logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kuchenka mikrofalowa UD 700W – luźne pokrętło mocy, jak naprawić i sprawdzić?

jurkowskitomasz5 23 Gru 2025 21:23 171 3
REKLAMA
  • #1 21788799
    jurkowskitomasz5
    Poziom 1  
    Witam. Posiadam kuchenkę mikrofalową UD 700 W. Pokrętło ustawienia mocy grzania luźno się obraca i nie można ustawić dowolnego trybu grzania. Nie obraca się jednak w kółko, tylko od najsłabszego do najmocniejszego. Czy można to jakoś poprawić? I czy wystarczy kółko zdjąć, aby sprawdzić? Czy trzeba rozkręcać obudowę? Pozdrawiam.
    AI: Czy podczas obracania pokrętła czuć jakieś opory lub „przeskoki”, czy obraca się ono całkowicie luźno?
    Czasami czuć, że lekko coś przełączy, kliknie.
    AI: Czy kuchenka działa na którymkolwiek ustawieniu mocy, czy w ogóle nie grzeje?
    Działa i grzeje.
  • REKLAMA
  • #2 21788811
    pawelklosmobile
    Poziom 19  
    Ocena: 47
    Jeśli są luzy w pokrętle, stojąc naprzeciwko - wyciągnij je delikatnie do siebie. Zapewne kawałek plastiku oderwał się w końcówce pokrętła - Ukruszył się albo ze starości albo z temperatur panujących pod obudową. Rozwiązaniem jest klej sekundka i dobre przymocowanie na stałe - wcześniej wyczyść ostatni raz powierzchnię zewn mikrofalówki przy tym pokrętle, ponieważ robisz to ostatni raz...
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 21791971
    gklub
    Poziom 34  
    Ocena: 753
    Pewnie już po czasie, ale:
    Czasem daje się wyjąć pokrętło bez rozbierania - wtedy wymaga trochę siły.
    Na ogół w przypadku takiego uszkodzenia jeżeli schodzi, to lżej.
    Często pęka tulejka pokrętła pokazana przez 78dB78.
    Wtedy składałem do kupy tulejkę z odłamanym kawałkiem i owijałem cienkim np. 0,3mm drutem zwój przy zwoju.
    Początek nawoju "przytrzaskiwałem" odłamanym kawałkiem, koniec "wciągałem" pod odłamany kawałek.
    Jeżeli trochę siły nie wystarcza, gałka ma prawdopodobnie kołnierz na obwodzie "mocujący" pod ją panelem.
    Wtedy konieczny demontaż całego sterownika ze sporą ilością przewodów - robić dużo zdjęć ;)
    I jeszcze jedno - często gałki mocy i czasu są zamienne.
    I wtyczka musi być wyjęta z gniazdka 230V.
REKLAMA