logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bosch SMV58160EU błąd E24 – zmywarka nie odprowadza wody mimo drożnego odpływu

lokatylokacz 23 Gru 2025 14:24 300 9
REKLAMA
  • #1 21788428
    lokatylokacz
    Poziom 8  
    Cześć,

Mam problem ze zmywarką Bosch SMV58L60EU. Po zakończeniu cyklu wyskakuje błąd E24 i zmywarka nie odprowadza wody.

Co już sprawdziłem:
    - wąż odpływowy nie jest zagnieciony ani uszkodzony - odsuwałem zmywarkę, odpinałem wąż, jest całkowicie drożny
    - odpływ w instalacji również drożny
    - brak ciał obcych przy pompce odpływowej
    - wirniczek pompki obraca się swobodnie (na tyle, na ile da się do niego dostać od środka zmywarki)

Zmywarka jest już dość mocno rozebrana, co zapewne nie było najrozsądniejsze, ale może nakieruje mnie ktoś, co mogę dalej sprawdzić?

Co jeszcze może powodować błąd E24 przy sprawnej mechanicznie pompce i drożnym odpływie?

Z góry dzięki za sugestie.
  • REKLAMA
  • #2 21788544
    Lisek64
    Poziom 33  
    Ocena: 583
    lokatylokacz napisał:
    wirniczek pompki obraca się swobodnie (na tyle, na ile da się do niego dostać od środka zmywarki)

No a w ogóle jest sprawna, dostaje napięcie? Słychać ją, kiedy ma wypompować wodę?
  • REKLAMA
  • #3 21788575
    lokatylokacz
    Poziom 8  
    >>21788544
    Hej, chyba coś zrobiłem nie tak podczas składania zmywarki. Po podłączeniu do zasilania sama uruchamia się pompka i wypompowuje wodę, ale nie działa wyświetlacz. Cały czas powtarza się ten cykl wypompowywania. Na samym dnie, pod filtrem, zostaje tylko niewielka ilość wody, natomiast reszta została odprowadzona do odpływu - nalałem ją celowo, żeby sprawdzić, czy pompka działa.
    Za chwilę rozkręcę ją na części pierwsze i zobaczymy, co tam źle zrobiłem... Jak masz jakieś sugestie, to poproszę.
    Co prawda nie mam jeszcze obudowy założonej, ale nie widziałem tam żadnych czujników, choć mogę się mylić.
  • #4 21788686
    Lisek64
    Poziom 33  
    Ocena: 583
    Wybierałeś jakiś program czy tylko załączyłeś zasilanie ? Może jest tak , że zmywarka "kończy" wcześniejszy cykl lub czeka na program mycia a "widząc " wodę , wypompowuje ? Może Koledzy z działu AGD coś podpowiedzą ;-)
  • REKLAMA
  • #5 21789157
    Pentaxowy
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Daj znać jaki efekt po złożeniu. Nie ma wycieku wody do tacki? Jeśli zdjąłeś pompę i źle ją wsadziłeś to będzie wyciek a tym samym pompa będzie pracować cały czas. Pompa tutaj jest BLDC, kiedyś miałem taką sytację że po resecie zmywarka wypompowywała poprawnie ale w czasie cyklu E24. Uszkodzona była sekcja inwertera na module, tym na dole. Po jego wymianie było wszystko w porządku. Może też być tak, że sama pompa jest uszkodzona wtedy będzie sypać E24 cały czas.
  • REKLAMA
  • #6 21789204
    lokatylokacz
    Poziom 8  
    >>21789157
    Zmywarkę mam około 9-10 lat, jakieś 4 lata temu rozebrałem ją, bo uszkodziła się pompa-grzałka, nie kupiłem nowej, tylko polutowałem uszkodzoną, bo ewidentnie była przepalona ścieżka i działało do dziś. Teraz znów rozebrałem ją praktycznie do 0, wyczyściłem wszystko, znalazłem delikatną korozję na malutkim układziku zamontowanym na wymienniku ciepła, ale wygląda na to, że działa poprawnie.
    Ale po złożeniu do kupy nie działa wyświetlacz i cały czas w kółko włącza się pompa do odprowadzania wody, jak wcześniej nie chciała odprowadzić wody, to teraz tylko to działa :P Nie założyłem jeszcze obudowy i izolacji, ale wątpię, żeby to miało wpływ. Tak że chyba czas na nową zmywarkę, będę musiał poszukać czegoś i zamówić po świętach.

Jeśli ktoś ma jakąś sugestię, jaki sprzęt warto kupić, to proszę o jakieś linki, najważniejsze, żeby była do zabudowy i żeby miała wymiary około (SxWxG) [cm]:
    59.8 x 81.5 x 55 cm (nie za bardzo może być wyższa, max. 82 cm)
  • #7 21789223
    Pentaxowy
    Poziom 13  
    A jesteś pewien, że wszystkie wtyczki złożyłeś na module poprawnie w odpowiednie miejsca? Pasują tylko w jedno, ale dla chcącego nic trudnego ;) Ja bym zaczął od wypięcia wszystkich wtyczek i wpięcia ponownie, sprawdzenia wiązki do modułu interfejsu użytkownika w drzwiach. No i ew naprawa podmiana modułu.
  • #8 21789237
    lokatylokacz
    Poziom 8  
    >>21789223
    Rozebrałem ją 2 razy, właśnie żeby sprawdzić wszystkie wtyczki i wygląda na to, że wszystkie są wpięte dobrze. Zresztą, tak jak mówisz, raczej pasują tylko w 1 konkretne miejsce i trzeba by się postarać, żeby je wpiąć inaczej. Z tego, co widziałem w internecie moduł kosztuje /- 1000 zł (Moduł mocy, zaprogramowany), a gwarancji, że to stanowi problem, nie mam.
    Nie wiem, czy jest sens rozbierać ją ponownie, bo nawet jak popełniłem jakiś błąd przy składaniu, to raczej sam go nie znajdę, a instrukcji w necie nie znalazłem :P
  • #9 21789254
    Pentaxowy
    Poziom 13  
    Poszukaj na allegro i olx po numerze modułu. Masz na naklejce na module wszystkie dane. Ja tak kupuję te moduły ;) Między 150-300zł płacę. Możesz zawsze napisać do sprzedawcy i negocjować jak będzie droższy. 200-300 zł warto zaryzykować.
  • #10 21793310
    lokatylokacz
    Poziom 8  
    >>21789254
    Dzięki, będę testował, na razie kupiłem nową bo nie chciało mi się z tym walczyć i też nie bardzo mam czas i cierpliwość.
    Wstawiam do piwnicy i naiwnie liczę że po nowym roku znajdę chwilę żeby się tym pobawić.

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Zmywarka Bosch SMV58L60EU zgłasza błąd E24, co oznacza problem z odprowadzaniem wody mimo drożnego odpływu i sprawnej mechanicznie pompki. Sprawdzono wąż odpływowy, instalację, brak ciał obcych przy pompce oraz swobodne obracanie wirniczka. Po rozebraniu i ponownym złożeniu zmywarki pojawił się problem z wyświetlaczem oraz ciągłym cyklem wypompowywania wody, co może wskazywać na błędne podłączenie wtyczek lub uszkodzenie modułu sterującego (moduł mocy/inwertera). Wskazano, że pompa jest typu BLDC, a uszkodzenie sekcji inwertera może powodować błąd E24. Koszt nowego modułu sterującego to około 150-1000 zł, zależnie od źródła. Ostatecznie zdecydowano się na zakup nowej zmywarki ze względu na wiek urządzenia (około 9-10 lat) i trudności z naprawą. Wymiary nowego sprzętu powinny odpowiadać standardowi do zabudowy: około 59,8 x 81,5 x 55 cm.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA