logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DEWALT DXPW006E – schemat podłączenia stycznika, włącznika i czujnika przepływu

tomaxx89 25 Gru 2025 10:42 225 5
REKLAMA
  • #1 21789641
    tomaxx89
    Poziom 10  
    Witam, po wymianie kabla zasilającego w myjce DEWALT DXPW006E nie działa prawidłowo stycznik. Tzn. jak go wcisnę ręcznie, to załącza silnik i jest wszystko ok, ale po wciśnięciu lancy nie załącza się samodzielnie. Może ktoś kojarzy, jak powinno wyglądać prawidłowo podłączenie zasilania do stycznika, włącznika i czujnika przepływu wody. Wcześniej działała normalnie
    Zbliżenie na stycznik WIMAX z podłączonymi przewodami i oznaczeniami L1, L2, T1, T2
    .
    AI: Czy mógłbyś wrzucić zdjęcia obecnego podłączenia przewodów do stycznika, włącznika i czujnika przepływu?
    Nie.
    AI: Czy podczas wymiany kabla zasilającego były odłączane lub przestawiane inne przewody wewnątrz myjki, czy tylko sam kabel zasilający?
    Odłączyłem kabel od czujnika przepływu wody.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21789687
    andrzej61
    Poziom 27  
    Ocena: 190
    Nie znam akurat tej myjki, ale ze zdjęcia wynika, że zasilanie 3F, cewka stycznika na jakie napięcie 230 czy 400 V? Chociaż na zdjęciu widać niebieski przewód, prawdopodobnie N. Więc cewka raczej na 230 V, to by wskazywało, że niebieski przewód nie powinien być podłączony do zacisku pomocniczego NO stycznika. A raczej pod zacisk cewki stycznika A1 lub A2. Chyba że są tam jakieś mostki, których nie widać na zdjęciu.
  • REKLAMA
  • #3 21789834
    tomaxx89
    Poziom 10  
    Myjka jest 3-fazowa, fazy są podpięte, niebieski jest wolny. Podłączyłem go, jak widać na zdjęciu, bo próbowałem w ten sposób, ale wcześniej nie był podpięty. Nie mam więcej zdjęć na dzień dzisiejszy, w sobotę porobię więcej.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21789863
    andrzej61
    Poziom 27  
    Ocena: 190
    Jeżeli niebieski nie był podłączony, to wygląda, że cewka stycznika jest jednak na 400 V AC. Trzeba by to sprawdzić. Z grubsza to powinno być podłączone z wejścia zasilania z jednej fazy mostek do cewki stycznika A1. Z drugiej fazy przez wyłącznik podłączone do wyłącznika ciśnieniowego. A z ciśnieniowego do cewki stycznika A2.
  • REKLAMA
  • #5 21789879
    tomaxx89
    Poziom 10  
    Ok, dziękuję za informacje. Jak będę w sobotę w domu, to wyślę więcej zdjęć. Myślę, że nic innego nie powinno się zepsuć, bo został mi tylko kabel od czujnika ciśnienia i nie wiedziałem, gdzie go podłączyć.
  • #6 21790993
    tomaxx89
    Poziom 10  
    Przesyłam więcej zdjęć
    Zbliżenie na instalację elektryczną z przewodami i stycznikiem
    Zbliżenie na komponenty elektryczne myjki ciśnieniowej z otwartą obudową
    Zbliżenie na instalację elektryczną z odkrytą skrzynką i przewodami
    Mikrowyłącznik Saia-Burgess z podłączonymi przewodami niebieskim i brązowym

Dodano po 36 [minuty]:

Dziękuję bardzo za pomoc, wszystko jest ok, myjka działa 😉 Wszystkiego dobrego na Nowy Rok 🎆 Pozdrawiam
REKLAMA