logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Citroen C4 Grand Picasso 1.6 HDI 2010 – brak łożyska pilotującego w wale korbowym?

sliwinskijerzy1 25 Gru 2025 17:40 261 7
REKLAMA
  • #1 21789892
    sliwinskijerzy1
    Poziom 3  
    Ocena: 32
    Temat dotyczy C4 grand picasso z silnikiem 1,6 HDI z 2010 roku
    Odłączyłem od silnika skrzynię biegów ponieważ sprzęgło wysprzęglało dopiero powciśnięciu pedału do samej podłogi. Usiłowanie odpowietrzenia nie dawało żadnej poprawy.
    Po odpięciu skrzyni okazało się co następuje:
    - jest koło zamachowe dwumasowe, pomimo wcześniejszej informacji uzuskanej w ASO citroen powinno być jednomasowe.
    - łapa sprzęgła ma wyrobione gniazdo z tworzywa
    _łożysko jest rozdzielone ( luźne elementy łożyska
    _Tarcza sprzęła zużyta, niemal równa z nitami
    Kooł po oględzinach zakwalifikowałem jako wpełni sprawne i postanowiłem go zostawić
    Zamówiłem sprzęgło kompletne na które oczekuję
    Natomiast zauważyłem, że w głębi koła ( w wale korbowym) nie widzę łożyska podtrzymującego wałek sprzęgłowy.
    Zastanawiam się czy tojest możliwe, że w tym silniku nie zastosowano takiego łożyska.
    Może ktoś ma wiedzę w tym temacie to bardzo proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 21789905
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1117
    Pierwsze słyszę o łożysku w zamachu podtrzymującym wałek skrzyni w osobówce...
    Zwykła normalna konstrukcja.
    Już widzę jak celujesz skrzynią nie tylko w tarczę, ale jeszcze w łożysko.
    Z bogiem! ;)
  • REKLAMA
  • #3 21789967
    M.R-V4
    Poziom 24  
    Ocena: 161
    Karaczan napisał:
    Pierwsze słyszę o łożysku w zamachu podtrzymującym wałek skrzyni w osobówce...

Subaru Impreza, Legacy, Forester, Outback...

Koło zamachowe z łożyskiem igiełkowym do pojazdów Subaru, widok z bliska.
  • REKLAMA
  • #4 21789970
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1117
    To te sprzęgła co miały problem wytrzymać gwarancję i Subaru mówiło na początku że właściciel jeździć nie umie?
    No to tam faktycznie może tak to poprawili...
    Ale generalnie konstrukcja dość egzotyczna i nie występująca u większości producentów.
    A na pewno nie u PSA
  • #5 21789975
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3577
    Generalnie takie łożysko występuje w samochodach z wzdłużnie zamontowanym zespołem napędowym i gdy skrzynia biegów napędza oś tylną, wynika to z konstrukcji skrzyni biegów
  • #6 21789985
    M.R-V4
    Poziom 24  
    Ocena: 161
    Karaczan napisał:
    To te sprzęgła co miały problem wytrzymać gwarancję i Subaru mówiło na początku że właściciel jeździć nie umie?

Nie, to rozwiązanie stosowane w benzynowych silnikach 2.0 --> 2.5 Turbo chyba od roku 2000. Może i w innych ale nie robiłem to nie wiem. Sprzęgła na pewno padały w dieslach.
  • #7 21790200
    sliwinskijerzy1
    Poziom 3  
    Dziękuję za info.
  • REKLAMA
  • #8 21790203
    sliwinskijerzy1
    Poziom 3  
    Przyjołem do wiadomości wszystkie informacje. Zapytam również w ASO Citroen

Podsumowanie tematu

✨ W samochodzie Citroen C4 Grand Picasso z 2010 roku z silnikiem 1.6 HDI wystąpił problem z działaniem sprzęgła, które wysprzęglało dopiero po wciśnięciu pedału do samej podłogi. Po demontażu skrzyni biegów stwierdzono obecność dwumasowego koła zamachowego, mimo wcześniejszych informacji z ASO o jednomasowym kole. Łapa sprzęgła miała wyrobione gniazdo z tworzywa, łożysko sprzęgła było rozdzielone na luźne elementy, a tarcza sprzęgła zużyta niemal do nitów. Koło dwumasowe oceniono jako sprawne i pozostawiono. Zamówiono kompletne sprzęgło do wymiany. Dodatkowo zauważono brak łożyska podtrzymującego wałek sprzęgłowy w wale korbowym, co budziło wątpliwości, czy w tym silniku takie łożysko jest w ogóle stosowane. Brak dalszych odpowiedzi nie pozwolił na jednoznaczne potwierdzenie lub wykluczenie obecności tego łożyska w konstrukcji silnika 1.6 HDI z 2010 roku.
REKLAMA