logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic NV-HD650EE - błąd F03, uszkodzona głowica wizyjna, gdzie kupić części?

7Bears 18 Kwi 2003 12:17 5473 12
REKLAMA
  • #1 191105
    7Bears
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Co jakiś czas wyskakiwał błąd na ww magnetowidzie F03. :(
    Obiawiało się to tym, że nie można było wyjąć kasety. Ale był na to sposób - wyłączenie i ponowne włączenie zasilania.
    Nie było to ucziążliwe ale oddałem magnetowid do serwisu.
    Naprawę oszacowano na 220zł (wymiana jakiegoś mechanizmu i swicha).
    Następnego dnia zostałem poinformowany, że naprawa wyniesie ~1000zł --> uszkodzona głowica wizyjna
    :cry:
    Czy to możliwe :?:
    Gdzie można najtaniej kupić części (podzespoły) do ww magnetowidu (Wawa) :?:
    Może jakiś tani i solidny serwis :?:
    Bardzo proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 191138
    7Bears
    Poziom 12  
    Nikt nie pomoże :?: :(
    :cry: :cry: :cry:
  • #3 191203
    Lolka
    Poziom 1  
    Miałam Podobnie z tym F03 !!
  • #4 191255
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    Mogę jedynie przypuszczać, że przed oddaniem do serwisu VCR odtwarzał prawidłowo a problemy były , jak piszesz, z wyjęciem kasety. Co oznacza błąd F03 w mechaniźmie K, wystarczy wpisać w wyszukiwarkę i poczytać tematy. Cena za wymianę przełącznika funkcyjnego(można samemu zregenerować lub wymienić za kilkanascie PLN) i tulejki na silniku(standard) już "powala", ale to jest serwis i musi fiskusowi opłacić podatki i sam przeżyć z rodziną. Adrenalina wzrasta kiedy serwis informuje o konieczności wymiany dysku wizyjnego(głowicy wizyjnej - co za serwis jeżeli nie potrafi poprawnie nazwać podzespołu). Co mogło się zdarzyć jeżeli przed oddaniem do serwisu odtwarzanie było OK(nic nie piszesz o nagrywaniu) a w serwisie już nie? Albo jakość odtwarzania była kiepska (tylko Ty możesz to potwierdzić), albo"specjalista" podczas rutynowej czynności czyszczenia głowic uszkodził jedną z nich( to się niestety może zdarzyć - chwila nieuwagi) albo "idzie na żywca" aby wyciągnąć pieniądze.
    Przemyśl to co napisałem i wyciągnij wnioski.
  • REKLAMA
  • #5 192169
    MORTEM
    Specjalista techniki DVD
    Ocena: 195
    Na pewno nie wiązałbym błędu F 03 z uszkodzona głowicą bo na pewno tak nie jest. Mam wrażenie że nawet jak ta Twoja głowica była dobra to już nie jest dobra.
    Spotkałem się z podobnym przypadkiem kiedy pojechałem na urlop a kolega nie mogąc sie doczekać oddał magnetowid do serwisu. Skutki były opłakane. WSPÓŁCZUJĘ WSZYSTKIM NIE MOGĄCYM SOBIE CZEGOŚ SAMEMU NAPRAWIĆ. Oczywiscie są wyjątki ale o kanciaży teraz nie trudno.
  • REKLAMA
  • #6 193540
    7Bears
    Poziom 12  
    Kilka dodatkowych informacji:
    Przed oddaniem do serwisu VCR odtwarzał prawidłowo a problemy były z wyjęciem kasety.
    Co oznacza błąd F03 w mechaniźmie K, wystarczy wpisać w wyszukiwarkę i poczytać tematy - "Przekopałem" całe forum i nic konkkretnego nie znalazłem :(
    Adrenalina wzrasta kiedy serwis informuje o konieczności wymiany dysku wizyjnego(głowicy wizyjnej - co za serwis jeżeli nie potrafi poprawnie nazwać podzespołu). - Serwis autoryzoawny Panaconic-a ... ale bez reklamy :twisted:
    Przed oddaniem do serwisu nagrywał OK - po jeszcze nie sprawdzałem :!:
    I moje pytanko:
    Gdzie w Wawie można kupić tanio potrzebne w moim przypadku podzespoły - przełącznik funkcyjny, tulejkę na silnik i dysk wizyjny oraz jaki będzie oriętacyjny koszt :?: (na Wolumenie) :?:
    MORTEM mnie zmotywował i postaram sam to naprawić tylko muszę dokopać się w necie do schematu :!:
    Tu https://www.elektroda.pl/rtvforum/service.php dostępny jest schemat tylko do NV-HD660 :(
    oldboy wielkie dzięki za info :!:

Gorąco pozdrawiam
  • #7 193662
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Link do F03: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4502.html
    Oba modele: NV-HD650 i NV-HD660 pracują na mechanice K czyli jest duże podobieństwo. Dyski wizyjne są takie same(VXP1794), również przełączniki funkcyjne. Wszystkie potrzebne elementy dostaniesz na Wolumenie.
  • REKLAMA
  • #8 193673
    MORTEM
    Specjalista techniki DVD
    Jeśli jestes z Warszawy to polecam firmę HUMA www.huma.com.pl znajdziesz tam wszystkie potrzebne Ci podzespoły. F03 oznacza uszkodzenie mechaniki i może to być:
    - uszkodzenie plastykowego łącznika silnika ładowania z przekładnią slimakową.
    - uszkodzenie mecha switcha (najczęściej utlenione styki zewnętrzne)
    - uszkodzenie plastykowej listwy dolnej przesuwnej
    - uszkodzenie koła ładowania
    - uszkodzenie us. od silnika ładowania (zdarza sie uszkodzenie rezystora bezpiecznikowego zasilającego scalaczek)
    Jak będziesz miał kłopoty to pisz albo na forum albo na priva na pewno uda się to naprawić.
  • #9 194294
    7Bears
    Poziom 12  
    Wiekie dzięki za wszystkie informacje.
    Jak już coś uda mi się naprawić to napewno dam znać :!:
    A tak swoją drogą skąd Wy to wszystko wiecie :?:

Gorąco pozdrawiam
  • #10 195776
    MORTEM
    Specjalista techniki DVD
    MI Tata czytał do kołyski instrukcje serwisowe :) :)
  • #11 195860
    7Bears
    Poziom 12  
    MORTEM napisał:
    MI Tata czytał do kołyski instrukcje serwisowe :) :)

Ja także chętnie bym poczytał :) tylko nie mogę znaleźć w necie tej co mnie interesuje (NV-HD650EE) :(
    Jeśli ktoś posiada to proszę o podesłanie na 7Bears(_at_)poczta.onet.pl
    Z góry dziękuję :!:

Pozdrawiam
  • #12 197370
    7Bears
    Poziom 12  
    Nikt nie ma serwisówki w wersji elektronicznej (*.pdf *.doc) :?:
    :? :( :cry:
  • #13 197650
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Czy Ty chcesz naprawić VCR czy szukasz Service Manual. Jeżeli to drugie to przenieś sie do działu SZUKAM SCHEMATU bo tu omawiane są usterki. Masz wszystkie dane do naprawy tego VCR, jeżeli nie czujesz się na siłach to do pomocy ściagnij sobie mechanizm K (jest w bazie). Z wcześniejszych postów wynika, że nie będzie Ci potrzebna "elektronika", a jeżeli nie możesz się bez niej obejść to ściągnij sobie NV-HD660 (też jest w bazie), jest podobny. W ostateczności pozostaje Ci niedrogi ale renomowany serwis.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem błędu F03 w magnetowidzie Panasonic NV-HD650EE, objawiającego się niemożnością wyjęcia kasety. Początkowo serwis wycenił naprawę na około 220 zł za wymianę mechanizmu i przełącznika funkcyjnego, jednak później koszt wzrósł do około 1000 zł z powodu rzekomej uszkodzonej głowicy wizyjnej (dysku wizyjnego). Uczestnicy forum podkreślają, że błąd F03 jest związany z mechaniką K i najczęściej dotyczy uszkodzeń elementów mechanicznych takich jak: przełącznik funkcyjny, tulejka na silniku, plastikowy łącznik silnika ładowania, mecha switch, koło ładowania czy rezystor bezpiecznikowy. Uszkodzenie głowicy wizyjnej jest mało prawdopodobne jako przyczyna błędu F03. Zalecane jest samodzielne sprawdzenie i ewentualna wymiana tanich podzespołów, które można nabyć na rynku części w Warszawie, np. na Wolumenie lub w firmie HUMA. Dostępne są schematy serwisowe do modelu NV-HD660, który jest bardzo podobny mechanicznie do NV-HD650EE, co ułatwia naprawę. Brak jest jednak oficjalnej serwisówki w wersji elektronicznej dla NV-HD650EE. Wskazano, że serwis autoryzowany może zawyżać koszty i błędnie diagnozować usterki. Forumowicze oferują pomoc i zachęcają do samodzielnej naprawy z wykorzystaniem dostępnych schematów i części.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA