logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ocena montażu płyty gazowej – wąż mocno zgięty, brak kolanka, czy zgłaszać reklamację?

WS26 22 Gru 2025 15:07 726 23
REKLAMA
  • #1 21787554
    WS26
    Poziom 4  
    Ocena: 2
    Prośba do fachowców o ocenę, czy reklamować podłączenie płyty gazowej?
    Instalator zdaje się, że nie miał ze sobą kolanka, więc tak przykręcił wąż gazowy do króćca, że wąż jest dość mocno zgięty, opiera się o krawędź blatu i mam wrażenie, że się w tym miejscu odkształca. Obawiam się, że wpłynie to na żywotność węża, ale przede wszystkim na bezpieczeństwo.
    Za instalację zapłaciłem 250 PLN i nie chcę mieć fuszerki tam, gdzie wpływa to bezpośrednio na bezpieczeństwo.
    A może przesadzam i to nadmierna ostrożność...
    Widok węża na zdjęciach.
    AI: Jaka jest marka i model płyty gazowej oraz jaki dokładnie typ węża został użyty do podłączenia?
    Amica
    AI: Czy instalację wykonywał uprawniony gazownik i czy otrzymałeś jakąś dokumentację lub protokół odbioru po montażu?
    Tak / Tak
    Załączniki:
    • Ocena montażu płyty gazowej – wąż mocno zgięty, brak kolanka, czy zgłaszać reklamację? IMG_20251222_135329.jpg (3.69 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Ocena montażu płyty gazowej – wąż mocno zgięty, brak kolanka, czy zgłaszać reklamację? IMG_20251222_135300.jpg (3.61 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21787571
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3668
    Nie może być tak zgięty. Powinien dać gotowy wąż z kolanem. Link
  • REKLAMA
  • #3 21787631
    WS26
    Poziom 4  
    Dziękuję. Reklamacja zgłoszona do sklepu, w którym kupiłem płytę z montażem, a na jutro wezwałem gazownika, żeby to poprawił.
    I w sumie pewnie będzie do kupienia nowy wąż, kolejny montaż i razem ta przyjemność wyniesie łącznie z dzisiejszym wydatkiem 500 PLN.
    Strach już naprawdę korzystać z usług, praktycznie co "sprawa", to jakieś problemy.
  • Pomocny post
    #4 21787650
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6571
    WS26 napisał:
    pewnie będzie do kupienia nowy wąż, kolejny montaż, i razem ta przyjemność wyniesie łącznie z dzisiejszym wydatkiem z 500 PLN

Reklamacja powinna być wykonana bezpłatnie o ile zostanie uznana za słuszną.
  • Pomocny post
    #5 21787659
    balonika3
    Poziom 43  
    WS26 napisał:
    Reklamacja zgłoszona do sklepu, w którym kupiłem płytę z montażem

Na przyszłość - nie kupuj w sklepach takich usług, bo nie masz wpływu na to, jakiego "geniusza" przyślą. Lepiej samemu znaleźć fachowca, który jest polecany przez innych.
    A co do kosztów, to powinni to poprawić w ramach zapłaconej już kwoty. Ewentualnie mogą żądać dopłaty, jeżeli inny wąż jest droższy.
  • #6 21787665
    WS26
    Poziom 4  
    >>21787659
    Teraz to już wiem - to był mój błąd.
    Poprawa przez nich nie jest taka prosta.
    Po blisko godzinie spędzonej na infolinii, gdzie udało mi się ustalić, że jutro może przyjechać inny instalator, żeby to poprawić, dowiedziałem się, że on nie może (nie może i już) mieć ze sobą drugiego węża, bo "instalatorzy nie mają ze sobą części, polegają na tym, co jest w kupionym AGD" - to cytat z rozmowy.
    Więc może przyjechać, tylko nie wiem po co, jeśli tak samo jak ten dzisiejszy nie będzie miał ze sobą kolanka albo drugiego węża.
    Więc teraz muszę kupić samodzielnie ten wąż i czekać na nich (rozpiętość czasowa od 8:00 do 18:00, musisz być w domu).
    Albo machnąć ręką, wziąć innego fachowca, który zrobi to ponownie odpłatnie i - mam nadzieję - poprawnie.
    Ten sklep to MediaExpert, tak może ku przestrodze dla innych.
  • REKLAMA
  • #7 21787672
    balonika3
    Poziom 43  
    WS26 napisał:
    "instalatorzy nie mają ze sobą części, polegają na tym co jest w kupionym AGD"

To dziwne. Ostatnio kupowałem kuchenkę gazową (w innym sklepie) i w zestawie nie było węża. Co nie jest z resztą dziwne, bo są przecież różne długości. Ciekawe, jak podłączyłby ją ich instalator...
  • #8 21787674
    modziul
    Poziom 33  
    Ocena: 445
    Nie widzę plomb Mediaexpert na wężu.
  • #9 21787677
    WS26
    Poziom 4  
    U mnie wykorzystał wąż, którym była podłączona wymieniana, uszkodzona płyta.
    Zdemontowałem ją samodzielnie z szafki, oczyściłem blat pod nią, pozostało tylko:
    - odkręcić kolanko od starej płyty (poprzednio instalator zamontował dobrze, dał kolanko, właśnie żeby unikać zaginania węża)
    - zamontować kolanko z wężem do nowej
    - włożyć płytę w otwór w blacie
    - sprawdzić szczelność
    - założyć palniki na kuchenkę i sprawdzić, czy działa
    - płytę nawet nie trzeba było przykręcać, leży na uszczelce, nieprzykręcona (poprzednia była na silikon przyklejona)
    Kilka minut roboty za 250 PLN i ja nie mam problemu, żeby zapłacić. Mam problem, żeby teraz siedzieć w bałaganie z powyciąganych szafek i czekać na fachowca, który poprawi po fachowcu. (a tu święta, te sprawy...)

Dodano po 1 [minuty]:

>>21787674
    Tak jak napisałem w kolejnym wpisie: instalator wykorzystał istniejący wąż od wymienianej kuchenki.
    Co do plomb, to nie bardzo się orientuję, o czym piszesz; nie ma tu żadnych plomb, instalator niczego takiego nie zakładał.
  • #10 21787682
    balonika3
    Poziom 43  
    WS26 napisał:
    poprzednio instalator zamontował dobrze, dał kolanko

Więc dlaczego ten instalator nie użył tego kolanka?
    A poza tym - u mnie stara kuchenka była zamontowana bez węża, na sztywno. Ciekawe, co by zrobił.
  • #11 21787686
    WS26
    Poziom 4  
    >>21787682
    Nie znam odpowiedzi na Twoje pytanie.
    Założyłem (jak widać błędnie), że kupując usługę mogę liczyć na fachowe wykonanie, szczególnie jeśli w grę wchodzi instalacja gazowa (tu żartów nie ma).
    Gdy zacząłem wkładać szuflady i graty do szafek, zauważyłem, że ten wąż jest dziwnie naprężony i ściśnięty, co uznałem za niezbyt bezpieczne na przyszłość. Tyle.
    Gdyby to nie był gaz, zrobiłbym to sam. Sprawa wydaje mi się banalna, ale jak widać, nie jest.
  • #12 21787690
    balonika3
    Poziom 43  
    WS26 napisał:
    Nie znam odpowiedzi na Twoje pytanie.

To było pytanie retoryczne.
    WS26 napisał:
    Gdyby to nie był gaz, zrobiłbym to sam, sprawa wydaje mi się banalna, ale jak widać, nie jest.

Ja właśnie zrobiłem to sam.
  • #13 21787693
    WS26
    Poziom 4  
    [...] Ja właśnie zrobiłem to sam [...]

Jasne, ja nie mogłem sam.
    Nie mam uprawnień. Mieszkam w budynku wielorodzinnym. Nie grzebię w rzeczach, co do których prawo mówi jasno, że wymagane są uprawnienia.
  • #14 21787699
    modziul
    Poziom 33  
    >>21787677 To taka naklejka łącząca nakrętkę z wężem ze znakiem Mediaexpert.
  • #15 21787704
    WS26
    Poziom 4  
    modziul napisał:
    >>21787677 To taka naklejka łącząca nakrętkę z wężem ze znakiem Mediaexpert.

Nic takiego instalator nie nakleił.
  • #16 21787746
    modziul
    Poziom 33  
    WS26 napisał:
    U mnie wykorzystał wąż jakim była podłączona wymieniana, uszkodzona płyta.

Osobiście nie wiem dla czego miał by być wymieniony wąż wykonany z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Uszczelki owszem. Proszę mnie uświadomić.
  • #17 21787748
    WS26
    Poziom 4  
    @modziul

Uświadamiam:
    Przeczytaj od początku ten wątek. Nie kwestionuję pozostawienia "starego węża". Chodzi mi o sposób przykręcenia węża do nowej płyty. Masz to na zdjęciach. Tak można uszkodzić/osłabić ten przewód. To w mojej ocenie nieprofesjonalne. Nie należy się za to wynagrodzenie jak za dobrze wykonane zlecenie. Czy wystarczy?
  • Pomocny post
    #18 21788044
    modziul
    Poziom 33  
    Ale wszystko zostało wyjaśnione w Post #2. Osobiście użycie kolanka też bym uznał za partactwo w związku z koniecznością minimalizowania ilości połączń.
  • REKLAMA
  • #19 21788133
    WS26
    Poziom 4  
    modziul napisał:
    Osobiście użycie kolanka też bym uznał za partactwo w związku z koniecznością minimalizowania ilości połączń.

Ma być dziś inny instalator z ME, w ramach reklamacji. Zobaczymy, co zaproponuje.
    Na pozostawienie tego pozaginanego węża ja się już nie zgodzę.
    Niezależnie od wszystkiego -> miałem już nie pisać, bo to w sumie drobiazg, ale dobrze obrazuje, jak działają sklepy oferujące usługi dodatkowe, w których się nie specjalizują.
    Nigdy więcej nie skorzystam. Wyobrażam sobie, co się musi dziać, jak się źle trafi po zamówieniu w takim sklepie, np. klimatyzatora z montażem. U mnie to drobiazg, jedna "rurka" do przykręcenia, a ile czasu (i kasy) trzeba na to poświęcić, żeby spać spokojnie.
  • #20 21788154
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ocena: 880
    Przecież ci ludzie trudnią się rozwożeniem za marne grosze towaru i nigdy nie trudnili się serwisem tego co rozwożą ! To jest efekt gonienia handlarza za zyskiem na naiwnym kliencie.
  • #21 21788165
    WS26
    Poziom 4  
    kecajk49 napisał:
    Przecież ci ludzie trudnią się rozwożeniem za marne grosze towaru i nigdy nie trudnili się serwisem tego co rozwożą ! To jest efekt gonienia handlarza za zyskiem na naiwnym kliencie.

Wiesz co, to mnie w sumie mało interesuje.
    Ktoś sprzedaje swoją usługę, więc za nią odpowiada; przepisy są jednoznaczne, reszta to didaskalia i opinie własne.
    Możesz nazywać mnie naiwnym, mnie to nie boli.

Dla porządku opiszę, jak się sprawa zakończyła.
    Przed chwilą był inny montażysta.
    Powiedział, że to już dziś druga poprawka po wczorajszym partaczu.
    Rozkręcił przyłącze, wstawił kolanko, stwierdził, że ten wczorajszy nawet nowej uszczelki nie dał - zrobiłem zdjęcia tej uszczelki, załączam do wpisu.
    Wydaje się, że ten dzisiejszy wiedział, co robi, wstawił to kolanko, wąż wygląda na nieuszkodzony, wymienił uszczelki, założył plombę (dziwił się, że wczoraj nie założono tej plomby).
    Napisałem do Media Expert uzupełnienie wczorajszej reklamacji, wysłałem zdjęcia "uszczelki" i zażądałem zwrotu kosztów tego pseudomontażu.
    Jak nie odpowiedzą albo odrzucą, to napiszę skargę do UOKiK i poinformuję o praktykach tej firmy, które powodują zagrożenie dla nabywcy.
    To wszystko, co mogę i chcę zrobić, nie będę poświęcał pół życia na to.
    Załączniki:
    • Ocena montażu płyty gazowej – wąż mocno zgięty, brak kolanka, czy zgłaszać reklamację? IMG_20251223_090450.jpg (3.82 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Ocena montażu płyty gazowej – wąż mocno zgięty, brak kolanka, czy zgłaszać reklamację? IMG_20251223_085858.jpg (1.93 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Ocena montażu płyty gazowej – wąż mocno zgięty, brak kolanka, czy zgłaszać reklamację? IMG_20251223_085612.jpg (2.07 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #23 21788334
    WS26
    Poziom 4  
    @Ktoś_tam Jak widzisz, trochę się od wczoraj naprodukowałem przy usłudze, która normalnie trwa 5 minut, więc nie odpuszczam :) Czekam na odpowiedź od ME w sprawie zwrotu kasy za ten pseudo-montaż. Potem napiszę zgłoszenie do UOKIK. Nic więcej zrobić nie mogę, nie przykuję się łańcuchem do siedziby ME :-)

Co do rynku usług, to mam wrażenie, że doszliśmy do punktu, gdzie typowa relacja podaż / popyt już nie działa. Wielkie korporacje. Chiny dają takie ceny, że coraz mniej podmiotów stać na konkurowanie z nimi. Nie usprawiedliwiam tego, jak działa ME, ale patrzę na to dość realnie i bez wielkiego optymizmu. Ale OK, to portal techniczny, a nie socjologia ekonomiczna, więc na tym kończę wątek. Dziękuję wszystkim za pomoc
  • #24 21788340
    WS26
    Poziom 4  
    Jak już opisałem, powtórna wizyta bardziej zorientowanego instalatora pomogła. Nie jest to może "montaż moich marzeń", ale człowiek poprawił to, co spartolił ten brakorób dnia poprzedniego.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił wątpliwości dotyczące montażu płyty gazowej marki Amica, gdzie instalator podłączył wąż gazowy bez użycia kolanka, co spowodowało mocne zgięcie węża i jego kontakt z krawędzią blatu. Obawy dotyczą potencjalnego odkształcenia węża, wpływu na jego żywotność oraz bezpieczeństwo użytkowania. Instalacja została wykonana przez uprawnionego gazownika, a użytkownik posiada dokumentację odbioru. Dyskusja koncentruje się na ocenie poprawności technicznej takiego podłączenia, ryzyku uszkodzenia węża gazowego przy nadmiernym zgięciu oraz zasadności zgłoszenia reklamacji w przypadku nieprawidłowego montażu. Podkreślono znaczenie stosowania odpowiednich elementów instalacyjnych, takich jak kolanka, dla zapewnienia trwałości i bezpieczeństwa instalacji gazowej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA