Witam, mam problem. Dostałem za darmo, radio Unitra Diora Narew. Prawdopodobnie stał w jakiejś stodole, bo cała płytka była brudna a obudowa spróchniała. Wymieniłem kondensatory, ale ciągle się męczę z problemem, jak na filmiku. Wymieniłem oba układy scalone, na nowe, sprawdzałem 3 razy, czy na pewno nie ma żadnego zwarcia na płytce. Nie mam kompletnie pomysłu, co tu mogło się uszkodzić? Macie jakieś pomysły?
AI: Czy radio reaguje w jakikolwiek sposób na kręcenie potencjometrami (głośność, barwa, balans) w trakcie tych kilku sekund buczenia albo po trzaskach?
tak
AI: Sprawdzałeś może napięcia zasilania na płytce, szczególnie na wyjściu zasilacza i na tych nowych układach scalonych? Jakie tam masz wartości?
Na wyjściu UL1402, sprawdzałem i jest stabilne 9V.
AI: Czy radio reaguje w jakikolwiek sposób na kręcenie potencjometrami (głośność, barwa, balans) w trakcie tych kilku sekund buczenia albo po trzaskach?
tak
AI: Sprawdzałeś może napięcia zasilania na płytce, szczególnie na wyjściu zasilacza i na tych nowych układach scalonych? Jakie tam masz wartości?
Na wyjściu UL1402, sprawdzałem i jest stabilne 9V.