logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Komputer nie uruchamia się po wyłączeniu, trzeba przekladać kości RAM - Gigabyte GA-H81M-S1 i7-4790

kaminskib7 29 Gru 2025 07:13 141 3
REKLAMA
  • #1 21792509
    kaminskib7
    Poziom 4  
    Witam, nie znalazłem nigdzie odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie, więc zadam je tu. Posiadam PC z płytą główną Gigabyte ga-h81m-s1, procesor i7 4790, RAM 2x8 GB 1600 MHz, zasilacz bequiet 650 W. Problem polega na tym, że każdorazowo po wyłączeniu komputera muszę albo wyciągnąć jedną kość RAM-u, albo zamienić miejscami; korzystając z jednej, również trzeba zmienić slot, aby komputer chciał się ponownie uruchomić, w przeciwnym razie rebootuje się jeszcze przed wczytaniem BIOS-u. Bateria sprawna, resetowałem BIOS; na innych kościach RAM sytuacja wygląda identycznie. Dodam, że komputer zakupiłem używany; podczas oględzin komputer był włączony przed moim przyjazdem. Po przybyciu do domu zastałem podaną wyżej sytuację. Jest szansa, że jest to kwestia ustawień w BIOS-ie, czy raczej płyta główna na śmietnik? Nie chcę mi się go zwracać, bo kosztował 300 zł i wolałbym wymienić ewentualną część.
    AI: Czy próbowałeś aktualizować lub zmieniać wersję BIOSu na płycie głównej? Jeśli tak, to czy problem występował również na innych wersjach?
    Nie
    AI: Czy sprawdzałeś komputer z innym zasilaczem lub mierzyłeś napięcia (np. w BIOSie lub miernikiem), żeby wykluczyć problem z zasilaniem?
    Nie
  • REKLAMA
  • #2 21792571
    Jacck
    Poziom 26  
    Ocena: 103
    Przeczyść sloty pamięci RAM, wyjmij i przeczyść styki procesora. Ten CPU ma TDP na poziomie 84W - jeśli dużo pracował pod obciążeniem a pasta termoprzewodząca nie została w porę wymieniona to mogły się zrobić zimne luty na podstawce procesora.
  • REKLAMA
  • #3 21792594
    kaminskib7
    Poziom 4  
    Udało się naprawić. Problemem była opcja Fast Boot w BIOS-ie, po której wyłączeniu włącza się normalnie.
  • #4 21792595
    kaminskib7
    Poziom 4  
    Wyłączenie opcji fast boot w biosie
REKLAMA