logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Nieznany wzmacniacz sygnału Wi-Fi w mojej sieci - czy ktoś korzysta z mojego Wi-Fi?

Mariusz34x 27 Lis 2024 17:29 7014 92
Najlepsze odpowiedzi

Czy ktoś nieautoryzowanie korzysta z mojego Wi‑Fi, skoro Windows 10 pokazuje w „otoczeniu sieciowym” nieznany wzmacniacz sygnału, którego fizycznie nie mam w domu?

To najpewniej nie oznacza, że ktoś korzysta z Twojego Wi‑Fi — jeśli urządzenie widać tylko na komputerze, a nie w panelu routera, to Windows może po prostu wykrywać repeater/ukrytą sieć w zasięgu, a nie klienta Twojej sieci [#21324860] [#21325148] [#21325029] Sprawdź to połączeniem przewodowym: wyłącz Wi‑Fi w routerze i zobacz, czy ten „wzmacniacz” zniknie; jeśli tak, to znaczy, że nie był zalogowany do Twojej sieci bezprzewodowej [#21324860] Repeatery TP‑Link pracują na tym samym kanale co sieć macierzysta i ukryta jest tylko nazwa SSID, więc skaner może pokazywać je jako „sieć ukrytą” albo jako wykryte urządzenie w pobliżu [#21325029] [#21324511] Sam fakt, że nie widzisz go na liście DHCP, niczego nie przesądza, bo urządzenie może mieć statyczny adres IP [#21324860] W threadzie padł też praktyczny test: próba połączenia z widoczną siecią „ASUS_90_EXT” Twoim hasłem nie powiodła się, co dodatkowo przemawia przeciw temu, że ktoś „ukradł” Twoje Wi‑Fi [#21324919] [#21325083] Jeśli chcesz tylko odświeżyć widok w Windows 10, użyj „Resetowanie sieci” albo komendy/diagnostyki typu netsh, bo część obserwacji może pochodzić z cache systemu [#21323478] [#21324962] [#21325083]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 21322473
    Mariusz34x
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    Dzień dobry.
    Mam pytanie dotyczące sieci Wi-Fi.
    Dziś odkryłem, że po uruchomieniu zakładki "sieci" w "Ten komputer" w Windows 10 wyszukuje mi urządzenia w mojej sieci i nie było by w tym nic dziwnego, gdyby nie to, że oprócz mojego routera widzę też jakiś wzmacniacz sygnału Wi-Fi którego... W mojej sieci Wi-Fi nie ma, tzn. ja nie posiadam.
    I tu pytanie, czy ktoś korzysta z mojej sieci Wi-Fi w sposób nieautoryzowany i żeby wzmocnić sobie mój sygnał uruchomił wzmacniacz sygnału Wi-Fi? Dodam, że mieszkam w domu jednorodzinnym, ale domy sąsiadów są blisko siebie na tyle, że ja też łapie ich sygnał na jedną lub dwie kreski.
    Czy po prostu jest tak, że takie wzmacniacze wzmacniają sygnał każdej sieci i dlatego widzę jedno takie urządzenie w mojej sieci Wi-Fi?
  • REKLAMA
  • #2 21322511
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15448
    Pokaż to co uznajesz za "wzmacniacz".
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 21322547
    Mariusz34x
    Poziom 11  
    A co to niby jest TL-WA850RE?
  • #4 21322550
    sosarek

Poziom 43  
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 21322556
    Mariusz34x
    Poziom 11  
    Ale ja nie mam zakłóceń sieci Wi-Fi, tylko widoczne jakieś urządzenie w mojej sieci, którego ja fizycznie w domu nie mam.
    Czy naprawdę nie można odpowiedzieć na moje proste pytanie bez robienia wykresów zewnętrznych sieci Wi-Fi?
    Zmienianie kanału nic tu nie zmienia, urządzenie jest widoczne w MOJEJ SIECI.
    A pytanie brzmi, czy może być widoczne takie urządzenie, które jest wzmacniaczem sygnału Wi-Fi mimo, że nie jest przypisane do mojej sieci, czy być może ktoś złamał hasło mojego routera i zastosował dodatkowo wzmacniacz sygnału do wzmocnienia sobie mojego sygnału z internetem?
    Ja po prostu nie wiem jak działają takie wzmacniacze i dlatego pytam.
  • #6 21322563
    sosarek

Poziom 43  
    Wstaw screeny z inSSIDera chociażby.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #7 21322566
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1688
    Mariusz34x napisał:
    oprócz mojego routera widzę też jakiś wzmacniacz sygnału Wi-Fi

Router w swoim panelu (po zalogowaniu) też go widzi i przydziela IP?
  • REKLAMA
  • #8 21322572
    Lukas6432
    Poziom 32  
    Ocena: 431
    Zmień hasło dostępu Wi-Fi.
  • #9 21322723
    Kiermasz
    Poziom 23  
    Ocena: 185
    Lukas6432 napisał:
    Zmień hasło dostępu Wi-Fi.

To pierwsze co się robi.
    Jednak jeśli to nie przypadek typu durnowaty przycisk WPS, cwaniaczek będzie wracał.
    Uczciwe złamanie WPA2 i to pasywnymi metodami, zajmuje max 2 tygodnie.

Jednak bardzo nie pasuje mi jedna rzecz. Jakim cudem ktoś, kto by umiał łamać hasła, kompletnie nie ukrył swojego istnienia i nawet repeatera nie zamaskował? Wszak mając tego typu wiedzę, to się nie popełnia przedszkolnych błędów.
    Wskazuje to raczej na działanie jakiegoś script kiddie. Czyli dosłownie nastolatka z zestawem programików i tutorialem z YT.

Proponuję pochodzić z inssiderem lub odpowiednikiem, ustalić z którego to mieszkania i zwyczajnie załatwić problem z rodzicami.
  • #10 21322860
    dontonico
    Poziom 24  
    Ocena: 121
    >>21322473

A nie łatwiej zalogować się na urządzenie, które tą sieć Wi-Fi emituje u Ciebie i sprawdzić kto faktycznie jest z nią połączony? Jak ustalisz IP, to połącz się z tym wzmacniaczem, zapewne będzie miał standardowe hasło typu admin/admin i tam zobacz kto jest do niego zalogowany. Może od razu skojarzysz czyj to sprzęt. I tak, prawdopodobnie ktoś zna hasło do Twojej sieci.
  • #11 21322905
    Mariusz34x
    Poziom 11  
    "Router w swoim panelu (po zalogowaniu) też go widzi i przydziela IP?"

A w jakiej zakładce to sprawdzić? Mam router TL-WR841N.

"Zmień hasło dostępu WiFi."

Przyszło mi to do głowy już wcześniej, jednak chciałem najpierw dowiedzieć się czy to możliwe i czy to normalne, że widzę w swojej sieci taki wzmacniacz, bo nie wiem jak i na jakiej zasadzie one działają.

"A nie łatwiej zalogować się na urządzenie, które tą sieć Wi-Fi emituje u Ciebie i sprawdzić kto faktycznie jest z nią połączony? Jak ustalisz IP, to połącz się z tym wzmacniaczem, zapewne będzie miał standardowe hasło typu admin/admin i tam zobacz kto jest do niego zalogowany. Może od razu skojarzysz czyj to sprzęt. I tak, prawdopodobnie ktoś zna hasło do Twojej sieci"

Znalazłem w sieci IP do strony konfiguracyjnej tego wzmacniacza, jeśli o to Ci chodziło to jutro spróbuję wejść do ustawień, tylko co dalej? Jak ustalę kto jest zalogowany?

Poniżej wklejam jeszcze zdjęcie jak wygląda otoczenie sieciowe, gdzie widać mój router i ten wzmacniacz.

Zrzut ekranu z otoczenia sieciowego pokazujący urządzenia TL-WA854RE i TL-WR841N.
  • Pomocny post
    #12 21322990
    dontonico
    Poziom 24  
    Wyjęcie hasła z Twojego routera, mając odpowiednią wiedzę, to kilka sekund roboty i jego zmiana nic nie da. To sprzęt który nadaje się wyłącznie do śmietnika. Pora zainwestować w nowy router.

Jak zalogujesz się na repeater to w panelu widać kto jest do niego zalogowany, powinno być też widać ustawioną nazwę domenową, więc może to być jakieś imię czy nazwisko... Możesz też zmienić jego nazwę sieci emitowanej na "NIE-KRADNIJ".

Na swoim routerze możesz też zrobić listę dozwolonych urządzeń po adresach MAC i to na chwilę może pomóc.
  • #13 21323138
    Mariusz34x
    Poziom 11  
    Problem w tym, że to iż ktoś kradnie mi internet nie powinno mnie zmuszać do zmiany routera który jest sprawny i wciąż działa.
    Jak pisałem wcześniej, mieszkam w domu jednorodzinnym, obok mam trzech sąsiadów, nie ma tam gówniarzy, tylko dorośli, wykształceni ludzie, jeden to emerytowany nauczyciel informatyki z żoną lekarką, kasy jak lodu, chyba nie kradł by internetu, drugi i co do niego mam podejrzenia, to elektronik krótkofalowiec mieszkający sam, ale dorosły facet, trzeci to ślusarz z raczej zerowym pojęciem o komputerach.
    Tak czy inaczej mógłbym zmienić hasło do routera (choć to raczej nic nie da), albo router na jakiś nowy, drogi, zaawansowany, ale chcę ukarać osobę, która to robi, bo to zwykła kradzież i tu liczę na Waszą pomoc drodzy elektrodowicze.
    Przechodząc do działania, niestety nie mogę wejść na stronę konfiguracyjną tego wzmacniacza ani przez link, ani przez IP 192.168.0.254.
    Pisze, że nie może wyświetlić tej strony.
    A gdy wchodzę na właściwości tego wzmacniacza, to otrzymuje takie coś:

Zrzut ekranu właściwości urządzenia TL-WA854RE.

Zastanawiające, że numer seryjny urządzenia, to 12345678, a reszta danych poza mac jest niewidoczna...
    Jakieś pomysły?
    I dlaczego nie mogę wejść do panelu konfiguracji tego wzmacniacza Wi-Fi?
    Kolejna dziwna sprawa, to dlaczego w panelu swojego routera w zakładce lista klientów DHCP nie widzę tego wzmacniacza, tylko swój komputer?
  • #14 21323178
    Lukas6432
    Poziom 32  
    Ocena: 431
    Mariusz34x napisał:
    Problem w tym, że to iż ktoś kradnie mi internet nie powinno mnie zmuszać do zmiany routera, który jest sprawny i wciąż działa.
    Gdyby ten, co kradnie sygnał coś tam nawywijał, tzn. jakieś groźby karalne, czy oszustwo przy zakupach w sieć. itp., itd., to służby przyjdą do Ciebie i to też jest duży problem.
  • Pomocny post
    #15 21323215
    dontonico
    Poziom 24  
    >>21323138

Drogi Kolego, ja Ci nie bronię używać dziurawego routera. Ja Cię tylko informuję, że zmiana hasła nic nie da, bo ten router ma w sobie chip, którego naprawić się nie da, a po wysłaniu po Wi-Fi odpowiedniego polecenia WYPLUWA HASŁO DO TWOJEJ SIECI Wi-Fi zwykłym tekstem. Taki router pracuje też u mojego sąsiada, jak chcesz to Ci nagram jak to wygląda. Możesz go używać dalej, możesz pozwać tplinka za produkcję złomu, to Twoja sprawa. Jest on nienaprawialny, gdyż jest to błąd hardwareowy. Jeśli inwestycja na poziomie 150 zł za router to za wiele, to udostępniaj swoją sieć dalej.

Numer seryjny można wyedytować, a złodziejaszek zablokował dostęp do panelu od strony WAN. Zablokuj ten adres MAC na swoim routerze i zobacz czy zmieni MAC-a, czy sobie daruje kradzież.
  • #16 21323229
    ChuckiTesla
    Poziom 14  
    Ocena: 38
    dontonico napisał:
    Jest on nienaprawialny, gdyż jest to błąd hardwareowy. Jeśli inwestycja na poziomie 150 zł za router, to za wiele, to udostępniaj swoją sieć dalej

Nic dodać, nic ująć.

Do autora tematu - ja bym posłuchał Kolegi, 150 pln to nie jest wielki wydatek, a może zaoszczędzić kłopotów, a z całą pewnością zapewni Ci święty spokój.
  • #17 21323256
    Mariusz34x
    Poziom 11  
    Panowie, ja rozumiem zmianę routera itp. 150 zł na nowy to nie problem, problemem jest ten, co kradnie, a to jest karalne.
    Pytanie jest jak sprawdzić który to sąsiad, bo ten router zasięgu dużego nie ma, wiem, bo mi z trudem obejmuje dom, router jest umieszczony w pokoju od ulicy, bo tam mi wchodzi kabel światłowodowy do którego podłączone jest urządzenie do internetu światłowodowego, a do niego kablem ten router.
    Za ulicą jest ten sąsiad elektronik, obok domu po prawej, bardzo blisko, sąsiad informatyk, a po prawej stronie ten sąsiad ślusarz, pozostałe domy są zbyt daleko, także jest tylko trzech podejrzanych, to nie blok z kupą mieszkańców, tylko wieś.
    Chodzi mi o to, że jeśli mam kupić ten router, to za pieniądze tego gagatka, albo przynajmniej chce go ukarać, bo kradzież internetu jest w Polsce karana prawem.
    Co mam zrobić? Zgłosić na policję? Do dostawcy internetu?

I jeszcze takie pytanie techniczne, gdybym w tym routerze zmienił hasło Wi-Fi, potem zmienił hasło dostępu do panelu administracyjnego routera, potem ustawił jeden adres MAC mojego komputera jako jedyny komputer mający dostęp do panelu administracyjnego, bo jest taka opcja w routerze, a na końcu zablokował adres MAC tego wzmacniacza złodzieja, to czy to może coś zmienić, czy nic to nie da i dalej jedynym rozwiązaniem jest zmiana routera?

I ostatnie pytanie dlaczego nie widzę tego wzmacniacza w zakładce klientów DHCP?
  • #19 21323327
    artaa
    Poziom 43  
    Przecież to nic nie pomoże, bo atakujący i tak może wykorzystać znaną podatność tego badziewia...
  • #20 21323350
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5333
    Mariusz34x napisał:
    kradzież internetu jest w Polsce karana prawem.

Sankcje prawne ponosi ten, kto łamie zabezpieczenia dostępu.

Zgłosić na policję? Daruj sobie, oni takimi pierdołami się nie zajmują.
    Dodatkowo nikt nie kiwnie tam palcem z urzędu.

Zgłosić do operatora? Daruj sobie, co operatora interesuje twój sprzęt.
  • #21 21323365
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 840
    artaa napisał:
    Przecież to nic nie pomoże, bo atakujący i tak może wykorzystać znaną podatność tego badziewia...

Mówisz, że to wykorzystanie podatności?
    Nie wiem, ale wiem, że sieci bywają dziurawe i można się podłączyć.
    Nie wiem jak tu jest w tym wypadku.

Czy ten router możesz pingnąć? Może Twój komputer widzi go tylko, bo próbowałeś się podłączyć? Zazwyczaj w tej zakładce widać urządzenia sieciowe w tej samej sieci.

W domu mam wzmacniacz, ale nie widać go jako urządzenie. Do niego mam tylko logowanie poprzez http.
  • #22 21323369
    artaa
    Poziom 43  
    Na razie dużo gdybania, a nadal brak screena czy router go widzi w liście swoich urządzeń...
  • #23 21323372
    KOCUREK1970
    @Mariusz34x
    Używasz starego, dziurawego systemu operacyjnego?
  • #24 21323408
    Mariusz34x
    Poziom 11  
    Odpowiadając na niektóre pytania:
    System to Windows 10, legalny i na bieżąco aktualizowany.
    Zresztą dziś sprawdziłem to na drugim komputerze i jest dokładnie to samo.

"Na razie dużo gdybania, a nadal brak screena, czy router go widzi w liście swoich urządzeń"

Przecież napisałem, że na liście klientów DHCP nie ma tego urządzenia, jest tylko mój komputer tzn. jego IP przydzielone z puli.
    Chyba, że chodzi ci o inną zakładkę, to proszę podaj którą, model mojego routera już podałem na jednym ze screenów.

"Czy ten router możesz pingnąć? Może Twój komputer widzi go tylko, bo próbowałeś się podłączyć? Zazwyczaj w tej zakładce widać urządzenia sieciowe w tej samej sieci.
    W domu mam wzmacniacz, ale nie widać go jako urządzenie. Do niego mam tylko logowanie poprzez http."

Przecież to nie router, tylko wzmacniacz sygnału, jak mam go pingnąć skoro nie znam jego IP? Jak miałem się do niego "podłączyć"? Skoro w tej zakładce widać urządzenia sieciowe w tej samej sieci, to ja właśnie przecież je widzę, wkleiłem wyżej zdjęcie, co mam jeszcze tłumaczyć?

Odnoszę wrażenie, że niektórzy nieuważnie czytają co zostało już napisane, albo nie wnoszą nic do tematu.
    Co do odpowiedzialności osoby kradnącej internet, rozumiem żeby nigdzie nie zgłaszać, bo to nikogo nie obchodzi mimo, że jest na to paragraf?
    Czyli można sobie bezkarnie kraść net od sąsiada i jedyną opcją jest zmiana routera na własny koszt?
    Nie takich rad się spodziewałem.

Dodam co jeszcze przed chwilą sprawdziłem, mianowicie zmieniłem nazwę sieci i hasło do routera, potem błyskawicznie połączyłem się z routerem na nowej nazwie i haśle, wszedłem do zakładki sieci w oknie twój komputer, dałem odśwież i ten wzmacniacz dalej tam jest, czy to możliwe, że facet siedzi przed komputerem lub ma jakieś oprogramowanie, które w sekundę odczytuje nową nazwę sieci i hasło? Bo trudno mi w to uwierzyć.
  • Pomocny post
    #25 21323478
    dontonico
    Poziom 24  
    Mariusz34x napisał:
    czy to możliwe że facet siedzi przed komputerem lub ma jakieś oprogramowanie, które w sekundę odczytuje nową nazwę sieci i hasło?

Nie, za to cache sieciowy w Windowsie będzie pokazywał to urządzenie jeszcze przez dłuższy czas.
  • #26 21323490
    Mariusz34x
    Poziom 11  
    Rozumiem i to jest jakaś odpowiedź.
    Więc tak:
    Zablokowałem adres MAC tego wzmacniacza.
    Zmieniłem login i hasło do panelu administracyjnego routera.
    Dodałem adres MAC swojego komputera jako jedyny, który może wejść do panelu konfiguracji routera.
    W trakcie tych operacji zauważyłem na liście klientów DHCP pojawił się jakiś nowy komputer i jego adres MAC.
    Więc również ten komputer tzn... Jego adres dodałem do filtrowanych adresów MAC.
    Na końcu zmieniłem login i hasło do sieci Wi-Fi i wyłączyłem rozgłaszanie SSID.

Sprawdzę za jakiś czas, czy to wystarczy, jeśli nie, to kupię nowy router, ale najbardziej chciałbym namierzyć i ukarać złodzieja, tylko nie wiem jak. :(
  • #27 21323508
    Erbit
    Poziom 39  
    Ocena: 1325
    dontonico napisał:
    jak chcesz, to Ci nagram jak to wygląda.

Poproszę. ;)

Dodano po 3 [minuty]:

Mariusz34x napisał:
    Pytanie jest jak sprawdzić który to sąsiad, bo ten router zasięgu dużego nie ma,

Odpowiedź już padła. Na telefonie zainstaluj apkę do diagnostyki sieci (np. WiFiMonitor), sprawdź jego nazwę sieci (SSID) i szukaj gdzie jest najsilniejszy sygnał. U źródła tego sygnału znajdziesz złodzieja a, że to osiedle domków to będzie łatwo.
  • #28 21323511
    KOCUREK1970
    Mariusz34x napisał:
    Co do odpowiedzialności osoby kradnącej internet rozumiem żeby nigdzie nie zgłaszać, bo to nikogo nie obchodzi mimo, że jest na to paragraf?

To jest powództwo cywilne.
    Kradzież czegokolwiek NIE jest nigdzie prawnie zabroniona!
    Kraść możesz ile i co chcesz.
    Prawo deprymuje jedynie skutki takich działań i tylko do tego się odnosi.
    Mariusz34x napisał:
    Czyli można sobie bezkarnie kraść net od sąsiada i jedyną opcją jest zmiana routera na własny koszt?

To TWÓJ sprzęt w TWOIM domu.
    Mariusz34x napisał:
    Nie takich rad się spodziewałem.

Jeszcze nie raz się życiowo zdziwisz, zapewniam.
    Mariusz34x napisał:
    Zablokowałem adres MAC tego wzmacniacza

Agresor zmieni adres MAC i nadal siedzi u Ciebie.
    Mariusz34x napisał:
    Mam router TL-WR841N

Utylizacja i nic więcej z TPLinka.

Nie słyszałem, by ktokolwiek włamał się do routerów marki FritzBox.
  • #30 21323529
    pawlik118
    Poziom 33  
    Ocena: 596
    Panowie, wspomnieliście, że kolega używa dziurawego routera.
    W jaki sposób sprawdzić, czy mój router też jest "dziurawy" i podatny na prosty atak mający na celu wyciągnięcie haseł po Wi-Fi?
    W jaki sposób się przed tym zabezpieczyć w racjonalny sposób, tzn co ustawić w routerze poza domyślną konfiguracją aby było bezpiecznie? (Innymi słowy jakie ustawienie sprawia, że można wykraść hasło).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik odkrył nieznany wzmacniacz sygnału Wi-Fi w swojej sieci, co wzbudziło obawy o nieautoryzowane korzystanie z jego internetu. W dyskusji poruszono kwestie związane z możliwością włamania do sieci, działaniem wzmacniaczy sygnału oraz sposobami zabezpieczenia routera. Użytkownik zidentyfikował, że wzmacniacz, który widzi w swoim otoczeniu sieciowym, nie jest przypisany do jego routera, co sugeruje, że może być to urządzenie z sąsiedztwa. Wskazano na potrzebę zmiany hasła, aktualizacji zabezpieczeń do WPA3 oraz wymiany starego routera, który może być podatny na ataki. Użytkownik przeprowadził szereg testów, w tym użycie narzędzi systemowych, takich jak netsh, aby zdiagnozować problem. Ostatecznie ustalono, że nie doszło do włamania, a problem wynikał z błędów w pamięci podręcznej systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA