logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Polo 9N 2002 – trudny rozruch na zimno, wyciek oleju o zapachu paliwa, duże zużycie oleju

piokrza 23 Gru 2025 22:48 585 24
REKLAMA
  • #1 21788852
    piokrza
    Poziom 27  
    Ocena: 188
    VW Polo 9n z 2002 roku, ciężko odpala przy temperaturach blisko 0°C i na mrozie. Kręci i nie odpala, mocno szarpie silnikiem, nawet po 3 próbach nie odpala. Trzeba długo trzymać na rozruchu żeby odpalił po dłuższym postoju, więc na zimnym silniku. Na ciepłym nie ma problemów. Akumulator wymieniany 2 lata temu, w zimie doładowuje prostownikiem bo mało jezdze i szybko sie rozladowuje nie zdaza sie ladowac w trasie, 600km miesiecznie, dziennie 10km do pracy, rocznie kolo 7000-8000km. Wg mechanika juz rok temu mowil przy okazji innej naprawy nie zwiazanej z silnikiem ze jest jakis problem z pompowtryskiwaczami i remont 2k zł. Wczoraj lub przedwczoraj sprawdzalem poziom oleju byl na polowie. Dzis wrocilem po nocy z pracy rano, teraz wieczor chcialem jechac do sklepu na zakupy, wyjechalem z garazu a pod lewym przodem plama oleju na podlodze garazu. Sprawdzam poziom oleju i nie ma go wcale. Kilka dni temu czulem w garazu zapach paliwa, ale zagladalem pod auto i na podlodze nie bylo zadnych sladow wycieku, zapach jakby spod maski sie dobywal. Dzis po tym wycieku ten olej co na podloge sie wylal wytarlem recznikiem papierowym i ma zapach jakby paliwa. Ogolnie auto bierze duzo oleju, musze raz, czasem dwa razy w miesiacu dolewac. Olej wymieniany co roku z filtrem oleju, filtr paliwa byl wymieniany w tamtym roku z filtrem powietrza. Ogolnie auto przez te 4 lata odkad je mam co chwila cos sie psuje i jest do wymiany. W ciągu tych 4 lat juz wymienialem tarcze hamulcowe, galke w skrzyni biegow, akumulator, świece, żarówki mijania przód, filtry wszystkie, wycieraczki, sprezyne w jednym przednim kole, amortyzatory chyba we wszystkich, dobijanie gazu klimy, naprawa lejącego hamulca w tylnym kole z wymianą czesci, wymiana łożyska, wymiana czesci wahaczy w jednym z przednich kol, wymiana modułu dźwigni zmiany świateł

• REKLAMA
  • #2 21788886
    AxelNext
    Poziom 38  
    Ocena: 451
    Zobacz jak wygląda filtr powietrza.
    Jeśli jest zarzygany olejem to masz problem z odmą.
  • REKLAMA
  • #3 21790856
    piokrza
    Poziom 27  
    filtr powietrza jest suchy i czysty

wygląda jakby wylał się cały olej z silnika, stojąc przed otwartą maską plama zlokalizowana jest po prawej stronie tuż pod lampą/obok koła i ma średnicę 50-60cm, jednak po przekręceniu stacyjki nie świeci się kontrolka oleju

czy odma to zaznaczone na zdjęciu? zdjąłem obejmę z wężyka ale nie mogę go zsunąć, ciasno siedzi, ten wężyk co leci w dół i łączy się z grubą rurą tam na styku jest jakby mokry i pod nim w dole też wygląda jakby wszystko było pokryte ciemną świeżą mokrą mazią

Silnik samochodu z zaznaczoną potencjalną odmą oraz wężem oplecionym obejmą
  • #4 21790891
    danielzy
    Poziom 31  
    Ocena: 312
    Oddaj auto do dobrego mechanika. Silnik może nie brać oleju tylko masz duży wyciek - albo oleju albo paliwa. Trzeba zdjąć osłonę i zobaczyć od spodu skąd leci. Ogólnie te silniki -1.4 TDI nie są złe. Przydało by się podłączyć pod kompa i odczytać błędy będzie wiadomo od czego zacząć. Może świece do wymiany , może czujnik temperatury itp.
  • REKLAMA
  • #5 21790902
    piokrza
    Poziom 27  
    Mogę dolać olej, zapalić i nim jechać? Do najbliższego mechanika mam 2km
  • #6 21790913
    danielzy
    Poziom 31  
    Myślę że przez te 2km nie powinno nic się stać.. Tylko uzupełnij olej.
  • REKLAMA
  • #7 21792583
    piokrza
    Poziom 27  
    Kontaktowałem się z mechanikiem, dziś ma mi ustalić termin. Sprawdziłem też dzisiaj poziom oleju po tym tygodniu jak stoi w garażu i teraz pokazuje na połowie, tyle ile było tydzień temu, a dzień przed tym wyciekiem pod autem. Czy może być tak że to paliwo? Dodam że już parę dni przed tą awarią czułem zapach paliwa w garażu. Mechanik bezwzględnie radzi holowanie do warsztatu. Twierdzi że co roku ma 2-3 takie samochody w zimie w których odma zamarza przez niedogrzanie i skraplanie wilgoci. U mnie auto stoi w garażu blaszaku i czasami nie jeżdżę codziennie do pracy, a jak jadę to nie zrobię więcej jak 10-15km dziennie. Właściwie to zastanawiam się czy nie zaryzykować i nie jechać tym autem do niego. Dolałem oleju do "max". Myślę też czy w ogóle naprawiać, ostatnie dwa lata to były same naprawy co 2-3 miesiące. Tylko jakie nastepne auto kupić żeby nie musieć naprawiać.
  • #8 21792586
    danielzy
    Poziom 31  
    W tych silnikach nie było problemu z zamarzającą odmą. Mam takiego w rodzinie , parkuje już ponad 10 lat na dworze jeździ tylko po mieście i nie ma problemu z odmą. Paliwo może cieknąć z wężyka lub pompy vacum. Od góry powinno być widać.
  • #9 21792743
    AxelNext
    Poziom 38  
    >>21792583 Tak myślałem że to może być odma.
    Możliwe że padł podgrzewacz odmy albo tylko przepalony bezpiecznik.
    Sprawdź bezpieczniki, a konkretnie bezpiecznik odmy. Który to najdziesz w książce serwisowej auta albo w necie.
    Być może wystarczy tylko wymienić bezpiecznik.
  • #10 21792748
    masay1
    Poziom 20  
    Ocena: 80
    w tych silnikach nie ma tzw. podgrzewacza odmy... problem z zamarzniętą odmą dotyczył głównie wersji benzynowych; 1.0, 1,4, 1,6 AUD, AXP, itp...
    to jest poczciwe TDI z odmą w pokrywie... a problem odmy występował w silnikach z odpowietrzeniem zlokalizowanym w bloku silnika...
  • #11 21792755
    AxelNext
    Poziom 38  
    >>21792748 Dzięki za info. Ubzdurało mi się że to benzyniak, chyba dlatego że kiedyś miałem 6N2 2000-2002 i każdej zimy wieczne problemy z odmą bo nie było podgrzewacza.
  • #12 21792790
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3287
    1.4 TDI lubi cieknąć z pokrywy zaworów. Niestety plastik pokrywy się krzywi i uszczelka nie ratuje sytuacji. Z pompy tandem cieknie paliwo, a konkretnie z samej obudowy (Luk) lub z uszczelki pompa-głowica. Przy okazji od paliwa rozpuszczają się węże od chłodzenia poniżej. Turbo lubi puszczać olej. Uszczelki pompowtrysków też trzeba zmieniać, tak samo jak wałki i szklanki (wycierają się, typowa wada TDI PD). Dodatkowo, tak samo jak w 1.9 TDI PD, wyrabiają się gniazda (pompki są mocowane tylko z jednej strony, kiwają się podczas pracy) i bez naprawy (wstawienia nowych gniazd pompek) nawet nowe gumki nie są w stanie tego uszczelnić. Pompki też potrafią lać paliwo, jak zwykle wtryskiwacze.
  • #13 21796444
    piokrza
    Poziom 27  
    Znalazłem przyczynę wycieku. Okazało się że winowajcą jest jeden z wężyków paliwa biegnących przy silniku. Wpadłem na to gdy postanowiłem dziś z ojcem zdjąć osłonę silnika i odpalić auto, sprawdzając czy gdzieś jednak od strony maski nie widać wycieku. Już po przekręceniu kluczyka w pierwsze położenie sikło, a po odpaleniu lało ciurkiem. Czyli jednak to nie olej a paliwo, co się pokrywa z jego zapachem w garażu parę dni przed zalaniem podłogi. Wężyk ten ma 10-15cm. Także jeszcze zostaje problem z szarpaniem silnika w trakcie odpalania go na "zimnym" po wielogodzinnym postoju. Za namową dwóch osób z rodziny będę musiał sprawdzić świece i rozrusznik, o ile wiem jak mniej więcej sprawdzić te pierwsze to nie mam pojęcia jak i gdzie zabrać się za ten drugi.
  • #14 21796467
    danielzy
    Poziom 31  
    Napraw wyciek paliwa bo to może być przyczyna . Potem sprawdź świece.
  • #15 21796514
    AxelNext
    Poziom 38  
    piokrza napisał:
    Także jeszcze zostaje problem z szarpaniem silnika w trakcie odpalania go na "zimnym" po wielogodzinnym postoju

Szarpanie jest efektem braku paliwa przez jego wyciek. ON wycieka i układ paliwowy się zapowietrza stąd szarpania.
    Wymień wężyk, odpowietrz układ paliwowy i wszystkie problemy znikną.
  • #16 21796548
    danielzy
    Poziom 31  
    Sam się odpowietrzy.
  • #17 21801853
    piokrza
    Poziom 27  
    wężyk wymieniony, niestety w międzyczasie całkowicie rozładował się akumulator (3 tygodnie postoju) i musiałem go wyjąć z zamarzniętego blaszaka, będę ładować jutro jak się ogrzeje
    mam jednak pytanie co oznacza kontrolka między zegarami, która świeci się cały czas po przekręceniu kluczyka w pierwszą pozycję, wczesniej przy probach odpalania zanim pojawil sie wyciek tez sie zaswiecala przy drugiej pozycji w momencie jak pracowal rozrusznik i szarpalo silnikiem i nie moglem go odpalic po dlugim postoju w niskich temperaturach
    Czerwona kontrolka awarii układu wspomagania hamulców na desce rozdzielczej.
  • #18 21801880
    danielzy
    Poziom 31  
    Zdaje się kontrolka odblokowanego oparcia tylnej kanapy (rzadkość w Polo 9N ) Sprawdź czy oparcie jest zatrzaśnięte.
  • #19 21803590
    piokrza
    Poziom 27  
    Udało się naładować akumulator do pełna choć trwało to ponad 12 godzin, ale auto odpaliło od razu na mrozie bez szarpania (podgrzewałem świece 3 razy). Jednak objawił się nowy problem lub wcześniej go nie zauważyłem: nowy wyciek paliwa, tym razem spod miejsca do którego wchodzą z paliwem wężyki. Czy to może być jakaś uszczelka? Próbowałem dociągnąć śruby na tym deklu ale nie ruszy ich więc wnioskuję że to uszczelka, nie widać żadnych pęknięć obudowy. Kapie spod dolnej krawędzi obudowy na dół a tam niżej wszystko zabryzgane. Zresztą to leci w to samo miejsce gdzie wcześniej sikał ten wymieniony wężyk. Czy od razu dzwonić do mechanika?
    Zbliżenie na silnik z zaznaczonym wymienionym wężykiem i miejscem wycieku paliwa
  • #20 21803618
    sigwa18
    Poziom 43  
    Typowe dla 1.4 TDI pd. Kapać może z uszczelki między pompą a głowicą (ciśnienie dochodzi do 10-15 bar minimalne 2-4 bary tylko uwaga są dwa rodzaje uszczelki blaszana i gumowa nie są zamienne). Lub z samej pompy z pod czarnego dekla (wada pomp z LUK) Polecam wymianę na Bosch. Bo w lukach lubi jeszcze latać luźno króciec od podciśnienia.
  • #21 21803718
    piokrza
    Poziom 27  
    Odkręcić całą pompę czy tylko dekiel do wymiany uszczelki?
  • #22 21804424
    sigwa18
    Poziom 43  
    Najpierw wypadało by stwierdzić gdzie jest wyciek. Chyba że od razu wymiana pompy i uszczelki.
  • #23 21805458
    piokrza
    Poziom 27  
    po czym stwierdzić czy to wyciek paliwa czy oleju?
  • #24 21805504
    sigwa18
    Poziom 43  
    Umyć silnik. Olej w TDi jest typowo czarny. Paliwo jasne. Dwa zapach jak się na palec zabierze. Paliwo ma silny zapach. Płynu nie ubywa?
  • #25 21837239
    sebo3t
    Poziom 12  
    Kup pianę aktywną Dimer dwuskładnikowy. Wystarczy popsikać kilka razy i wodą spłukać, i zlokalizuj, skąd olej leci, bo tak to końca nie dojdziesz

Podsumowanie tematu

✨ VW Polo 9N z 2002 roku z silnikiem 1.4 TDI PD ma problemy z trudnym rozruchem na zimno, szarpaniem silnika podczas odpalania oraz dużym zużyciem oleju i wyciekami. Objawy obejmują długie kręcenie rozrusznikiem bez zapłonu przy niskich temperaturach, zapach paliwa w garażu oraz plamy pod autem. Wyciek okazał się pochodzić z uszkodzonego wężyka paliwowego przy silniku, co powodowało zapowietrzanie układu paliwowego i szarpanie. Po wymianie wężyka problem z wyciekiem częściowo ustąpił, jednak pojawił się nowy wyciek paliwa spod uszczelki pompy wtryskowej (LUK), co jest typową usterką w tym silniku. Zalecana jest wymiana uszczelki między pompą a głowicą oraz ewentualna wymiana pompy na markę Bosch, gdyż oryginalne pompy LUK często mają nieszczelności i luźne króćce podciśnienia. Dodatkowo wskazane jest sprawdzenie świec żarowych i rozrusznika, które mogą wpływać na rozruch zimnego silnika. Kontrolka świec żarowych i inne sygnały diagnostyczne powinny być monitorowane. Wskazano również na konieczność podłączenia auta do komputera diagnostycznego w celu odczytu błędów. Problemy z odmą zostały wykluczone jako przyczyna, gdyż w tym silniku odmę ma pokrywa zaworów i nie występuje podgrzewacz odmowy, a zamarzanie dotyczyło głównie silników benzynowych. Wyciek oleju może pochodzić z pokrywy zaworów, pompy tandem lub turbo, co jest typowe dla 1.4 TDI PD. Zalecane jest dokładne umycie silnika i lokalizacja wycieków za pomocą piany aktywnej. Akumulator wymagał doładowania po dłuższym postoju, co również wpływało na problemy z rozruchem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA