logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Maszyna tynkarska - problem z podtrzymanie - stycznik, przekaźnik

MrAdamsUnique 05 Mar 2025 04:14 1047 18
  • #1 21466635
    MrAdamsUnique
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Dzień dobry.
    Panowie, potrzebuję pomocy.
    W nietypowej maszynie tynkarskiej mam problem.
    Maszyna działa, ale pod warunkiem, że trzymam przycisk S3 (start) wciśnięty. Brak podtrzymania.
    Czy z poniższego schematu możecie mi powiedzieć, który przekaźnik, czy styk pomocniczy, czy cokolwiek innego realizuje uruchomienie stycznika K1, który jest odpowiedzialny za obroty głównego silnika pompy?
    Co ciekawe, przy przytrzymywaniu przycisku S3 (start) maszyna działa poprawnie, mam prawidłowy kierunek obrotów silnika pompy, ale realizuje go stycznik K2, a wg schematu powinien realizować K1.
    Przycisk S5 (reverse), który służy do chwilowego uruchomienia silnika w drugą stronę, uruchamia prawidłowo rewers, ale przez K1, a nie K2.
    Rotacja faz jest ok, maszyna stała 15 lat i wygląda, jakby nigdy nie była naprawiana i jest zgodna ze schematem.
    Niestety tylko taki skan udało mi się zdobyć. Jeszcze zanim zdobyłem schemat, wymieniłem K3 i K4.
    Niestety bez skutku.
    Czy macie jakieś pomysły?
    Załączam to co mam
    Będę wdzięczny.
  • #2 21466637
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5149
    MrAdamsUnique napisał:
    Będę wdzięczny.

A my będziemy wdzięczni jak zrobisz na początek porządek z tym schematem, bo jest zupełnie nieczytelny. Podklej czymś i skseruj jak należy. Co do opisu zaś podejrzewam zamianę sekwencji faz zarówno na zasilaniu jak i na silniku. Stąd ta odwrotność pracy styczników. Ale to dywagacje. Jeszcze raz - przyzwoity, czytelny schemat!
  • #3 21466951
    MrAdamsUnique
    Poziom 3  
    Niestety, tylko taki skan udało mi się zdobyć. Może podczas jakiegoś urlopu po prostu to przerysuję.
  • #5 21467703
    MrAdamsUnique
    Poziom 3  
    Przesyłam jeszcze raz zrekonstruowany w Photoshopie skan schematu w lepszej rozdzielczości.
    Tak jak napisałem wcześniej, maszyna działa poprawnie, wszystkie funkcje, pompy, kontrolki itp. Jedyny mankament to to, że należy trzymać przycisk S3 (Start) - zaznaczyłem go na schemacie na czerwono. Nie ma więc podtrzymania. Zauważyłem też, iż po starcie S3 działa przez stycznik K2, a gdy cofam rewersem S5, cofa pompę przez stycznik K1, a ze schematu wynika, że powinno być chyba na odwrót.
    Natomiast pompy kręcą w poprawną stronę.
    Elementy zaznaczone na niebiesko udało mi się sprawdzić lub wymienić, więc zakładam, że nie są uszkodzone ani zużyte.
    Czy termik może być odpowiedzialny za brak podtrzymania?
  • #6 21468050
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    MrAdamsUnique napisał:
    Czy termik może być odpowiedzialny za brak podtrzymania?

Owszem. Sprawdź tez K4 i K7 odpowiedzialne za podtrzymanie. Zaślepka X7 jest założona? Na marginesie ciekawa maszyna - przy zasilaniu trójfazowym nic specjalnego, a przy jednofazowym wchodzi do pracy falownik.
  • Pomocny post
    #7 21468153
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2560
    Po drodze masz P1, czujnik ciśnienia wody, którego przycisk START (S3) mostkuje podczas uruchamiania.
    W tym czasie powinna świecić kontrolka pracy, ponieważ sterowanie silnikiem idzie jeszcze przez kilka obwodów.
    Przycisk START trzeba przytrzymać aż urządzenie uzyska prawidłowe ciśnienie. Chyba że ten czujnik jest uszkodzony.
    Przekaźnik kontroli kierunku wirowania faz automatycznie przełącza przekaźniki K1 i K2 tak, aby silnik pracował we właściwym kierunnku.
  • Pomocny post
    #8 21468223
    meaverick
    Poziom 27  
    Ocena: 229
    Najczęściej zdarza się to po czyszczeniu zbiornika. Masz tam wyłącznik krańcowy B1 z oznaczeniami A1, A2, A3. Zobacz zamknięcie obwodu A1 i A3, potem ścierzkę obwodu styków pomocniczych przy bezpieczniku F2. Dalej idź po schemacie.
  • Pomocny post
    #9 21468767
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2560
    Ta krańcówka pełni funkcję bezpieczeństwa, bez sygnału z niej maszyna w ogóle nie powinna ruszyć. Sygnał z krańcówki jest przekazywany przez przekaźnik K7.
    Skoro maszyna stała 15 lat nieużywana, pewnie potrzebny będzie remont tzn. rozebranie i przejrzenie, bo zapewne coś jest zatkane i wyłącznik ciśnieniowy P1 nie działa poprawnie.
  • Pomocny post
    #10 21469310
    meaverick
    Poziom 27  
    Ocena: 229
    To inaczej, chwilowo założyć mostek na P1 X5 kon10 i 11. Woda oczywiście sprawdzona i odpowiednie ciśnienie w układzie. Powinna wystartować, a to oznacza że presostat ciśnienia wody umarł. Martwi mnie jeszcze obwód przełącznika ciśnieniowego kompresora P2. No i wtyczka X6 kon 15 16 NC, 15 14 NO które są zwarte we wtyczce? 14 i 16 No i sprawdzenie diody zaporowej przed wstecznym D8
  • #11 21469409
    MrAdamsUnique
    Poziom 3  
    Witajcie.
    Faktycznie czujnik ciśnienia wody padł. Już wczoraj próbowałem eliminować poszczególne miejsca i zawarłem 10 i 11/X5 i wszystko zaczęło działać poprawnie. Niestety nie mam żadnych danych odnośnie czujnika i nie ma na nim żadnego oznaczenia, ale skoro to jest czujnik ciśnienia na listwie doprowadzającej wodę z sieci (zaraz koło zaworu i manometru), to biorąc pod uwagę ciśnienia w sieci wodociągowej, zamówiłem czujnik zwierny 1-10 bar 48 V.
    Podobne czujniki z takim mocowaniem i zakresem dostępne są jedynie z napięciem roboczym 48 V (ew. 230 V). Czy to podawane napięcie ma w tym przypadku jakieś znaczenie, czy to jest jedynie górna granica?

Przy okazji chciałbym szczególnie podziękować koledze, który wspomniał, że przekaźnik wirowania faz przełącza styczniki K1 i K2 w zależności od potrzeby. Maszyna kręci w prawidłową stronę.
    Wszystkim wielkie dzięki.
  • #12 21470521
    MrAdamsUnique
    Poziom 3  
    Witam ponownie
    Panowie, wracam jeszcze z jednym zapytaniem.
    Do agregatu jest zewnętrzny mały walizkowy (jednofazowy) kompresor podłączany do agregatu przez gniazdo 230 V 3P 16 A na obudowie agregatu. Kompresor ma dodatkowo swój bistabilny włącznik.
    Działa to tak, że jeśli kompresora nie włączamy włącznikiem (ale jest podłączony kablem zasilającym do agregatu), to agregat działa tylko jak pompa do betonu, tylko pompuje zaprawę wężem. Jak kompresor włączymy, to podaje on powietrze na koniec węża (pistolet) i zaprawa z powietrzem zostaje wyrzucona na tynkowaną ścianę.
    Na wężu ze sprężonym przez kompresor powietrzem, przy pistolecie jest zaworek zamykający. Zamknięcie powietrza powoduje, że kompresor po chwili wyłącza się i to sprawia, że również wyłącza się agregat. Po otwarciu węża z powietrzem kompresor ponownie włącza się i ponownie uruchamia się pompa.
    Obecnie wszystko to działa poprawnie.
    Ale kiedy kompresora w ogóle nie podłączę do gniazda na obudowie agregatu, to agregat nie działa.
    Przycisk start S3 po naciśnięciu jedynie świeci kontrolką podświetlenia.
    Wydaje mi się to podejrzane, ponieważ kompresor nie zawsze jest potrzebny (np. do wylewek lub pompowania zaprawy), więc po co go podłączać do sieci i stawiać obok? Jedyne połączenie to przewód zasilania do gniazda 230 V na agregacie. Nie ma żadnego dodatkowego sterowania.
    Czy z poniższego schematu można wywnioskować, jak prawidłowo to powinno działać? I co sprawdzać, aby odpowiedzieć na pytanie, czy sama pompa mogła działać bez podłączonej wtyczki kompresora? Czy muszę go zawsze podłączyć, nawet jeśli nie zamierzamy go używać?
    Będę wdzięczny za opinie i pomoc.
  • #13 21470589
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    MrAdamsUnique napisał:
    Ale kiedy kompresora w ogóle nie podlacze do gniazda na obudowie agregatu, to agregat nie działa.
    Bo we wtyku jest mostek. Musisz mieć tzw. ślepy wtyk, z tym mostkiem.
  • #15 21471876
    MrAdamsUnique
    Poziom 3  
    Gniazdo 230 V dla kompresora faktycznie ma poza 3P jeszcze 4 dodatkowe styki (z tego tylko 2 czynne).
    Nie zauważyłem tego wcześniej. Jak zwieram te dwa styki 13-14/X4, to faktycznie wszystko działa bez podłączonego kompresora.
    Urządzenie oryginalnie miało dwie funkcje, tzn. z kompresorem działa jak agregat tynkarski, a bez kompresora jak pompa do betonu.
    Nie było oryginalnie przełącznika.
    Czyli obecnie, aby używać jako pompę, trzeba by było wciskać w gniazdo jakiś mostek.
    Czy na pewno z załączonego schematu nie wynika, żeby coś miało to automatycznie kontrolować i że po wypięciu kompresora nie trzeba ręcznie spinać 13-14/X4?
    Będę wdzięczny za ewentualne sugestie.
    Złącze gniazda 230V z trzema otworami i dodatkowymi stykami.
  • #17 21472937
    MrAdamsUnique
    Poziom 3  
    Dzień dobry.
    Nie będę dawał dodatkowego wyłącznika. Chciałbym odrestaurować tę maszynę, tak jak była oryginalna.
    Dlatego chcę tylko wiedzieć, jak to działało. I odnowię to tak, jak było. Czy wciskano jakiś mostek do gniazda kompresora, czy jednak po wyjęciu wtyczki kompresora agregat sam potrafił przełączyć się w tryb bez kompresora.
  • Pomocny post
    #18 21472978
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Wiele niemieckich firm przed laty stosowało rozwiązania typu ,,ślepy wtyk", gdy w maszynie gniazdo było przeznaczone do różnych przystawek i zewnętrznych urządzeń. U Ciebie to klasyczny przykład. Pusta wtyczka, uwiązana na gustownym łańcuszku w pobliżu gniazda i zawierająca tylko mostek do zwierania określonych obwodów. Pisałem Ci o tym wcześniej i taki był oryginał.

Zdjęcie przedstawia dwie plastikowe złącza z widocznymi metalowymi stykami wewnątrz.
  • #19 21476084
    MrAdamsUnique
    Poziom 3  
    Wymiana czujnika ciśnienia wody
    Dziękuję wszystkim oraz użytkownikowi Dioda52 i Maverick za pomocne informacje wysłane w wiadomości prywatnej

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z maszyną tynkarską, która działa tylko przy wciśniętym przycisku S3 (start), co wskazuje na brak podtrzymania. Po analizie schematu, zauważa, że stycznik K2 uruchamia silnik pompy, podczas gdy K1 powinien być odpowiedzialny za jego działanie. Użytkownik wymienił kilka przekaźników, ale problem nie ustąpił. W odpowiedziach sugerowane są różne elementy do sprawdzenia, w tym czujnik ciśnienia wody P1, styki pomocnicze, oraz przekaźniki K4 i K7. Po dalszej diagnostyce, użytkownik odkrywa, że czujnik ciśnienia wody jest uszkodzony, co potwierdza jego wymiana. Dodatkowo, poruszany jest temat gniazda 230 V dla kompresora, które wymaga mostka do prawidłowego działania maszyny w trybie pompy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA