Temat dotyczy C4 grand picasso z silnikiem 1,6 HDI z 2010 roku
Odłączyłem od silnika skrzynię biegów ponieważ sprzęgło wysprzęglało dopiero powciśnięciu pedału do samej podłogi. Usiłowanie odpowietrzenia nie dawało żadnej poprawy.
Po odpięciu skrzyni okazało się co następuje:
- jest koło zamachowe dwumasowe, pomimo wcześniejszej informacji uzuskanej w ASO citroen powinno być jednomasowe.
- łapa sprzęgła ma wyrobione gniazdo z tworzywa
_łożysko jest rozdzielone ( luźne elementy łożyska
_Tarcza sprzęła zużyta, niemal równa z nitami
Kooł po oględzinach zakwalifikowałem jako wpełni sprawne i postanowiłem go zostawić
Zamówiłem sprzęgło kompletne na które oczekuję
Natomiast zauważyłem, że w głębi koła ( w wale korbowym) nie widzę łożyska podtrzymującego wałek sprzęgłowy.
Zastanawiam się czy tojest możliwe, że w tym silniku nie zastosowano takiego łożyska.
Może ktoś ma wiedzę w tym temacie to bardzo proszę o pomoc.
Odłączyłem od silnika skrzynię biegów ponieważ sprzęgło wysprzęglało dopiero powciśnięciu pedału do samej podłogi. Usiłowanie odpowietrzenia nie dawało żadnej poprawy.
Po odpięciu skrzyni okazało się co następuje:
- jest koło zamachowe dwumasowe, pomimo wcześniejszej informacji uzuskanej w ASO citroen powinno być jednomasowe.
- łapa sprzęgła ma wyrobione gniazdo z tworzywa
_łożysko jest rozdzielone ( luźne elementy łożyska
_Tarcza sprzęła zużyta, niemal równa z nitami
Kooł po oględzinach zakwalifikowałem jako wpełni sprawne i postanowiłem go zostawić
Zamówiłem sprzęgło kompletne na które oczekuję
Natomiast zauważyłem, że w głębi koła ( w wale korbowym) nie widzę łożyska podtrzymującego wałek sprzęgłowy.
Zastanawiam się czy tojest możliwe, że w tym silniku nie zastosowano takiego łożyska.
Może ktoś ma wiedzę w tym temacie to bardzo proszę o pomoc.