logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Laptop nie łączy się z WiFi, działa tylko po wcześniejszym połączeniu z inną siecią

jakud2009 21 Lis 2025 17:56 267 6
REKLAMA
  • #1 21758264
    jakud2009
    Poziom 2  
    Witam, mam problem. 1 laptop, 2 różne karty sieciowe, 2 różne systemy na różnych dyskach, a problem stale ten sam. Nie mogę podłączyć się do swojej sieci WiFi (Home_KD). To znaczy, jeśli wcześniej połączę się z inną siecią, to wtedy się łączy, ale muszę robić hotspota z telefonu, żeby połączyć się z WiFi, więc bez sensu. Na routerze filtrowanie MAC wyłączone. Z takim czymś się jeszcze nie spotkałem i nie mam pomysłu, dlaczego tak się dzieje. Przekopałem kilka forum, ale żadne rozwiązanie mi nie pomaga. Router to Huawei OptiXstar EG8145B7N-50.

Komunikat „Nie można połączyć się z tą siecią” obok sieci WiFi Home_KD w systemie Windows
    Laptop HP podłączony do sieci Wi-Fi Home_KD z systemem Windows 10
    Komunikat błędu połączenia WiFi z siecią Home_KD na laptopie z Windows 7
    AI: Jakie dokładnie systemy operacyjne masz zainstalowane na laptopie (np. Windows 10, Windows 11, Linux – jaka dystrybucja)?
    Windows 7 Ultimate - użytkowany na co dzień, Windows 10 był zainstalowany w celu diagnostyki na 2. dysku
    AI: Czy podczas próby połączenia z siecią Home_KD pojawiają się jakieś konkretne komunikaty o błędach lub statusie połączenia? Jeśli tak, to jakie?
    Tak, widoczne na załączniku.
  • REKLAMA
  • #2 21758274
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1693
    Jakie dokładnie szyfrowanie masz wybrane?
    Zrób test:
    -dla testów zrób sieć bez szyfrowania i opisz
  • REKLAMA
  • #3 21758278
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5456
    @jakud2009
    Zdejmij całkowicie hasło z sieci Wi-Fi, zostaw ją niezabezpieczoną i próbuj się połączyć.
    Jeśli się połączy, to już można pewne sprawy pominąć, typu wina starego Windowsa, wina szerokości kanału Wi-Fi, czy nr kanału Wi-Fi itd.

Warto też zrobić i nam to tu przedstawić, szczególnie TEST 1:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3158772.html
  • #4 21758513
    jakud2009
    Poziom 2  
    >>21758278 Otworzyłem dodatkową sieć WiFi, bo mam taką możliwość w routerze otwartą — nadal nie da się połączyć. Przesyłam screeny z aplikacji wskazanych w teście 1. Również próbowałem zmienić adres MAC laptopa, ale to też niczym nie skutkowało. Model routera to HUAWEI EG8145B7N-50

Komunikat systemu Windows: nie udało się połączyć z siecią WiFi o nazwie HP
    Zrzut ekranu z aplikacji Acrylic Wi-Fi Home z listą dostępnych sieci Wi-Fi i ich parametrami
    Zrzut ekranu z Xirrus Wi-Fi Inspector pokazujący wiele wykrytych sieci bezprzewodowych
    Zrzut ekranu z aplikacji inSSIDer pokazujący listę dostępnych sieci Wi-Fi
  • REKLAMA
  • #5 21758560
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5456
    jakud2009 napisał:
    Otworzyłem dodatkową sieć WiFi, bo mam taką możliwość w routerze otwartą — nadal nie da się połączyć.

Uruchom jakiś Linux albo Windows portable i próbuj łączności.
    Jak połączy na portable, to Windows do instalacji na czysto/od nowa.
  • #6 21758628
    madmarmot
    Poziom 14  
    Ocena: 24
    Spotkałem się z sytuacją, kiedy laptop z okolic 2013 roku z kartą b/g/n na Windows 8, nie umiał się połączyć z wifi z wymienionego liveboxa z wifi 6. Pomogło wyłączenie wif6 i dopiero wtedy laptop się połączył.
  • REKLAMA
  • #7 21770955
    ArnoId
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Home_KD, ustaw na WPA2-PSK ONLY (bez WPA3 i bez Mixed). Ustaw kanał 5 GHz na 40 MHz i kanał, np. 36 lub 40.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy laptopa z dwiema kartami sieciowymi i dwoma systemami operacyjnymi (Windows 7 Ultimate i Windows 10) na różnych dyskach, który nie łączy się bezpośrednio z siecią WiFi o nazwie Home_KD na routerze Huawei OptiXstar EG8145B7N-50. Połączenie jest możliwe tylko po wcześniejszym połączeniu z inną siecią, np. hotspotem z telefonu. Router ma wyłączone filtrowanie MAC. Próby rozwiązania problemu obejmowały testy z siecią bez szyfrowania, zmianę adresu MAC laptopa oraz uruchomienie systemu z nośnika przenośnego (Linux lub Windows portable), jednak bez skutku. Zasugerowano wyłączenie WiFi 6 na routerze, gdyż starsze karty sieciowe mogą mieć problemy z kompatybilnością. Rekomendowano także ustawienie zabezpieczeń sieci na WPA2-PSK ONLY bez WPA3 oraz konfigurację kanału 5 GHz na 40 MHz i wybór kanału 36 lub 40, co może poprawić stabilność połączenia.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA