logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterownik TECH ST-83 – błąd Zwarcie-wentylator, wymiana podzespołów nie pomaga

maly1 21 Gru 2025 20:02 297 7
  • #1 21786931
    maly1
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    ST-83 Zwarcie - wentylator.
    Witam, mam problem z tech ST-83. Najpierw pojawiał się błąd Źle dobrany wentylator. Przeleciałem setki postów i każdy pisał wymienić kondensatory. Po wymianie działało kilka godzin. Potem pojawił się błąd Zwarcie - wentylator, kupiłem drugi, działało jeden dzień. Wymieniłem mosfet na większy, bo się grzał i transformator z 1,62 VA na 2,62 VA 9 V. Brak już pomysłów, może ktoś miał już taki przypadek?
    Z góry dzięki za pomoc
    Płytka elektroniki sterownika ST-83 z widocznymi kondensatorami, przekaźnikami i przewodami. Płytka drukowana ST-83 z widocznym układem scalonym i naprawami taśmą izolacyjną Wnętrze sterownika ST-83 TECH z widocznymi kondensatorami, przekaźnikami i kablami.
  • #2 21787011
    Przemcio
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 253
    Był już podobny temat - Link ale
    nie wiadomo jak to się skończyło.

maly1 napisał:
    Wymienilem mosfet na wiekszy

Czyli z jakiego na jaki?
    Jakie zadanie ma ten mosfet i czy napięciowo układ
    zachowuje się jak w zacytowanym linku?
  • #3 21787774
    maly1
    Poziom 12  
    Czytalem ten post, u mnie dziala normalnie i po jakims czasie wyskakuje komunikat Zwarcie wentylator. Zamownilem P1ONK6OZFP na IRFP460, bo ten 10NK jest na 35W a wentylator ma 40. Z tego co doczytalem mosfet odpowiada za sterowanie obrotami wentylatora.
  • #4 21790245
    jorgpa229
    Poziom 7  
    MOSFET lubi się przegrzewać, profilaktycznie zamontować radiator, ale pamiętam, iż kondensator odbierający zwrot indukcji z wentylatora po wylutowaniu jego pojemność była znikoma
  • #5 21790550
    maly1
    Poziom 12  
    Wymienilem wszystkie kondensatory, nawet elektrolity, dalej wyskakuje komunikat zwarcie, nie wem ktora czesc ukladu za to dpowiada. Dziwne ze transformator jest goracy.
  • #6 21790672
    Przemcio
    Ocena: 253
    maly1 napisał:
    Dziwne ze transformator jest goracy.

Czyli ewidentnie coś pobiera za dużo prądu podobnie jak w temacie z linku.

Są trzy przekaźniki z cewkami na 12V i cewką ok. 400 OHm czyli po ~35mA każdy.
    Cytując wypowiedź #8 z podanego linku
    Transformator powinien dać 9V prąd 0.22A i raczej wg Producenta to
    powinno wystarczyć.
    Czyli poza przekaźnikami na resztę powinno zostać jeszcze ok. 100mA.
    Średni pobór prądu wyświetlacza to pewnie nieco ponad 10mA.
    Ciekawe jaki jest faktycznie prąd bramki "MOS-FET"`a bo
    nie wiem jak oszacować pojęcie "znikomy" jeżeli w/w jest załączany napięciowo.

Jak dla mnie to by może trzeba po kolei posprawdzać amperomierzem
    co pożera prąd w nadmiarze. Może jakiś kondensator SMD dostał
    nagle rezystancję na tyle dużą, że zwarcia do zera nie ma ale na tyle
    małą że płynie prąd rzędu kilkudziesięciu mA.
  • #7 21797585
    maly1
    Poziom 12  
    Dobra podpowiedź, ostatecznie kupiłem nowy sterownik, bo zima i nie ma czasu na zabawę, irytuje mnie ten problem, mało elementów i gdzieś jest jakiś haczyk.
  • #8 21842763
    LUCOM
    Ocena: 72
    Trzeba się przyjrzeć i przemyć stronę SMD izopropanolem, po przemyciu szybko włączyć sterownik i zerknąć, czy gdzieś nie odparowuje szybciej.

Sprawdzić też, czy między nogami procesora nic nie ugrzęzło.
    Zaznaczyłem na czerwono na zdjęciu podejrzane miejsca.

Płytka PCB sterownika z układem scalonym w obudowie QFP i śladami żółtego topnika w lewej części

Rezystory 150 Ω i kondensatory szare z literą K (pewnie 100 nF) stanowią gasi­ki dla przepięć pochodzących od styków przekaźników i takie przepięcia mogą ubijać mosfeta. Można się pokusić o profilaktyczne wstawienie warystora od strony silnika, który też może ubijać mosfeta, i wstawienie dodatkowego gasika, ale tę ewentualność autor tematu wykluczył, wymieniając wentylator na nowy.

Należy również sprawdzić kondensator rozruchowy silnika wentylatora, zazwyczaj 2 µF-2,2 µF/400 V, który też może powodować tego rodzaju problemy. Zazwyczaj traci on pojemność i silnik się mocno grzeje, ostatecznie powodując problemy z rozruchem. Sprawdziłbym również kondensator przeciwzakłóceniowy X2 i kondensatory w linii zasilania procesora.

Na tego rodzaju usterkę mogą mieć wpływ również wyrobione łożyska wentylatora lub zabity wewnątrz pyłem węglowym wentylator.

Podsumowanie tematu

✨ Sterownik TECH ST-83 zgłasza błąd "Zwarcie - wentylator" po wymianie kondensatorów, mosfeta i transformatora. Problem pojawia się mimo zastosowania nowego wentylatora i mosfeta IRFP460 zamiast oryginalnego 10NK, który był niewystarczający pod względem mocy. Transformator o mocy 2,62 VA 9 V nagrzewa się, co wskazuje na nadmierny pobór prądu. Sugerowano sprawdzenie prądu pobieranego przez poszczególne elementy, w tym bramkę mosfeta, oraz kontrolę kondensatorów SMD i rezystorów gaszących przepięcia przy przekaźnikach. Zalecane jest przemycie płytki izopropanolem i szybkie uruchomienie w celu wykrycia ewentualnych zwarć. Wskazano również na konieczność sprawdzenia kondensatora rozruchowego wentylatora (2uF-2,2uF/400V), który może tracić pojemność i powodować problemy z rozruchem silnika. Możliwe jest także uszkodzenie mosfeta przez przepięcia, co można ograniczyć przez zastosowanie warystora i dodatkowych elementów gaszących. Ostatecznie autor zdecydował się na zakup nowego sterownika z powodu braku czasu na dalszą diagnostykę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA