logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Huawei OptiXstar K562 – brak widoczności LAN–WLAN w tej samej sieci, internet działa

Michal_3333 23 Gru 2025 23:18 207 2
REKLAMA
  • #1 21788872
    Michal_3333
    Poziom 2  
    Mam problem z komunikacją LAN-WLAN: komputer jest podłączony kablem Ethernet, telefon przez Wi-Fi, oba urządzenia są w tej samej sieci, internet działa poprawnie na obu, ale urządzenia nie widzą się w sieci lokalnej. Router to Huawei OptiXstar K562 (sprzęt operatora), schemat połączenia: router → kabel w ścianie → hub → komputer, Wi-Fi na telefonie mam bezpośrednio z routera.
    AI: Czy sprawdzałeś, czy komputer i telefon mają adresy IP z tej samej podsieci (np. 192.168.1.x)?
    Tak, oba urządzenia otrzymują adresy IP z tej samej podsieci, mimo to nie mogą się ze sobą komunikować w sieci lokalnej.
    AI: Czy na routerze jest włączona izolacja klientów Wi-Fi (np. "AP isolation" lub "Client isolation") albo inne ustawienia, które mogą blokować komunikację między LAN a WLAN?
    W panelu administracyjnym routera nie ma dostępnych opcji typu AP Isolation, Client Isolation ani innych ustawień pozwalających na kontrolę komunikacji między LAN a WLAN.
  • REKLAMA
  • #2 21788885
    jprzedworski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 827
    Huawei OptiXstar K562 oferuje separację klientów (Client Isolation/AP Isolation), kluczową dla bezpieczeństwa i prywatności, co uniemożliwia urządzeniom podłączonym do tej samej sieci Wi-Fi komunikację między sobą, a skupia ich ruch tylko na routerze, co chroni przed wzajemnym szpiegowaniem i atakami, szczególnie przydatne w sieciach gościnnych. Może to się gdzieś wyłącza w konfiguracji, nie wiem. Trzeba poszukać.
  • #3 21789255
    Michal_3333
    Poziom 2  
    >>21788885
    Menu ustawień routera z rozwiniętą sekcją Konfiguracja sieci
    Szukam w opcjach, ale nie mogę znaleźć
REKLAMA