logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Przełącznik zasilania 1 - 0 - 2. Jak podłączyć?

adam_lag 21 Gru 2025 00:18 513 7
REKLAMA
  • #1 21786144
    adam_lag
    Poziom 2  
    Witam, mógłby mi ktoś wytłumaczyć schemat podłączenia przełącznika ze zdjęcia? Na pozycji 1 byłby prąd z sieci, a na pozycji 2 prąd z innego źródła.
    Trójfazowy przełącznik ADELID PSA-16A-3P z ponumerowanymi zaciskami wejść i wyjść.
    Edytowałem .[T.M.]
  • REKLAMA
  • #2 21786160
    dzidek1968
    Poziom 28  
    Ocena: 389
    Przecież jest narysowany na obudowie. Innego schematu nikt Ci nie narysuje :-). Co tutaj tłumaczyć? Podłączasz jedno żródło do zacisków 2,6,10, drugie do 4,8,12, a na 1,5,9 masz wyjście.
  • REKLAMA
  • #3 21786893
    adam_lag
    Poziom 2  
    A jeśli prąd z drugiego źródła obejmowałby jeden kabel, to co zrobić z resztą zacisków? Zostawić puste, zrobić mostek czy coś innego?
  • #4 21787032
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 885
    Jak jeden kabel ? Zasilanie minimum wymaga dwóch.

Jeśli źródła prądu są połączone galwanicznie na jednym kablu to w sumie może być i jeden ale nie powinno tak sie łączyć.
    Do tego wystarczy pojedynczy przełącznik.

To też zależy od tego co to za źródło, kabel zasilania od sąsiada czy agregat itp.
  • REKLAMA
  • #5 21787106
    adam_lag
    Poziom 2  
    Mam w rozdzielnicy zwyczajny nadprądowy bezpiecznik 3-fazowy. Muszę go zastąpić (znaczy elektryk musi) bezpiecznikiem ze zdjęcia, dlatego akurat 3-fazowy, a nie pojedynczy, a od prądu z drugiego źródła ma jeden grubszy przewód
  • #6 21787111
    tos18
    Poziom 42  
    Ocena: 1824
    adam_lag napisał:
    Mam w rozdzielnicy zwyczajny nadprądowy bezpiecznik 3 fazowy muszę go zastąpić (znaczy elektryk musi) bezpiecznikiem ze zdjęcia,

Zastępowanie bezpiecznika przełącznikiem to nie jest dobry pomysł.
    adam_lag napisał:
    bezpiecznikiem ze zdjęcia,

na zdjęciu nie ma bezpiecznika.
    adam_lag napisał:
    (znaczy elektryk musi)

elektryk będzie wiedział co i jak.
  • REKLAMA
  • #7 21787116
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 885
    Z opisu zrozumiałem że będzie 1 faza podłączona do przełącznika 3 fazowego i ma zasilić po przełączeniu 3 fazy tą jedną ?
    Czyli położenie 1 to 3 fazy - na 3 fazy, a w położeniu 2 to 1 faza na mostkowane 3 fazy czy jednak w powożeniu 2 jedną z 3 faz zasili ta 1 faza ?
  • #8 21787130
    adam_lag
    Poziom 2  
    ⠀ ⠀ ⠀ ⠀ ⠀ ⠀ ⠀ ⠀ ⠀ ⠀ ⠀ ⠀ ⠀ ⠀ ⠀ ⠀ ⠀ ⠀ ⠀ ⠀ ⠀ ⠀ ⠀ ⠀ ⠀ ⠀ ⠀ ⠀ ⠀ ⠀ ⠀ ⠀

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy schematu podłączenia przełącznika modułowego 1-0-2, który ma umożliwić wybór źródła zasilania: pozycja 1 - prąd z sieci, pozycja 2 - prąd z innego źródła. Użytkownik prosi o wyjaśnienie, jak prawidłowo wykonać takie podłączenie na podstawie zdjęcia przełącznika. W odpowiedziach omawiane są zasady działania przełącznika 1-0-2, wskazówki dotyczące podłączenia przewodów fazowych do odpowiednich styków, a także konieczność zachowania bezpieczeństwa i zgodności z normami elektrycznymi. Podkreślono, że pozycja 0 to stan wyłączenia, a pozycje 1 i 2 służą do wyboru jednego z dwóch źródeł zasilania. Zwrócono uwagę na konieczność izolacji i zabezpieczenia przewodów oraz na to, by nie łączyć jednocześnie obu źródeł, co mogłoby spowodować zwarcie lub uszkodzenie instalacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA