logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tonsil z Yamaha AS501 czy Marantz PM6007 – który wzmacniacz lepiej gra z tymi kolumnami?

wlodekg0 27 Gru 2025 07:29 339 12
REKLAMA
  • #1 21790835
    wlodekg0
    Poziom 9  
    Ocena: 13
    Tonsil Maestro III, te kolumny kupiłem kiedyś jako zestaw dedykowany od Tonsila w zestawie z wzmacniaczem Yamaha AS501. Nie jestem jakimś tam znawcą, amatorem raczej, ale w różnych forach internetowych oraz „fachowych” pismach zarówno wzmacniacz, jak i kolumny mają dobre lub bardzo dobre recenzje, jak i opinie. Nawet ten wzmacniacz był polecany do w.w. kolumn. Niestety, jak na moje ucho, to po prostu brakowało basu, dlatego posiłkowałem się subwooferem. Jest lepiej.
    Ale zadowolony nie jestem. Nie słucham głośno, pokój do 15 m².
    Teraz widzę, że Tonsil sprzedaje te kolumny razem z Marantz PM6007. Poczytałem trochę: wzmacniacz mniejszej mocy, ale ma podobno lepszy bas.
    Ma ktoś doświadczenie z tym wzmacniaczem? Yamaha czy Marantz? Ma sens wymiany?
  • REKLAMA
  • #2 21790907
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3805
    Trudno ocenić zdalnie, jakie brzmienie będzie dla Ciebie lepsze. Chyba najprościej wypożyczyć wzmacniacz Marantz do odsłuchu we własnym systemie i po prostu porównać? Możesz także zakupić wzmacniacz przez sieć i jeśli nie spełni Twoich oczekiwać po prostu zwrócić go bez opłat i konsekwencji. Jednak moim zdaniem, zdecydowanie lepsze efekty uzyskasz wymieniając kolumny. Chociażby budżetowe, łatwo dostępne i osiągalne w zbliżonym budżecie Pylon Audio Pearl zagrają lepiej. Zresztą jest więcej kolumn, które zagrają zdecydowanie lepiej od Maestro III. Szczególnie, jeśli weźmiesz pod uwagę także ofertę kolumn z drugiej ręki. Być może warto także brać pod uwagę zestawy podstawkowe, które w 15 metrach kwadratowych będą wystarczające.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 21790954
    osiniak75
    Poziom 35  
    Ocena: 542
    Jak masz ustawione te kolumny? W tak małym pokoju ciężko uzyskać dobry bas. Najlepszy bas przeważnie pojawia się za kolumnami, lub tylko w określonych miejscach pokoju. Zmiana na inny wzmacniacz pewnie nie wiele tu zmieni bo Yamaha A-S501 na brak basu nie choruje, szybciej zadziała zmiana kolumn na mniejsze podłogówki lub podstawki. Przerabiałem temat kilkukrotnie, wymieniałem wzmacniacze i czym mocniejszy wzmacniacz z niższym basem to basu było mniej.
  • #4 21791706
    wlodekg0
    Poziom 9  
    >>21790954 Chyba macie rację, potrzebna zmiana kolumn. Rozglądałem się już i waham się pomiędzy Klipsch RP-600M II a Dali Oberon 3.
  • REKLAMA
  • #5 21792063
    Mobali
    Poziom 43  
    Tak jak wskazano wyżej, bardzo dużo zależy od ustawienia kolumn. Szczególnie w mniejszych pomieszczeniach warto więc pobiegać ze sprzętem, poprzestawiać i poszukać jak najbardziej optymalnej lokalizacji dla kolumn. Choć trudno w to uwierzyć, ale czasem zupełnie przyzwoite kolumny dobrej firmy po prostu "nie grają" w jakimś ustawieniu. Bywa też, że teoretycznie znacznie słabszy zestaw zagra w tym samym miejscu zdecydowanie lepiej. Zamiast więc analizować nazwy i wybierać firmy, skoncentruj się raczej na przesłuchaniu kilku zestawów kolumn w swoim pokoju, koniecznie w różnych ustawieniach. Dopiero jak trafisz w kolumny, będzie sens poszukiwania wzmacniacza.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 21792529
    wlodekg0
    Poziom 9  
    Mniej więcej jest tak:
    Stolik z laptopem, filiżanką, okularami i zestawem stereo w tle
  • REKLAMA
  • #7 21792569
    MarcinM2020
    Poziom 22  
    Ocena: 245
    Na szafce stoi subwoofer? Dobrze widzę?

Jak chodzi o brzmienie kolumn, wzmacniaczy to nie da się jednoznacznie napisać.
    1 - każdy ma swoje preferencje i dla jednego brzmienie może być super, dla innego beznadziejne
    2 - na brzmienie zestawy wpływa wiele czynników a najważniejszym jest akustyka pomieszczenia.
    3 - jedyne sensowne rozwiązanie to testowanie, testowanie, testowanie.
    Chyba nikt Ci nie powie że ten zestaw, czy inny zagra pięknie bo tak jak napisałem powyżej, wpływa na to wiele czynników jak i też gust brzmieniowy słuchającego.
  • REKLAMA
  • #8 21793115
    osiniak75
    Poziom 35  
    Odsuń kolumny od ściany, subwoofer postaw na podłodze nawet za kolumnami lub w kącie pokoju. Na ścianie na wprost kolumn coś stoi czy jest pusta ściana? Dobrze by coś stało co zatrzyma, rozproszy dźwięk. Duże kolumny to dużo dźwięku który interferuje w małym pomieszczeniu, może być że kolumny zagrają odstawione metr od ściany co w oczach piękniejszej połowy dyskryminuje takie ustawienie bo nie współgra to z ogólnym feng shui pokoju no chyba że jesteś kawalerem to jest łatwiej nie trzeba tłumaczyć że ten ekran akustyczny na ścianie to must have w tym pomieszczeniu i najnowszy trend w nowoczesnym dizajnie. Ogólnie ciężki temat.
  • #9 21793318
    wlodekg0
    Poziom 9  
    Naprzeciw stoi sofa, dość puchata. Natomiast nie przeszkodzi, że subwoofer będzie za kolumną? Nie ma za dużo miejsca, ale kolumny są odsunięte około 30 cm od ściany.
  • #10 21793380
    osiniak75
    Poziom 35  
    Subwoofer wystarczy że będzie stał w tym samym pokoju, niskie częstotliwości rozchodzą się równomiernie we wszystkich kierunkach. Jak słuchasz na sofie to musisz tak ustawić odległość kolumn od sofy by w tym miejscu uzyskać optymalne niskie tony. Siadasz na sofie w miejscu gdzie słuchasz i powinno grać, głowa pół metra w prawo lub lewo i basu nie ma, podobnie przód tył.
  • #11 21793466
    wlodekg0
    Poziom 9  
    Dzisiaj popróbuję poprzestawiać. Ale generalnie myślę też o zmianie kolumn tych Tonsila na Dali Oberon 5 lub Dali Sonik 5. Akurat tu mogę dokonać zakupu z opcją testowania przez miesiąc i ewentualnego zwrotu.
  • #12 21794364
    Mobali
    Poziom 43  
    wlodekg0 napisał:
    Akurat tu mogę dokonać zakupu z opcją testowania przez miesiąc i ewentualnego zwrotu.
    To zdecydowanie najlepsze rozwiązanie jeśli chodzi o wybór kolumn. I spieszyć się nie warto bo trudno ocenić sprzęt przez kilka dni. Dopiero jak człowiek się osłucha i minie "efekt nowego", zaczyna się słyszeć ewentualne niedociągnięcia i zwracać uwagę na możliwości świadomych korekt, na przykład szukając poprawy brzmienia w innym ustawieniu.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 21816969
    lglowacki44
    Poziom 1  
    Oberon 5 nie gra lepiej od Oberon 3, ponieważ ma mniejsze średnice głośników niskotonowych niż 3-ka, ma tylko trochę więcej mocy, natomiast 3-ka musi stać na podstawkach tak, by wysokotonowe głośniki były na wysokości uszu.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy porównania wzmacniaczy Yamaha A-S501 i Marantz PM6007 w kontekście współpracy z kolumnami Tonsil Maestro III. Użytkownik zauważył brak satysfakcjonującego basu przy użyciu Yamahy, mimo pozytywnych opinii o zestawie, co skłoniło go do użycia subwoofera. Wątpliwości dotyczą, czy wymiana wzmacniacza na Marantz PM6007, który ma mniejszą moc, ale lepszy bas, przyniesie poprawę. W odpowiedziach podkreślono, że akustyka pomieszczenia i ustawienie kolumn mają kluczowe znaczenie dla jakości basu, a zmiana wzmacniacza może nie rozwiązać problemu. Zalecane jest testowanie różnych ustawień i ewentualna wymiana kolumn na bardziej odpowiednie do małego pokoju (ok. 15 m²), np. mniejsze podłogówki lub kolumny podstawkowe. Wspomniano modele Pylon Audio Pearl, Klipsch RP-600M II, Dali Oberon 3 i Dali Oberon 5 jako potencjalne alternatywy. Podkreślono znaczenie odsunięcia kolumn od ścian i optymalnego ustawienia subwoofera. Proponowano także dłuższe testy sprzętu w warunkach domowych, aby ocenić rzeczywiste brzmienie i uniknąć efektu nowości. Wskazano, że Dali Oberon 5 niekoniecznie gra lepiej od Oberon 3 ze względu na mniejsze średnice głośników niskotonowych i konieczność ustawienia Oberon 3 na podstawkach dla optymalnej wysokości głośników wysokotonowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA