logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z routerem, czy ktoś może korzystać bez mojej wiedzy z podłączenia Wi-Fi?

roberto2661 25 Gru 2025 11:46 501 6
  • #1 21789677
    roberto2661
    Poziom 1  
    Witam wszystkich.
    Czy ktoś może mi podrzucić jakieś rozwiązania? Szukałem kiedyś rozwiązania w sieci i napotkałem taki temat z podpinaniem się obcych pod Wi-Fi, aczkolwiek wydaje mi się to niemożliwe. Mianowicie od ponad roku coś dzieje się z podłączeniem mojego internetu. Odbieram to, jakby coś mogło być na rzeczy, że ktoś trzeci korzystał z mojego Wi-Fi. Nie wiem, czy to jest w ogóle możliwe takie podpięcie się bez mojej zgody i wiedzy, ale jak wspomniałem, coś jest bardzo nie tak... Są dni, że połączenie bardzo zwalnia. Router potrafił się nawet sam resetować po kilka razy, są takie momenty, że nie można obejrzeć nic na YT, ponieważ tak "tnie". Są oczywiście chwile czy dni, że jest OK, ale kiedy są takie problemy, jest to irytujące. Pani z obsługi klienta oczywiście widziała u mnie jakieś dziwne przerwania. W zeszłym roku usługodawca wymieniał nawet kilkukrotnie router, sprawdzali okablowanie, podłączenia... Nic to nie dało, przestałem nawet egzekwować jakieś działania. Zasugerowali mi, żeby przejść na połączenie światłowodowe i nawet bym się zgodził, ale mój analogowy kabel był puszczony przed remontem i jest dość skrzętnie zakamuflowany pod ścianami, i pociągnięcie światłowodu byłoby dużym wyzwaniem... Była nawet dość długa przerwa w tej niedogodności, ale od kilku tygodni zaczęło się znów. Może ktoś doradzić, jak to rozwiązać... Z góry dziękuję za jakąś podpowiedź, pozdrawiam.
    AI: Mógłbyś napisać, jaki dokładnie masz model i markę routera, z którego korzystasz? To pomoże podpowiedzieć, jak sprawdzić listę podłączonych urządzeń lub ewentualnie zmienić ustawienia zabezpieczeń. P.S. Oczywiście nie wspomniałem o kilkukrotnym instalowaniu nowych systemów.
    AI: Czy Twoja sieć Wi-Fi jest zabezpieczona hasłem i czy kiedykolwiek je zmieniałeś? Wiesz może, jaki typ zabezpieczenia (np. WPA2, WPA3) jest ustawiony na routerze?
    Było zmienione przez instalatorów po wymianach routera.
  • #2 21789695
    wiesio016
    Poziom 22  
    Ocena: 125
    Fachowcy dobrze doradzili. Światłowód to jest to, co potrzebujesz na dzisiejsze czasy. Analogowo po kablu będą się dziać takie anomalie, chodzi o przeciążenie. W dawnych czasach miałem coś takiego i najgorzej było wieczorem.
  • #3 21789711
    k_pec
    Poziom 34  
    Ocena: 561
    @roberto2661
    Zacznij od sprawdzenia realnych transferów od operatora speed testem certyfikowanym, więcej szczegółów na --> https://pro.speedtest.pl/ Zrób sobie kilka pomiarów odniesienia w momencie, kiedy transfery uważasz za OK, a potem zrób je w momentach zmniejszania transferów. To pozwoli ci wyeliminować problemy wynikłe z winy dostawcy.

Dalej sprawdzaj na ruterze AP klientów podłączonych po Wi-Fi do rutera, jeśli ruter ma taką funkcjonalność w diagnostyce.

Czy ktoś używa w domu internetu oprócz ciebie lub nie udostępniasz go komuś kablowo?
  • #4 21789761
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Ocena: 1153
    roberto2661 napisał:
    Zasugerowali mi, żeby przejść na połączenie światłowodowe i nawet bym się zgodził, ale mój analogowy kabel był puszczony przed remontem i jest dość skrzętnie zakamuflowany pod ścianami, i pociągnięcie światłowodu byłoby dużym wyzwaniem...
    I co, zamierzasz po wieki wieków korzystać z tego przewodu? W instalacje oparte na miedzi już nikt nie chce inwestować. Będzie coraz gorzej. I może dojść do tego, że zostaniesz całkiem odłączony.
  • #5 21789780
    Rognor
    Poziom 24  
    Ocena: 116
    roberto2661 napisał:
    podpinaniem się obcych pod Wi-Fi, aczkolwiek wydaje mi się to niemożliwe
    Możliwe i proste o ile masz łatwe hasło słownikowe (a ludzie takie lubią). Jednak w 99,99% takich przypadków to nie tego wina.

roberto2661 napisał:
    Pani z obsługi klienta oczywiście widziała u mnie jakieś dziwne przerwania. W zeszłym roku usługodawca wymieniał nawet kilkukrotnie router, sprawdzali okablowanie, podłączenia... Nic to nie dało
    Zapewne chodzi o ADSL2+ i rwanie synchronizacji.

roberto2661 napisał:
    mój analogowy kabel był puszczony przed remontem i jest dość skrzętnie zakamuflowany pod ścianami, i pociągnięcie światłowodu byłoby dużym wyzwaniem...
    Proste: wiercą małą dziurkę - kilka mm, że nawet mróz tędy nie wali - i tyle (ważne by im kazać w rozsądnym miejscu).

Większy problem to mania Wi-Fi czyli swoje Ferrari puszczasz po kocich łbach. Tu są różne pomysły jak router w piwnicy lub na strychu - tam gdzie jest zbędny czy też zamknięty w obudowanej szafce lub za szafą. Im bardziej kto przegnie tym gorzej. Router należy umieszczać centralnie, niczym nie przykryty ani zasłonięty, a najważniejsze urządzenia podłączać kablem.
  • #6 21789980
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2511
    Rognor napisał:
    Proste: wiercą małą dziurkę - kilka mm, że nawet mróz tędy nie wali - i tyle (ważne by im kazać w rozsądnym miejscu).Większy problem to mania Wi-Fi czyli swoje Ferrari puszczasz po kocich łbach. Tu są różne pomysły jak router w piwnicy lub na strychu - tam gdzie jest zbędny czy też zamknięty w obudowanej szafce lub za szafą. Im bardziej kto przegnie tym gorzej. Router należy umieszczać centralnie, niczym nie przykryty ani zasłonięty, a najważniejsze urządzenia podłączać kablem.

Świeta prawda.

roberto2661 napisał:
    ale mój analogowy kabel był puszczony przed remontem i jest dość skrzętnie zakamuflowany pod ścianami, i pociągnięcie światłowodu byłoby dużym wyzwaniem..

Remont raczej nie był robiony 20, czy więcej lat temu, to czemu instalacje nie były uzupełnione, tylko po łebkach?

Jeśli wina jest w linii ADSL, to światłowód rozwiąże sprawę. Na pewno nie jest winą sąsiada (choćby i znał hasło), że zrywa synchronizacja na ADSL.
    Tak samo światlowod nie pomoże, jeśli mieszkanie jest duże. Żadne WiFi nie będzie działać dobrze z przepustowościami oferowanymi przez światłowód za dwoma czy więcej ścianami. Zaklęcia i manipulacje marketingowców nic nie pomogą.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 21789984
    robert nawrot
    Poziom 21  
    Ocena: 108
    Wchodzisz w router i widzisz jakie urządzenia są podpięte i dajesz "ban" na nieswoich.
    Jak koledzy radzą przejdź na światłowód i będzie po problemie.
    U mnie TV przed światłowodem chodził różnie (połączenie) a teraz zero problemu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza podejrzenie nieautoryzowanego korzystania z jego sieci Wi-Fi, co objawia się spowolnieniem internetu, samoczynnymi resetami routera oraz problemami z odtwarzaniem materiałów wideo na YouTube. Pomimo wymiany routera i sprawdzenia okablowania przez dostawcę usług, problemy nadal występują. Pojawia się pytanie o możliwość podłączenia się osób trzecich do sieci bez wiedzy właściciela oraz o potencjalne rozwiązania tego problemu. Dyskusja koncentruje się na zagrożeniach związanych z nieautoryzowanym dostępem do Wi-Fi, metodach zabezpieczeń takich jak zmiana hasła, aktualizacja oprogramowania routera, wyłączenie funkcji WPS, filtrowanie adresów MAC oraz monitorowanie podłączonych urządzeń. Wskazane jest także sprawdzenie logów routera i ewentualne zastosowanie bardziej zaawansowanych zabezpieczeń, np. WPA3.
REKLAMA