logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Okap Whirlpool AKR 875 IX – silnik startuje od 3. biegu, huczy, czy wymiana łożysk?

barnio 21 Gru 2025 18:30 117 5
REKLAMA
  • #1 21786826
    barnio
    Poziom 10  
    Ocena: 25
    W okapie Whirlpool AKR 875IX silnik startuje dopiero od trzeciej szybkości, jak już wystartuje, to na niższe też pozwala wejść. Niemniej na wyższych już słychać dziwne modulowane huczenie. Pytanie czy tu pomoże jakieś czyszczenie czy raczej poddały się łożyska i trzeba szukać nowego silnika. Ma może ktoś part number silnika oraz jakiś widok czy jego wyjęcie jest możliwe bez demontażu okapu ze ściany.
  • REKLAMA
  • #2 21786922
    Przemcio
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 249
    barnio napisał:
    Pytanie czy tu pomoże jakieś czyszczenie
    Nie zaszkodzi ...
    barnio napisał:
    czy raczej poddały się łożyska i trzeba szukać nowego silnika
    Pewnie trzeba szukać nowego kondensatora do silnika.
    barnio napisał:
    czy jego wyjęcie jest możliwe bez demontażu okapu ze ściany
    Zapewne tak chociaż do łatwych czynności to nie należy. Skala trudności dobrania się do silnika 5/6. To jest dosyć duży model i trzeba się przyjrzeć jak zdjąć osłonę.
    Może w instrukcji obsługi będzie można zobaczyć w jaki sposób jest zamontowany. Zdaje się, że kod produktu to 857887501000, ale ze strony producenta nie mogę wydostać instrukcji.

Może Link coś pomoże. ;) Wygląda, że jest wieszany podobnie jak szafki kuchenne na listwie metalowej o ile ten kto to montował nie wprowadził jakiś innowacji. Na tym najwyższym biegu silnik rusza normalnie czy rozpędza się stopniowo do pełnych obrotów?
  • REKLAMA
  • #3 21786938
    Pentaxowy
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    >>21786826 Zmierz pojemność kondensatora - typowy objaw braku pojemności.
  • REKLAMA
  • #4 21787001
    barnio
    Poziom 10  
    Ocena: 25
    Startuje do max obrotów w jakieś 6 sekund. Co ciekawe jeszcze kilka sekund po wyłączeniu potrafi wystartować z pierwszego lub drugiego biegu, po jakiejś minucie od wyłączenia już tylko z trzeciego. Ten kondensator jest gdzieś na samym przyłączeniu silnika do płyty ?

Co do zdjęcia ze ściany wiem co mnie czeka, sam dziada wieszałem 😆 Tak się tylko droczyłem w nadziei na jakiś cud 😆
  • REKLAMA
  • #5 21787017
    Pentaxowy
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    >>21787001 Nie mam pojęcia, gdzie się znajduje w tym okapie. Musisz iść po wiązce z silnika i znajdziesz go, pewnie będzie miał 5 µF albo coś w ten deseń.
  • #6 21787542
    Przemcio
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 249
    Pentaxowy napisał:
    >>21787001 Nie mam pojęcia, gdzie się znajduje w tym okapie. Musisz iść po wiązce z silnika i znajdziesz go, pewnie będzie miał 5 µF albo coś w ten deseń.

Kondensator part number 481212028045 i jak to wygląda Link.
    Może być "ukryty" w obudowie modułu sterującego.
    Szybciej kupisz może w obudowie z tworzywa niż ten metalowy - np. Link tylko może nie wejść do obudowy modułu.
    Na szczęście masz duży okap to i tak się gdzieś zmieści. ;)
    barnio napisał:
    sam dziada wieszałem

To wiesz jakie niespodzianki możesz trafić. ;)
    barnio napisał:
    Tak się tylko droczyłem w nadziei na jakiś cud

Święta idą więc cudów nie ma - są tylko cudaki.
REKLAMA