logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BMW E65 Logic 7 – Podłączenie zewnętrznego wzmacniacza, transformatory separacyjne do RCA?

dziewulakk11 23 Gru 2025 17:40 219 6
REKLAMA
  • #1 21788590
    dziewulakk11
    Poziom 1  
    Witam, próbuję podłączyć zewnętrzny wzmacniacz w BMW E65 Logic 7. Wzmacniacz zew chcę podłączyć za pomocą konwertera high-low do wyjść na woofery z ori wzmacniacza, ale chyba RCA do zew. wzmacniacza muszą mieć separację z wyjściami głośnikowymi z ori, głównie masa, pętla mas czy coś takiego. Doszedłem do tego, że wyjścia wooferowe z ori podepnę do normalnego konwertera high-low, i za konwerterem na kablach RCA do zew. wzmacniacza dam transformatory separacyjne 600:600 Ω. Nie wiem, jak je podłączyć, bo mają 4 nóżki (czyli klasycznie 2 cewki): czy osobno -> transformator -> i tak samo minus, ale wtedy dwie nóżki pozostają wolne, czy - i -> tran -> - i (dodaję zdj).
    Schemat połączenia wzmacniacza z transformatorem separacyjnym audio
  • REKLAMA
  • #2 21788610
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1117
    Jaki to wzmacniacz? Nie ma wejścia HiInput?
    Wtedy konwertery nie będą potrzebne.
    A jak koniecznie chcesz transformator separacyjny to podłączenie nr 2.
  • REKLAMA
  • #3 21790983
    cursor
    Poziom 31  
    Ocena: 138
    Po co dokładać transformatory separacyjne, jak niektóre konwertery mają je już w sobie?
    Mam na myśli te tanie konwertery, nic wybitnego

Mam na myśli konwerter jak ze zdjęcia:

Czarny konwerter sygnału audio z wejściami przewodowymi i wyjściami RCA
  • REKLAMA
  • #4 21791003
    kdziewulski2008
    Poziom 3  
    Znalazłem konwerter, który wytrzyma 80 W i ma wspólną masę high Input z RCA, czyli ze wzmacniaczem.
  • #5 21791713
    cursor
    Poziom 31  
    Na wyjściu do subwooferów nie masz masy na żadnym przewodzie głośnikowym
    Na samym konwerterze nie wydzieli się duża moc, bo nie ma on rezystancji na poziomie głośnika
  • REKLAMA
  • #6 21806940
    kdziewulski2008
    Poziom 3  
    No właśnie, o to chodzi, że na wyjściu do wooferów nie ma masy, ale na RCA we wzmacniaczu już jest
  • #7 21807196
    cursor
    Poziom 31  
    kdziewulski2008 napisał:
    No właśnie, o to chodzi, że na wyjściu do wooferów nie ma masy, ale na RCA we wzmacniaczu już jest

Dlatego użycie takiego konwertera, którego zdjęcie podesłałem, rozwiązuje problem. Ma on w sobie transformatorek, który służy do desymetryzacji sygnału

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia zewnętrznego wzmacniacza do systemu audio BMW E65 z fabrycznym wzmacniaczem Logic 7, wykorzystując wyjścia na woofery. Problemem jest konieczność separacji masy sygnału RCA od masy głośnikowej oryginalnego wzmacniacza, aby uniknąć pętli masy i zakłóceń. Proponowane rozwiązanie to zastosowanie konwertera high-low do obniżenia poziomu sygnału z wyjść głośnikowych oraz dodanie transformatorów separacyjnych 600:600 Ω na wyjściu RCA do wzmacniacza zewnętrznego. Pojawiły się pytania o prawidłowe podłączenie transformatorów (dwie cewki, cztery nóżki) oraz o sens stosowania dodatkowych transformatorów, gdy niektóre konwertery mają już wbudowaną separację galwaniczną. Zwrócono uwagę, że na wyjściach wooferów oryginalnego wzmacniacza nie ma masy na przewodach głośnikowych, natomiast na wejściach RCA wzmacniacza zewnętrznego masa jest obecna, co wymaga odpowiedniego rozwiązania separacji. Wskazano, że podłączenie transformatorów powinno być zgodne z drugim schematem (minus do minusa, plus do plusa), a nie pozostawiać wolnych nóżek. Wspomniano także o konwerterach high-low o mocy do 80 W z wspólną masą wejścia high input i RCA.
REKLAMA