logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Napęd PROXIMA P1000 – brak zwalniania prędkości przy pierwszym otwarciu po dłuższym nieużywaniu

gajdek419 28 Gru 2025 21:14 258 2
  • #1 21792305
    gajdek419
    Poziom 18  
    Ocena: 90
    Witam,
    posiadam od 4 lat napęd bramy przesuwnej PROXIMA P1000. Z racji nie tylko konstrukcji samej bramy, korzystam z funkcji zwalniania prędkości przesuwu przy osiągnięciu dystansu 90% zamknięcia oraz otwarcia (po 90% długości brama zwalnia względem początkowej prędkości)
    Działa to nadal bezbłędnie przy zamykaniu ale od kilu tygodni problem pojawia z tą funkcją przy jej otwieraniu.
    Jeżeli brama jest otwierana po kilku godzinach od jej zamknięcia - brama nie zwolni przy otwieraniu (po 90% dystansu). Z kolei każde następne otwieranie (po kilku czy kilkunastu minutach) jest już zgodne z zaprogramowanym zwalnianiem po osiągnięciu tych 90% otwarcia.

Niestety konstrukcja mechanizmu bramy a w zasadzie odbojników, wymaga aby ta funkcja działała przy otwieraniu bo w przeciwnym razie (przy pełnej prędkości otwierania) - mechanizm bramy (odbojnik) blokuje się z napędem.
    Napęd był już resetowany, poprawiane i sprawdzone mocowania krańcówek - nadal to samo.
  • #2 21795775
    Alpha
    Poziom 26  
    Ocena: 459
    Jaka w przybliżeniu jest waga bramy? Przy lekkich bramach producent sugerował mi dokręcanie śruby sprzęgła na osi silnika - znajduje się ona pod płytą centrali.
  • #3 21839544
    gajdek419
    Poziom 18  
    Ocena: 90
    >>21795775 Dziękuje za podpowiedź.
    Na chwilę obecną rozwiązałem temat mechanicznie tzn przesunąłem krańcówką przez co napęd rozłącza się chwilę wcześniej i nie powoduje to już mechanicznego zakleszczenia.
REKLAMA