logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Unitra Diora Narew – buczy kilka sekund, po kilku sekundach trzaska a po trzaskaniu cisza

fyfygdj 22 Gru 2025 14:31 420 8
REKLAMA
  • #1 21787534
    fyfygdj
    Poziom 4  
    Ocena: 1
    Witam, mam problem. Dostałem za darmo, radio Unitra Diora Narew. Prawdopodobnie stał w jakiejś stodole, bo cała płytka była brudna a obudowa spróchniała. Wymieniłem kondensatory, ale ciągle się męczę z problemem, jak na filmiku. Wymieniłem oba układy scalone, na nowe, sprawdzałem 3 razy, czy na pewno nie ma żadnego zwarcia na płytce. Nie mam kompletnie pomysłu, co tu mogło się uszkodzić? Macie jakieś pomysły?

AI: Czy radio reaguje w jakikolwiek sposób na kręcenie potencjometrami (głośność, barwa, balans) w trakcie tych kilku sekund buczenia albo po trzaskach?
    tak
    AI: Sprawdzałeś może napięcia zasilania na płytce, szczególnie na wyjściu zasilacza i na tych nowych układach scalonych? Jakie tam masz wartości?
    Na wyjściu UL1402, sprawdzałem i jest stabilne 9V.
  • REKLAMA
  • #2 21787573
    radiogaga
    Serwisant RTV
    Ocena: 435
    Układ scalony UL 1402 jest zasilany napięciem 17V na nodze nr 3.Napięcie wyjściowe na nodze nr 11 ma osiągać połowę napięcia zasilania.Podstawą napraw elektronicznych jest wiedza,schemat i miernik....Odrobina przyłożenia się.
  • REKLAMA
  • #3 21787576
    fyfygdj
    Poziom 4  
    >>21787573 Jestem amatorem, jeśli chodzi o elektronikę, staram się czegoś nauczyć

Dodano po 5 [minuty]:

>>21787573 I co do UL1402, na zasilaniu jest 17 V, a na wyjściu 9 V.
  • REKLAMA
  • #4 21787583
    Andrzej L.
    Poziom 33  
    Ocena: 483
    Niepotrzebnie naprawy zaczynasz od wymiany układów scalonych w ciemno.
    Elektrolity też widzę jak leci wymienione (szaleństwo dla lepszego samopoczucia wizualnego), okaże się za rok, dwa, że mimo pięknego wygląda nowych elektrolitów, są gorsze od 40 letnich oryginałów Elwy.
    Napisałeś, że na wyjściu UL1402 masz 17V? Mowa o nodze 11?
    To już jest coś nie tak, chyba że miałeś na myśli linię zasilania 17V.
    Wtedy na nodze 11 wzmacniacza, powinno być w okolicy połowy napięcia zasilania.
    Skoro coś tam brumi, strzela, a napięcie wyjściowe DC wzmacniacza będzie w normie, to zaczynasz diagnostykę od wzmacniacza m.cz. karmiąc go z zewnętrznego źródła audio.
    Podając przez szeregowy 100nF sygnał prosto na 5 nóżkę UL1402 (odłączając wejście od reszty oryginalnego toru aby wykluczyć źródło potencjalnych śmieci słyszalnych w głośniku, w teście tym samym omijamy potencjalne usterki wcześniejszych elementów RC poprzedzających wejście wzmacniacza.
  • #5 21787591
    fyfygdj
    Poziom 4  
    >>21787583 Tak, już zmieniłem, źle przeczytałem to, o co AI zapytało. Co do karmienia wzmacniacza: czym konkretnie mogę to przetestować?

Dodano po 18 minutach:

>>21787583 Okej, podłączyłem do telefonu. Jak dam telefon na maksymalną głośność, to słychać lekkie zdeformowanie piosenki

Dodano po 19 minutach:

>>21787583 Na próbę wymieniłem 10 µF na 47 µF i to, co zauważyłem, to że to buczenie znacznie się wydłuża, więc coś ładuje ten kondensator; po naładowaniu zaczyna coś szwankować i przestaje grać
  • REKLAMA
  • #6 21787900
    manski
    Poziom 24  
    Ocena: 232
    W krajowych sprzętach elektronicznych z lat 70-90 były stosowane ceramiczne ferro elektryczne kondensatory jako separatory międzystopniowe i odsprzęgające zasilanie o pojemności 47-220nF, te kondensatory po latach dostają zwarć, ale nie na stałe, tylko robią się w nich przebicia co powoduje trzeszczenie ( losowe trzaski ) te kondensatory mają kształt płaskiego kwadratu o boku 8-12 mm z wyprowadzeniami z dwóch stron płaszczyzny. Ostatnio taki wymieniałem w RB3200, przy trzecim tranzystorze toru p.cz.
  • #7 21787911
    fyfygdj
    Poziom 4  
    >>21787900 Właśnie na innym forum ktoś mi to samo powiedział. Na jakie polecasz mi wymienić? Bo mam 3 radia z taką płytką i 3 mają różne wartości i typy tych kondensatorów: 1 ma 33 nF, drugi 47 nF, a trzeci ma 3 pomarańczowe paski, więc zgaduję, że 33, ale nie jestem pewien
  • #8 21788177
    manski
    Poziom 24  
    Ocena: 232
    Pojemności bym wstawił takie jak w oryginale , zwykłe ceramiczne tylko z bieżącej produkcji. Nie wymieniaj na pałę wszystkiego jak leci, tylko znajdź usterkę. Pomierz napięcia na nóżkach tranzystorów w pracującym układzie, w każdym między bazą a emiterem powinno być ok 0.6V a między emiterem a kolektorem ok. połowy zasilania. Jeśli w którymś stopniu są duże odchyłki tam szukaj uszkodzonych kondensatorów.
  • #9 21797035
    Andrzej L.
    Poziom 33  
    Ocena: 483
    fyfygdj napisał:
    Co do karmienia wzmacniacza: czym konkretnie mogę to przetestować?

Nawet może to być generator sinusa 1kHz odpalony jako program na PC.
    A jak na słuch testujesz bez oscyloskopu, to muzyczkę spokojną podajesz np. z CD, z odtwarzacza, z yt na PC, itp.
    Jak wzmacniacz się posypał to gołym uchem będziesz słyszał zniekształcenia. Zakładając, że sam głośnik nie został doświadczony zębem czasu i sam generuje zniekształcenia od zniszczonej membrany.

Podsumowanie tematu

✨ Radio Unitra Diora Narew po włączeniu buczy przez kilka sekund, następnie pojawiają się trzaski, po czym następuje cisza. Wymieniono kondensatory elektrolityczne oraz układy scalone UL1402 na nowe, jednak problem pozostał. Napięcie zasilania układu UL1402 wynosi stabilne 17 V na nodze 3, a na wyjściu (noga 11) około 9 V, co jest zgodne z połową napięcia zasilania. Zaleca się diagnostykę wzmacniacza m.cz. poprzez podanie sygnału audio bezpośrednio na wejście układu UL1402, aby wykluczyć uszkodzenia wcześniejszych stopni. W krajowych radioodbiornikach z lat 70-90 często stosowano ceramiczne kondensatory ferroelektryczne o pojemnościach 33-47 nF jako separatory i odsprzęgające, które po latach mogą powodować przebicia i trzaski. Wymiana tych kondensatorów na nowe ceramiczne o oryginalnych pojemnościach jest zalecana. Pomiar napięć na tranzystorach wzmacniacza (ok. 0,6 V między bazą a emiterem oraz połowa napięcia zasilania między emiterem a kolektorem) pomaga zlokalizować uszkodzenia. Testy audio można przeprowadzić za pomocą generatora sygnału 1 kHz lub odtwarzacza muzyki, obserwując zniekształcenia dźwięku, które mogą wskazywać na uszkodzenie wzmacniacza lub głośnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA