logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Eltron 100P Gran Eltra – spadek napięcia do 21V po wymianie KD503, szukam schematu

alextonsil 22 Gru 2025 22:33 216 8
REKLAMA
  • #1 21787960
    alextonsil
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Witam, mam problem ze wzmacniaczem estradowym Eltron 100 P w wersji Gran Eltra. Otóż z tego, co wiem, to na imprezie było ostro grane i po włączeniu z rana kontrola mocy świeciła się na max. Odkupiłem go od właściciela za śmieszne pieniądze i chcę go ogarnąć i z rzeczy, które zrobiłem, to wymiana tranzystorów KD503 i napięcie spadło do 21 V z 43 V (prąd stały). Czy ma ktoś do niego jakiś schemat albo podpowie, co dalej, bo nie mogę znaleźć do niego schematu, a schematy od 100, 100u się różnią od mojego
    AI: Czy po wymianie KD503 wzmacniacz uruchamiałeś z podłączonymi głośnikami czy bez obciążenia?
    Pali głośniki 30 W, a innych mi szkoda, żeby podłączyć bez pewności o sprawności wzmacniacza
    AI: Sprawdzałeś może inne elementy w zasilaczu albo końcówce mocy (np. mostek, kondensatory, rezystory, inne tranzystory)? Jeśli tak, to co dokładnie?
    Tesla KD503, a reszta nie wiem, nie zbyt się znam
  • REKLAMA
  • #2 21788081
    aksakal
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2996
    Jedyną różnicą jest to, że Twój model ma pogłos sprężynowy. https://unitraklub.pl/node/1394 Usuń bezpieczniki i zmierz napięcie na kondensatorach filtra bez obciążenia . Jeśli napięcie wzrośnie do wskazanego na schemacie, zainstaluj rezystory 10-20 Ohm zamiast bezpieczników i zmierz spadek napięcia na nich, co pozwoli obliczyć pobór prądu spoczynkowego. Jeśli napięcie nie wzrośnie, sprawdź diody mostka i kondensatory elektrolityczne . Również sprawdzić gniazda bezpieczników, które często się utleniają.
    Skan fragmentu schematu elektrycznego z zaznaczonym mostkiem prostowniczym i kondensatorami
  • REKLAMA
  • #3 21788294
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Ocena: 1934
    Grzeją się te KD503?
  • #4 21788338
    aksakal
    Jeśli elementy zasilacza są sprawne , a wartości bezpieczników odpowiadają wartościom wskazanym na schemacie, wyniki pomiarów są wątpliwe, ponieważ przy takim spadku napięcia bezpieczniki powinny się przepalić, a jeśli mają znacznie większy prąd, spowodowałoby to nadmierne nagrzewanie transformatora lub przepalenie bezpiecznika w uzwojeniu pierwotnym.
  • #5 21788362
    alextonsil
    Poziom 3  
    >>21788294 Nie po pomiarze mają 20 stopni, czyli tyle, ile mam w pokoju
  • REKLAMA
  • #6 21788384
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Ocena: 1934
    To wskazuje ze to nie tranzystory mocy obciążają ten zasilacz.
    Czy cokolwiek się tam grzeje?
  • #7 21788431
    alextonsil
    Poziom 3  
    >>21788384 Właśnie musiałbym popatrzeć, bo bałem się go zostawić, żeby nie spaliło KD503. Oprócz nich spalił się rezystor R118 i mam podejrzenie do tranzystorów CEMI na płycie wzmacniacza
  • REKLAMA
  • #8 21788449
    kris8888
    Poziom 41  
    Ocena: 1891
    alextonsil napisał:
    Pali głośniki 30 W, a innych mi szkoda, żeby podłączyć bez pewności o sprawności wzmacniacza

Skoro KD503 się nie grzeją i są sprawne a mimo to pali głośnik (czyli jest składowa stała na wyjściu) to znaczy że główne napięcia z zasilacza nie są symetryczne. Podaj jakie jest dokładnie napięcie w gałęzi +40V i -40V względem masy.

Podejrzewam uszkodzenie diod w mostku prostowniczym.
  • #9 21788470
    aksakal
    Jeśli głośnik jest spalony, najpierw nalezy sprawdzić napięcie na gniazdach.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy wzmacniacza estradowego Eltron 100P w wersji Gran Eltra, u którego po wymianie tranzystorów KD503 napięcie zasilania spadło z 43V do 21V. Wzmacniacz był intensywnie eksploatowany, a kontrolka mocy świeciła się na maksymalnym poziomie. Poszukiwany jest schemat elektryczny tego konkretnego modelu, ponieważ dostępne schematy dla wersji 100 i 100U różnią się od wersji Gran Eltra. Wymiana tranzystorów KD503 na oryginalne Tesla KD503 została wykonana, jednak problem z niskim napięciem utrzymuje się. Zasugerowano sprawdzenie innych elementów zasilacza i końcówki mocy, takich jak mostek prostowniczy, kondensatory, rezystory oraz inne tranzystory, aby wykluczyć uszkodzenia. Wzmacniacz nie był testowany bez obciążenia, a użytkownik obawia się uszkodzenia głośników 30W. Brak dalszych informacji o stanie pozostałych komponentów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA