logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Urlich NHC 25 – kod błędu 03, brak zapłonu mimo iskry i sprawnej pompy, co sprawdzić?

suboczr 24 Gru 2025 18:56 123 2
REKLAMA
  • #1 21789436
    suboczr
    Poziom 2  
    Dzień dobry. Mam problem z piecem Urlich, NHC 25. Wymieniłem ostatnio podgrzewacz, który uległ uszkodzeniu po zaledwie 6 latach pracy. Grzałka, element niewymienialny, należało kupić inną część, sprawną. Piec działał, ale zaczął często miewać kod błędu 03 - brak zapłonu. W dniu dzisiejszym musiałem rozkręcić, by sprawdzić, czy jest zapłon, iskra. Tak, jest. Sprawdzałem także po odłączeniu paliwa, czy pompa poprawnie podaje. Podaje. Dysza sprawna. Skręciłem. Ale nadal piec emitował kod 03 - brak zapłonu. Co może być powodem, jak wyeliminować usterkę na szybko - jest zimno! Dodatkowo stwierdziłem, że piec nie działa bez programatora. Po wyłączeniu programatora piec ma możliwość włączenia ogrzewania bez niego. Niestety nie włącza się przy tych ustawieniach. Przy programatorze włącza się silnik, wentylator, pompa, iskra. Ale nie ma zapłonu, więc nie grzeje. Postaram się dodać "jakiś" film poglądowo-sytuacyjny.

{film]https://filmy.elektroda.pl/96_1766598763.mp4
    AI: Jakiego paliwa używa Pana piec (gaz, olej, pellet)?
    Olej opałowy.
    AI: Czy po wymianie podgrzewacza piec był odpowietrzany i czy pojawiły się jakieś nietypowe objawy (np. dźwięki, zapachy, wycieki, inne kody błędów poza 03)?
    Tak, odpowietrzałem przy pompie. Nie było powietrza. Były wycieki oleju, niewielkie, to standardowe przy odpowietrzaniu. Innych kodów nie było. Piec po wymianie włączył się, działał 2 dni.
  • REKLAMA
  • #2 21789439
    kszczepanex
    Poziom 16  
    Ocena: 31
    Skoro problem pojawił się zaraz po wymianie grzałki, to 99% szans że może coś źle podłączyłeś przy montażu – albo przewód czujnika temperatury, albo sam zasilacz grzałki.

Rozkręć jeszcze raz, sprawdź wszystkie złącza przy nowej grzałce – czy są dobrze wsadzone. Często wystarczy je wyjąć i wkręcić na nowo.

Druga rzecz – dysza. Mimo że mówisz że sprawna, przepłucz ją dobrze lub wymień na nową. Przy rozkręcaniu mogło wejść tam brudne paliwo.

Trzecia rzecz – elektroda iskry. Powinna być w określonej odległości od dyszy (~1-2mm). Sprawdź czy nie przesunęła się.

Odłącz wszystko na jakiś czas, może zaskoczy reset.

Jeśli nic z tego nie zadziała, problem jest w sensorze płomienia lub w sterowniku – wtedy bez serwisu się nie obejdzie.
  • #3 21789444
    suboczr
    Poziom 2  
    Przy grzałce niestety nie ma możliwości pomyłki. Gotowy element do wkręcenia. Nie ma potrzeby sprawdzania. Dysza płukana, drożna, przedmuchana, wyczyszczona. Tak, zdaje sobie sprawę z założeń producenta, ma być 7 mm. Przy tym rodzaju pieca nie miałem suwmiarki, zakładam, że jest poprawnie. Iskry nie są rozprowadzane po elementach, widać, że iskry są nad dyszą. Teoretycznie powinno dojść do zapłonu, ale nie dochodzi. Więc na pewno dysza iskra powoduje problem. Chyba że sterownik. Nie mam innego urządzenia, jeśli ktoś ma, mógłby sprawdzić. Czy po włączeniu zapala się Running the boiler i running pump. A przy uruchomieniu silnika wraz z wentylatorem zgaszone są. I ewentualnie uruchamiają się przy zapłonie. Wydaje mi się, a nawet jestem pewny, iż zawsze były włączone. Chyba że wystąpił błąd. To znaczy, nie gasiły się w trakcie działania silnika. Problemem też jest brak możliwości uruchomienia pieca w trybie bez programatora. Dziękuję za poradę.
REKLAMA