logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Klarstein DE 46906833 chłodziarka dwustrefowa – migający panel LED, VIPer22A osmolenie, diagnoza

cadownik 22 Gru 2025 00:26 156 1
REKLAMA
  • #1 21787144
    cadownik
    Poziom 2  
    Dzień dobry,

Popsuła mi się chłodziarka Klarstein.
    Objawy: migający panel LED od nastaw temperatury (dwustrefowa). Tak jakby dostawał impulsy napięcia. Włącza się na ułamek sekundy i gaśnie.
    Schemat w zał. Dwie PCB. Dostałem się do płytki z panelem sterowania (JD-FE-0 5ABS rev:1.2) - migającej - wizualnie wszystko OK. Zdjęcie w zał.
    Tabliczka znamionowa chłodziarki Klarstein z danymi technicznymi i schematem połączeń PCB Płytka PCB z panelem sterowania chłodziarki, widoczne elementy elektroniczne Płytka sterowania JD-FE-05ABS z wyświetlaczem LED i elementami elektronicznymi
    Sprawdziłem napięcie dochodzące do płytki 7-7,5 V - powinno być OK: 12 V Dostałem się do głównej (HYS10-12-KD). Układ oparty na VIPer22A.
    Widok dolnej strony płytki PCB z miedzianymi ścieżkami i punktami lutowniczymi Płytka główna HYS10-12-KD z elementami elektronicznymi i śladami osmolenia Zbliżenie na uszkodzoną część PCB z osmoloną diodą i podzespołami przy transformatorze.
    Widać osmolenie przy układzie i przy diodzie - tak mi się wydaje. Zamówiłem nowy układ, kondensatory, diody. Wymienię. Czego jeszcze szukać? Jak diagnozować?
    AI: Czy poza migającym panelem LED chłodziarka wykazuje jeszcze inne objawy? Na przykład: nie chłodzi, nie słychać pracy sprężarki, wentylator nie działa itp.?
    Najpierw chłodziła i migała, teraz nie chłodzi i nie miga.
    AI: Czy sprawdzałeś napięcia na wyjściu zasilacza oraz na innych elementach głównej płyty (HYS10-12-KD)? Jeśli tak, jakie są wartości?
    7-7,5 V
  • REKLAMA
  • #2 21787213
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2312
    Jeżeli zasilacz produkuje tylko jedno napięcie +12 V, to można z zasilacza warsztatowego podłączyć zasilanie zamiast tego, co jest, i sprawdzić działanie urządzenia, żeby się upewnić, że nie ma przywarcia na module elektroniki albo wymontować zasilacz i go obciążyć np. żarówką samochodową.
    Jeżeli okaże się faktycznie uszkodzony zasilacz, to nie zaszkodzi wymienić kondensatory elektrolityczne oraz, jak nie ruszy, transoptor.
REKLAMA