logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterownik Tech ST-28 - wentylator buczy i nie reaguje na prędkość

tesco 01 Paź 2010 11:07 10652 11
REKLAMA
  • #1 8571173
    tesco
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam, mam problem ze sterownikiem ST-28, objawia się tym że wentylator chodzi a po chwili przestaje i buczy, po jakimś czasie znowu zaczyna chodzić. Z początku było to na trzech pierwszych biegach ale teraz już na wszystkich. Dodatkowo ostatnio nie bardzo reaguje na zadaną prędkość. Wentylator jest ok po sprawdziłem inny i jest to samo. Co tam się mogło zepsuć, jeżeli coś mało poważnego to może bym dał rade naprawić. Nie uśmiecha mi się wysyłać do serwisu i czekać tydzień bez ogrzewania. :(
  • REKLAMA
  • #2 8585063
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2624
    W pierwszej kolejności wymień kondensator przy silniku wentylatora.
    Sprawdź też czy obraca się bez oporów, a przy okazji wyczyść łopatki tego wentylatora, które oblepane są pyłem.
    Jak to nie pomoże to będziemy się zastanawiać dalej :)
  • #3 8585129
    tesco
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Ale w wentylatorze RV 18 nie ma chyba kondensatora a ponadto sprawdzałem na innym wentylatorze od sąsiada i jest to samo, także raczej na 100% coś ze sterownikiem.
  • REKLAMA
  • #4 8585786
    Plumpi
    Faktycznie w tym wentylatorze chyba nie ma kondensatora.
    Pozostaje zatem sterownik. Trzeba sprawdzić triaka oraz przekaźnik. Ze 2 czy 3 razy naprawiałem ten model sterownika, ale szczerze mówiąc już nie pamiętam jak są zbudowane w środku. Może rozkręć i pstryknij kilka fotek.

Rekordzistą w naprawach był ST-37 tej samej firmy z resztą, których naprawiałem po kilkanaście sztuk rocznie i tu pamiętam gdzie leży każdy element i jakie ma przypadłości, a miał kika błędów konstrukcyjnych, które powodowały palenie się całych płytek wraz z przekaźnikami :D
  • REKLAMA
  • #5 10265057
    tomi1970
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Plumpi napisał:
    Faktycznie w tym wentylatorze chyba nie ma kondensatora.
    Pozostaje zatem sterownik. Trzeba sprawdzić triaka oraz przekaźnik. Ze 2 czy 3 razy naprawiałem ten model sterownika, ale szczerze mówiąc już nie pamiętam jak są zbudowane w środku. Może rozkręć i pstryknij kilka fotek.

Rekordzistą w naprawach był ST-37 tej samej firmy z resztą, których naprawiałem po kilkanaście sztuk rocznie i tu pamiętam gdzie leży każdy element i jakie ma przypadłości, a miał kika błędów konstrukcyjnych, które powodowały palenie się całych płytek wraz z przekaźnikami :D

Czy posiada Pan jeszcze jakieś dane odnośnie sterownika St-37?
    Upaliła się cała płytka jak na foto.
    Sterownik Tech ST-28 - wentylator buczy i nie reaguje na prędkość
    Nie da się zaczytać żadnych danych.
    Czy mogę prosić o jakiś schemat jakie elementy tam występują.
  • #6 10276114
    Plumpi
    Witam.
    Niestety nie mam schematu.
    Płytka ta, która się pali jest banalnie prosta w budowie. Tam są tylko tranzystory sterujące i trochę elementów biernych: przekaźniki, kondensatory i rezystory układów gasikowych.
    Odczytać się da jak się odłączy tę płytkę od reszty i dokładnie umyje, bo elementy są osmolone. Jest przy tym trochę zabawy.
  • #7 17472344
    Gitner
    Poziom 27  
    Ocena: 200
    Plumpi napisał:
    Rekordzistą w naprawach był ST-37 tej samej firmy z resztą, których naprawiałem po kilkanaście sztuk rocznie i tu pamiętam gdzie leży każdy element i jakie ma przypadłości, a miał kilka błędów konstrukcyjnych, które powodowały palenie się całych płytek wraz z przekaźnikami :D

Mam taki sam problem właśnie z ST-37, dmuchawa buczy na biegach od 7 w dół, na 8, 9 i 10 jest OK. Możesz mi podpowiedzieć które elementy wymienić? Przekaźnik nadmuchu sprawdziłem, po podaniu zasilania na cewkę działa. Jestem w delegacji i chciałbym tu kupić elementy do wymiany, w weekend jest z tym problem, a grzać cały tydzień trzeba.

Mój temat:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3504578.html
  • #8 17693519
    pawela122
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    witam
    mam taki sam problem,mianowicie nie działa nadmuch.Da się go uruchomić tylko w trybie ręcznym.Czy ktoś pomoże w tej kwestii????
  • #9 17699748
    Gitner
    Poziom 27  
    Ocena: 200
    Kupiłem nowy sterownik, tyle w moim temacie :)
  • #10 17699835
    sp3ots
    Poziom 38  
    Ocena: 673
    pawela122 napisał:
    witam
    mam taki sam problem,mianowicie nie działa nadmuch.Da się go uruchomić tylko w trybie ręcznym.Czy ktoś pomoże w tej kwestii????

Witam !
    Podłączałeś dmuchawę do 230V bez pośrednio ( z pominięciem sterownika ) ?

Dodano po 2 [minuty]:

pawela122 napisał:
    witam

Witam !
    Podłączałeś dmuchawę do 230V bez pośrednio ( z pominięciem sterownika ) ?
    Opisz lepiej problem, silnik buczy/ nie reaguje wcale ?
    Podaj typ wentylatora i sterownika.
  • #11 17699874
    pawela122
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    wentylator działa w trybie ręcznym normalnie w pełnym zakresie odbrotów(10-100%)

Dodano po 6 [godziny] 50 [minuty]:

wymieniłem triak i optotriak.Po uruchomieniu nadmuch pojawa się napięcie 230v i po ok 1s zanika do wartości ok 30v.
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z działaniem sterownika Tech ST-28, który powoduje, że wentylator buczy i nie reaguje na ustawioną prędkość. Po wymianie wentylatora na inny, problem nadal występuje, co sugeruje usterkę w sterowniku. Użytkownicy sugerują sprawdzenie kondensatora, triaka oraz przekaźnika w sterowniku. W przypadku modelu ST-37, który również był omawiany, zaleca się wymianę uszkodzonych elementów, takich jak tranzystory i przekaźniki. Wiele osób dzieli się doświadczeniami z naprawą tych modeli, wskazując na ich konstrukcyjne wady.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA