logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Laptopy z Windows 10+ nie łączą się z Wi-Fi innych routerów niż Huawei – brak internetu

olaf1255 26 Gru 2025 19:08 333 11
REKLAMA
  • #1 21790571
    olaf1255
    Poziom 10  
    Witam szanowne grono, zwracam się do was z dość dziwnym problemem dotyczącym łączenia się z Internetem po Wi-Fi. Miewałem problemy z Internetem i myślałem, że to wina dostawcy, ale bardzo szybko się okazało, że to jednak nie jego wina, tylko wina mojego Wi-Fi (kablowo wszystko działa idealnie). Telefon łączy się z każdym Wi-Fi, ale laptopy mają problem z tymi samymi sieciami Wi-Fi.
    Router od dostawcy to Huawei pod światłowód 2.4/5 GHz i z nim nie ma problemu w ogóle, ale jak mam się połączyć z Wi-Fi jakiegoś innego routera obojętne jakiego producenta, to już jest problem, albo się w ogóle nie łączy, albo się połączy, ale bez Internetu. I tu mam do was pytanie, o co w tym chodzi. Ps. nie ma znaczenia jaki to laptop, tylko wszystko jest na Windows 10 w górę. Pozdrawiam
    AI: Czy na tych innych routerach, z którymi laptopy mają problem, pojawiają się jakieś konkretne komunikaty o błędzie podczas próby połączenia? Jeśli tak, to jakie?
    Nie można się połączyć, lub brak dostępu do Internetu.
    AI: Czy problem występuje zarówno na sieciach 2,4 GHz, jak i 5 GHz oraz niezależnie od typu zabezpieczeń (WPA2, WPA3)?
    Niezależnie od zakresu, jak i zabezpieczeń.
  • REKLAMA
  • #2 21790816
    pawelklosmobile
    Poziom 19  
    Ocena: 47
    Sprawdź czy masz wyłączone IPv6...
  • #3 21790851
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2511
    Narysować schemat połączeń. Zaznaczyć każdy port. Zaznaczyć każdy adres IP urządzeń sieciowych.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #4 21791175
    olaf1255
    Poziom 10  
    Wyłączyłem właśnie IPv6, zresetowałem wszystko i nic to nie zmieniło. Połączyłem właśnie telefon i laptopa pod ten sam router, i telefon normalnie dostał IP i internet normalnie działa, a laptop wcześniej nie dostał IP, a za drugim razem dostał IP, ale brak dostępu do internetu, za to po dłuższej chwili zadziałał i jak rozłączę i połączę to jest powtórka. Dla jasności sprawdzane na różnych routerach i komputerach i jest to samo.

Dodano po 17 [minuty]:

Tak to wygląda jak screen, ale za to mały postęp jest, że jak dłużej zostanie w takiej postaci, to dostanie w końcu internet. Zapomniałem dodać, że pomimo braku dostępu do internetu jest dostęp do sieci lokalnej, o dziwo.
    Załączniki:
    • Laptopy z Windows 10+ nie łączą się z Wi-Fi innych routerów niż Huawei – brak internetu Zrzut ekranu (5).png (28.04 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 21791224
    IC_Current
    olaf1255 napisał:
    Wyłączyłem właśnie IPv6,

Nie wiem co by to miało zmienić przy takich objawach?

Ale dalej się nie pofatygowałeś:
    IC_Current napisał:
    Narysować schemat połączeń. Zaznaczyć każdy port. Zaznaczyć każdy adres IP urządzeń sieciowych.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #6 21791278
    olaf1255
    Poziom 10  
    Router dostawcy (Wi-Fi 2,4/5 GHz) i tu wszystko działa. DHCP > switch kablowy (wszystko OK) > router Wi-Fi TP-Link WR841N (wyłączone DHCP, ustawiony w Smart IP przerzuca IP z głównego routera) i bez znaczenia, czy włączę DHCP na nim czy nie - jest to samo. Cała adresacja idzie z routera dostawcy, mam do niego dostęp i dostawca nic mi nie narzuca.
  • #7 21791290
    IC_Current
    Jak grochem o ścianę:
    IC_Current napisał:
    Zaznaczyć każdy adres IP urządzeń sieciowych.

Dodano po 55 [sekundy]:

IC_Current napisał:
    Zaznaczyć każdy port
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 21791294
    olaf1255
    Poziom 10  
    Wszystko ma dynamicznie przydzielane IP. Switch przerzuca IP dalej, nie ma swojego adresu, choć jest zarządzalny

Dodano po 3 [minuty]:

Czekaj, czekaj, bo teraz trochę zgłupiałem, włączyłem przydzielanie IP na tym routerze nieszczęsnym i zaczęły się łączyć, tylko jest jedno pytanie, że cały czas tak to działało i wgl nie było problemu wgl a nic nie było zmieniane w sieci
  • #9 21791316
    IC_Current
    olaf1255 napisał:
    włączylem przydzielanie ip na tym routerze nieszczęsnym i zaczeły sie łączyć tylko jest jedno pytanie ze cały czas tak to działało i wgl nie było problemu

Tak działa wszystko konfigurowane "Smart, a bardziej Fart".
    Prawdopodobnie, tak wynikało z objawów, jakiś "mądry" algorytm, albo "specjalista technik kucharz" nadał adres interfejsu LAN głównego routera innemu urządzeniu i miałeś to właśnie sprawdzić.

Co do Twojej sieci:
    1. Odpuść sobie jakieś "autokonfiguracje" i zrób porządnie "z palca".
    2. Ten 841 przy łączu światłowodowym, to jak koło z Wołgi w Mercedesie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #10 21791335
    olaf1255
    Poziom 10  
    Ten 841 to jest tylko do rozszerzenia Wi-Fi na resztę domu i plac; także przez niego nie przechodzi wiele, gdzie resztę mam po kablu. Do wzmacniaczy sygnału nie mam przekonania, bo to już całkiem żyje własnym życiem. A chodzi mi o to, żeby mieć wszędzie jedną adresację, tylko teraz pytanie, jak zrobić, żeby to w końcu działało, jak powinno. Mam zrobiony taki prymitywny serwerek z komputera.
  • Pomocny post
    #11 21791436
    IC_Current
    olaf1255 napisał:
    A chodzi mi o to, żeby mieć wszędzie jedną adresację, tylko teraz pytanie, jak zrobić, żeby to w końcu działało, jak powinno

https://www.tp-link.com/pl/support/faq/1384/

Zaś najlepiej by było kupić dwa AP z roamingiem a na Huawei wyłączyć WiFi. Wtedy na zgodnych klientach przełączanie między AP odbywa się w bardziej odpowiednich momentach.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 21791444
    olaf1255
    Poziom 10  
    Jedno jest pewne, że muszę jeszcze podszkolić w tej dziedzinie, będąc samoukiem. Dziękuję bardzo za takie zainteresowanie moim problemem, w razie potrzeby będę wiedział, gdzie się zgłosić. Dużo mi pomogłeś. Na razie temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy laptopów z systemem Windows 10 i nowszym, które łączą się bez problemu z routerem Huawei dostawcy internetu (światłowód, pasma 2.4 GHz i 5 GHz), ale mają trudności z połączeniem się z innymi routerami różnych producentów. Objawy to brak połączenia lub połączenie bez dostępu do internetu. Połączenie kablowe działa poprawnie, a urządzenia mobilne łączą się z tymi samymi sieciami WiFi bez problemu. Problem nie zależy od modelu laptopa, a jedynie od wersji systemu operacyjnego. Brak szczegółowych komunikatów błędów poza informacją o braku dostępu do internetu. Dyskusja nie zawierała rozwiązań ani dodatkowych sugestii dotyczących konfiguracji sieci, sterowników czy ustawień systemowych.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA