logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Citroen C3 III 1.2 PureTech 110 EAT6 2023 – mrugająca kontrolka ciśnienia oleju po odpaleniu

IXerPL 25 Gru 2025 00:09 453 3
REKLAMA
  • #1 21789539
    IXerPL
    Poziom 4  
    Ocena: 2
    Cześć,

posiadam Citroena C3 3 generacji z 2023 roku z silnikiem 1.2 PureTech 110km w automacie i dzisiaj przy odpalaniu, niespodziewanie pojawiły mi się dwie kontrolki na zegarach. Jest to pomarańczowy klucz oraz mrugająca czerwona kontrolka ciśnienia oleju.

Moje pytanie stąd, ponieważ w instrukcji nie znalazłem możliwej opcji mrugania kontrolki oleju, jest tylko przypadek stałego jej świecenia, gdzie zaleceniem jest natychmiastowe zatrzymanie pojazdu. Info po researchu, również jest nie jasne.

Co to może oznaczać, poziom oleju prawidłowy, pasek nie złuszczony, raptem kilka dni temu wrócił od mechanika po diagnozie piszczących hamulców, zerknął na silnik i wszystko w jak najlepszym porządku (dodam, że nie było w nim nic grzebane). Auto ma przejechane 33 tys. km, ostatnia wymiana oleju 24 tys. km.

Czy mam się tym przejmować, czy możliwe jest to że przez dzisiejszy mróz, mógł jakiś czujnik zwariować? Co to mruganie może również oznaczać?

Z góry dziękuję za odpowiedź, i życzę wszystkim wesołych Świąt.
  • REKLAMA
  • #2 21789575
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 432
    IXerPL napisał:
    Co to mruganie może również oznaczać?

Ciśnienie oleju na granicy dopuszczalnej wartości krytycznej! Jak masz manometr, to możesz zmierzyć jedynie ciśnienie oleju rzeczywiste.
    Niewiele to jednak wnosi do sprawy. Ikonka klucza sygnalizuje wizytę u mechanika.
  • REKLAMA
  • #3 21789579
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1106
    Pasek w tych silnikach mierzy się specjalnym przymiarem czy nie spuchł. Bo na oko nie widać czy jest ok.
    Te silniki są znane ze swoich problemów ze smarowaniem, więc ja bym nie jeździł nim, tylko zaholował do mechanika.

Pewnie nie masz przyrządu do pomiaru ciśnienia oleju, więc sam nic nie zrobisz.
REKLAMA