naprawie :) awaria znana i lubiana, więc po co drążyć głębiej.
    Autor tematu sam podejmie decyzję ;)
  • #6 21786019
    AsReeX
    Poziom 40  
    Jakubserwis napisał:
    Przy tej awarii zawsze jest dobrze po naprawie awaria znana i lubiana, więc po co drążyć głębiej.

Jak widać po liście wymienionych elementów ... niekoniecznie :)
  • REKLAMA
  • #7 21802021
    radekglama
    Poziom 2  
    >>21786010
    Witam,
    Dziś wysłałem moduł do serwisu Zimtech tak jak ustaliłem wcześniej z serwisem. Także za mniej więcej tydzień będzie z powrotem i zamontuję i napiszę jak wyszło.

Podsumowanie tematu

✨ W zmywarce Electrolux EEC767310L ComfortLift pojawił się błąd i30, a woda napływa do misy nawet po wyłączeniu urządzenia. Użytkownik wymienił wiele elementów: wąż aquastop (zamiennik), oryginalny płaszcz wodny, czujnik zmętnienia wody, przepływomierz, elektrozawór, hydrostat oraz pływak wodny. Pompa wypompowująca ma rezystancję zbliżoną do starej, więc jej uszkodzenie jest niepewne. Po zakręceniu wody i odłączeniu zmywarki od prądu problem ustępuje, co wskazuje na nieszczelność lub błąd sterownika. Wskazano, że uszkodzony jest moduł sterujący, którego naprawa kosztuje około 300 zł, a nowy moduł około 600 zł. Zalecane jest wysłanie modułu do serwisu, np. Zimtech w Warszawie, gdzie naprawa jest tańsza. Użytkownik potwierdził wysłanie modułu do serwisu i planuje montaż po otrzymaniu naprawionego elementu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA