Randall_ napisał: dostałem prostownik do naprawy, BP24/15. On daje zmienny prąd bezpośrednio na zaciski + -. Obstawiam diody prostownicze, ale by było wszystko pięknie ładnie, tylko po rozebraniu pojawił się problem, nie jestem w stanie odczytać parametrów tych diod
Randall_ napisał: owiem tak, 1 objaw o którym się dowiedziałem, to był taki że w trakcie podpinania prostownika pod Aku, to nie były iskierki jak to zazwyczaj bywa, tylko normalnie dawało takimi iskrami jak by spawał, a w tym samym momencie transformator w prostowniku normalnie aż wył, tak jak by dostał kolosalne obciążenie, a przy normalnie działających diodach tego nie będzie, mogłem dać jeszcze zdjęcie środka, prostownik ma prosty układ, transformator, radiator w nim 2 diody, jeden odczep z transformatora idzie na jedną diodę drugi odczep na radiator, a z drugiej diody idzie na wyjściowy biegun minus, te diody posiadają średnicę M5 będę miał chwilę to zrobię zdjęcie środka
Nie masz pojęcia jaki jest układ prostowniczy i nie dajesz zdjęć. Posty lecą a konkretów brak - w ten sposób nie pomożemy.
Chcesz pomocy to daj od siebie minimum zaangażowania - zrób zdjęcia, narysuj schemat. Poprosił bym jeszcze o pomiary napięcia ale ze względu na napięcie sieciowe 230VAC występujące w urządzeniu to niebezpieczne dla Ciebie (wnioskuję po wpisach). To minimum danych do pomocy.
Kiedyś były inne czasy i prostowniki robiło się z tego co było "pod ręką" więc to urządzenie może mieć już tylko obudowę po BP24/15 a "wnętrzności" są inne.