logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AZO DIGITAL BC-20 PRO – brak napięcia po odwrotnej polaryzacji, co sprawdzić?

tomaszo81 22 Gru 2025 21:50 330 3
REKLAMA
  • #1 21787901
    tomaszo81
    Poziom 10  
    Witam

Tym razem trafiło na prostownik:
    AZO DIGITAL BC-20 PRO.

Został podłączony w odwrotnej polaryzacji do akumulatora.

Spalił się bezpiecznik wewnętrzny, ale i niestety coś jeszcze padło.

Po wymianie bezpiecznika na wyjściu nie ma napięcia w żadnym z dostępnych trybów.

Na trybach ładowania wyświetlacz pokazuje jedynie kreski, natomiast w trybie zasilacza symbol "-P-".
    Niestety nie udało mi się znaleźć żadnej dokumentacji, a jedynie skromną instrukcję.

Czy możecie poradzić, co jest najbardziej prawdopodobne - ewentualnie jak diagnozować?

Poniżej załączam zdjęcia denata:
    Zbliżenie układu LM317T na płytce drukowanej z widocznymi komponentami elektronicznymi
    Zbliżenie na dwa uszkodzone tranzystory MBR30100CT na płytce drukowanej
    Dwa tranzystory IRF840 przylutowane do zielonej płytki PCB obok kondensatora
    Uszkodzona płytka drukowana prostownika z widocznymi kondensatorami i przewodami
    Płyta główna prostownika z widocznymi kondensatorami, transformatorami i mostkiem prostowniczym GBJ1510R

Uszkodzona płyta główna prostownika AZO DIGITAL BC-20 PRO z widocznymi elementami elektronicznymi
    Panel przedni prostownika AZO Digital BC-20 PRO z wyświetlaczem LED i diodami statusu
    Panel sterowania prostownika AZO Digital BC-20 PRO z błędnym wyświetleniem
    Wyświetlacz prostownika AZO Digital BC-20 PRO pokazuje komunikat -P-
    Dwa uszkodzone tranzystory MBR4060 na płytce PCB, nadtopione i z widocznymi śladami przegrzania.
    Zbliżenie na mostek prostowniczy GBU 510 w ładowarce na płytce PCB

Z góry dziękuję za pomoc.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 21788903
    Przemcio
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 256
    Ja bym poprosił o pomoc producenta - Link.
    Niedawno też był problem z jakimś wyrobem i się udało uzyskać pomoc "u źródła".

Wg tej skromnej instrukcji symbol -P- oznacza przegrzanie.
    Może trzeba od tej strony zobaczyć czy faktycznie jest i jak działa
    układ zabezpieczenia termicznego.
  • REKLAMA
  • #3 21788911
    tomaszo81
    Poziom 10  
    Przemcio - serdeczne dzięki za wskazówkę - ten symbol "-P-" rzeczywiście umknął mi w tej instrukcji.
    On jest wyświetlany w trybie zasilacza, natomiast w trybie ładowarki pojawiają się tylko kreski.

Napięcie za elementem GBJ1510 na zaciskach + - jest ok. 300 V.
    Zasilane są układy na płytce sterowania po stronie niskiego napięcia 5 V.

Po stronie niskiego napięcia nadal szukam felernego delikwenta.
    Myślę, że - tak jak mówisz - przy dobrej woli producenta da się postawić jegomościa na nogi.

Dzisiaj próbowałem dodzwonić się do działu technicznego, ale linia była ciągle zajęta i po 15 minutach czekania poddałem się.
    To pewnie przez okres świąteczny.
    Po świętach zadzwonię tam ponownie.

Pozdrawiam
  • #4 21835502
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2570
    Podłączenie akumulatora do prostownika odwrotnie niż to przewidział producent prostownika powoduje przepływ prądu od akumulatora przez prostownik z powrotem do akumulatora. Akumulator ma mały opór wewnętrzny, więc prąd płynący w takim obwodzie jest bardzo duży, zazwyczaj na tyle duży żeby uszkodzić prostownik. Zatem po takim podłączeniu należy obadać wszystkie elementy obwodu silnoprądowego - połączenia, ścieżki, elementy po drodze (łączniki, kable, bezpieczniki, gniazda, klemy/styki).
    Skoro ładowarka pracuje choć trochę, to część przyłączona do napięcia sieciowego jest raczej sprawna. Obadać trzeba stronę wtórną transformatora i prostownik. W tym wypadku prostownik GBJ1510 można pominąć, jest sprawny, prostuje napięcie sieciowe i zasila stronę pierwotną transformatora. Diody MBR4060 mogą tworzyć drugi prostownik albo dwa prostowniki. Nie wiem tego, ze zdjęć ego nie wywróżę. Autor powinien użyć miernik nastawiony na test diody by sprawdzić sprawność prostowników. Sposób testowania elementów półprzewodnikowych był opisywany wielokrotnie i nie ma sensu go powielać.
REKLAMA