logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Haier HWQ90B416FWB-S eksplozja podczas prania, błąd E07, uszkodzony blat – reklamacja

tarkotka113 29 Gru 2025 13:57 1164 25
REKLAMA
  • #1 21792818
    tarkotka113
    Poziom 2  
    Pęknięty blat kuchenny z kwarcytu nad pralką Haier i poruszonym sprzętem. Pęknięty blat nad zabudowaną pralką Haier z wyświetlonym błędem E07 Pęknięty blat kuchenny z jasnego kamienia, widoczne głębokie pęknięcie. Pęknięcie blatu kwarcytowego z białym przewodem leżącym na jego powierzchni Haier HWQ90B416FWB-S eksplozja podczas prania, błąd E07, uszkodzony blat – reklamacja
    Dzień dobry,

Mamy pralkę Haier od 3 lat. Model: HWQ90B416FWB-S. Robiłam standardowe pranie na programie 56 minut. Nagle usłyszałam huk. Po wejściu do kuchni zobaczyłam zniszczenia jak po wybuchu. Blat z kwarcytu brazylijskiego pękł na 3 kawałki. Czajnik z blatu był wyrzucony na drugą stronę kuchni, pokrywa ekspresu, pojemniki na płyn itd. Pralka wyświetlała błąd E07. Proszę napisać, co się mogło stać. Czy możemy starać się o rekompensatę od firmy Haier za zniszczony blat?
    AI: Proszę podać dokładny model pralki Haier, której dotyczy problem.
    Haier inverter motor steam plus 9 kg
    AI: Czy pralka była zamontowana pod zabudową, czy była wolnostojąca? Czy była prawidłowo wypoziomowana i ustawiona zgodnie z zaleceniami producenta?
    Pod zabudową. Była prawidłowo wypoziomowana.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21792825
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1000
    Dom czy zabudowa wielorodzinna?
    A czy w kuchni jest przyłącze gazu miejskiego/ propan-butanu?
    Czy złącze odprowadzające wodę z pralki ma zawór zwrotny?
    Jak jest z wentylacją kuchni?
    Pozdr.J.
  • #3 21792840
    tarkotka113
    Poziom 2  
    Dziękuję za pytania.
    Mieszkamy w kamienicy. Mieszkanie po generalnym remoncie z nową instalacją elektryczną. Nie mamy gazu. Mamy płytę indukcyjną na prąd.
    Co do wentylacji, to kratka wentylacyjna do komina (specjalnie robiona w czasie remontu, z takim wkładem do komina) plus okap elektryczny nad kuchenką. W kuchni jedno okno.
    Co do przyłącza wody - nie wiem.
  • Pomocny post
    #4 21792850
    adamjur1
    Poziom 42  
    Nie pytam o przyłącze wody tylko odprowadzenie wody z pralki do kanalizacji - tamtędy może dostać się do pomieszczenia gaz z kanalizacji. Co prawda woda w rurze spustowej powinna go zaczopować, ale nie wiemy , jak jest ułożona.
    A jak jest rozwiązane ogrzewanie w w mieszkaniu/budynku?
    Pozdr. J.
  • Pomocny post
    #5 21792855
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6930
    E07 jest powiązany z silnikiem, ale co się tam rzeczywiscie wydarzyło można stwierdzić po jej wyjęciu z zabudowy.

tarkotka113 napisał:
    Czy możemy starać się o rekompensatę od firmy Haier za zniszczony blat?

Próbować zawsze można, ale wątpię w powodzenie tej misji.
  • Pomocny post
    #6 21792877
    adamjur1
    Poziom 42  
    JA nadal szukałbym "gazowej "przyczyny zdarzenia.
    I zawołał służby do sprawdzenia stanu wentylacji, kanalizacji...
    Następnym razem najmniejszym problemem będzie blat....
    Pozdr.J.
  • Pomocny post
    #7 21792881
    gklub
    Poziom 34  
    Ocena: 763
    9kg to duży ładunek.
    Przy złym ułożeniu pralka może podskoczyć/uderzyć w blat powodując pęknięcie?
    Widziałem pralkę przemysłową 2500kg podskakującą 1,5cm po złym zakotwieniu.
  • REKLAMA
  • #8 21792887
    adamjur1
    Poziom 42  
    Cytat:
    9kg to duży ładunek.
    Przy złym ułożeniu pralka może podskoczyć/uderzyć w blat powodując pęknięcie?
    Widziałem pralkę przemysłową 2500kg podskakującą 1,5cm po złym zakotwieniu.

Chciałbym , żeby tylko tak było , ale wysunięty pojemnik na proszki i fragmenty pralki na około raczej sugerują duże rozprężenie wewnątrz. A drzwi do pralki ( drewniane i te do załadunku były otwarte czy to działanie właścicielki?
    Pozdr. J.
  • #9 21792967
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1415
    Dla mnie wygląda to bardziej na wystartowanie silnika na maksymalne obroty bez rozłożenie prania. Jeżeli byłby wybuch to pralka i kuchnia wyglądała by inaczej.
  • Pomocny post
    #10 21793551
    mrice
    Moderator AGD
    adamjur1 napisał:
    I zawołał służby do sprawdzenia stanu wentylacji, kanalizacji...

Wpierw to należy ta pralkę wydostac, rozebrać i zobaczyć co się z nią wydarzyło, później ewentualne służby, co by z siebie durnia nie robić.

adamjur1 napisał:
    ale wysunięty pojemnik na proszki i fragmenty pralki na około raczej sugerują duże rozprężenie wewnątrz.

Wysunięty dozownik przy skaczącej pralce to norma, a to co leży przed niąna podłodze to tacka od ekspresu który stoi nad nią.
  • Pomocny post
    #11 21793622
    Tasior
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Może w praniu była zapalniczka, bądź coś innego co mogło spowodować wybuch.
  • Pomocny post
    #13 21793654
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2050
    Witam,
    Z załączonych zdjęć nie wygląda to na wybuch, przy zamkniętych drzwiach wybuch powinien rozerwać pralkę, skoro aż blat pękł.
    Wybuch na zewnątrz, też nie brak jakichkolwiek wizualnych znaków takiego zachowania.
    Wnioskując z pęknięć blatu, pralka z jakiegoś powodu podskoczyła, z układu pęknięć można wnioskować o punkcie pierwszego dużego uderzenia.
    Jaka jest/była przestrzeń między pralką a blatem?
    Czy jesteś w stanie odnieść się, porównując do innych prań, w jakim czasie od załączenia to się stało? Dokładniej chodzi mi o to, co w danej chwili mogła robić pralka = co wymagał program w tym czasie, czy to było pranie, wirowanie itd.
    Bez wysunięcia pralki się nie obejdzie, wtedy można wnioskować o tym, co jest odpowiedzialne za uszkodzenie, nie zdziwiłbym się, gdyby było tam silne wybrzuszenie na obudowie, np. urwany bęben czy jego łożysko.
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #14 21793655
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3337
    Ja też obstawiam uszkodzenie przy wirowaniu. Pęknięcie krzyżaka czy mocowania bębna i efekt jak na zdjęciach. 1000-1200 RPM przy masie kilku z bębnem może być ponad 10 to spora energia.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #16 21793718
    mrice
    Moderator AGD
    xury napisał:
    Pęknięty krzyżak na 99%

Na 99% nie, krzyzak czegos takiego nie zrobi. Prędzej jakieś zerwanie mocownia amortyzatora, albo górnego balastu.
  • Pomocny post
    #17 21793727
    cranky
    Poziom 30  
    Ocena: 397
    Jeśli minął okres gwarancji - na odszkodowanie nie ma szans. Jeśli było wykupione dodatkowe ubezpieczenie po gwarancji - trzeba sprawdzić w warunkach ubezpieczenia (również kto ma dokonać oględzin).
    Albo krzyżak urwał sie na maksymalnych obrotach, albo sterowanie tak bardzo rozkręciło obroty bez sprawdzania bicia na tacho, że krzyżak urwało.
    W sumie blat mogło by rozwalić i bez wybuchu. Długotrwałe stukanie w poprzeczkę koło szufladki powinno z czasem dać radę.
  • Pomocny post
    #18 21793783
    Chris_W
    Poziom 39  
    Ocena: 1048
    Nie widać żadnego wybuchu.
    Pralka skakała, nie miała luzu od blatu to go "podrzuciła" w górę - tak to widać.
    edit: jeszcze jest opcja że spuchł parkiet pod spodem (bo coś sobie kapało) uniosło pralkę i skończył się luz nad pralką, a wibracje zrobiły swoje. ;)
  • Pomocny post
    #19 21794368
    strucel
    Poziom 36  
    Ocena: 621
    Jak jest w tych pralkach para uzyskiwana? Jest tam jakiś zbiornik ciśnieniowy? Może jakieś zawór się zablokował kamieniem czy grzałka się nie wyłączyła.
  • Pomocny post
    #20 21794796
    Mastertech
    Poziom 30  
    Ocena: 385
    Ale ona pisze że wybrała program prania standardowego, pary w nim nie wytwarza.
    Dziwne że nie słyszała nic prócz wielkiego boom, chwilę musiało dobrze walić jeśli hipoteza o urwanym krzyżaku czy amortyzatorze jest prawdziwa.
  • #21 21796148
    tarkotka113
    Poziom 2  
    Dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi. Jeszcze nie znam przyczyny tej awarii. W najbliższych dniach ma pojawić się serwisant z firmy ubezpieczeniowej.

Co do jednego z pytań: wydaje mi się, że słyszałam wirowanie, nim się to wydarzyło. Wszystko działo się bardzo szybko. Wsad był mały, nie było dużo ubrań. Standardowe pranie.
  • #22 21796346
    jozek_i
    Specjalista AGD
    Ocena: 184
    Mamy odpowiedź na wirowaniu - pralka skakała i wibracje zrobiły swoje.
    Po co pralkę zabudowywać do mebli, przede wszystkim tak pasywnie, bez luzu? Zawsze coś może się popsuć: amortyzator, krzyżak albo złe ułożenie prania. Szkoda mi tej klientki.
  • #23 21796754
    zhudomel
    Specjalista AGD
    Ocena: 3372
    tarkotka113 napisał:
    Wsad był mały, nie było dużo ubrań

No właśnie i nierównomiernie się rozłożyło przy wirowaniu. Do tego brak luzu do blatu.
  • #24 21796760
    adamjur1
    Poziom 42  
    Cytat:
    No właśnie i nierównomiernie się rozłożyło przy wirowaniu. Do tego brak luzu do blatu.

I tak przez trzy lata ?
    Pozdr. J.
  • #25 21797774
    mrice
    Moderator AGD
    tarkotka113 napisał:
    wydaje mi się, że słyszałam wirowanie, nim się to wydarzyło. Wszystko działo się bardzo szybko. Wsad był mały, nie było dużo ubrań.

Małe wsady potrafią doprowadzić do skakania pralki, choć ja i tak obstawiam, że coś się weń urwało.
  • #26 21798327
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Ocena: 1005
    mrice napisał:
    Małe wsady potrafią doprowadzić do skakania pralki, choć ja i tak obstawiam, że coś się weń urwało.

Być może tak jest w niektórych pralkach. W mojej, jeżeli wsad nie ułoży się prawidłowo to to opcja wirowania nie zadziała i wsad wyjmuję nieodwirowany.

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Haier HWQ90B416FWB-S po trzech latach użytkowania podczas standardowego programu prania (56 minut) nagle wydała głośny huk, co spowodowało pęknięcie blatu kuchennego z kwarcytu brazylijskiego oraz rozrzucenie przedmiotów na blacie. Pralka wyświetliła błąd E07, który jest powiązany z silnikiem. Analiza zdjęć i opisów wskazuje, że nie doszło do wybuchu wewnątrz pralki, lecz prawdopodobnie do gwałtownego podskoku urządzenia podczas wirowania, co mogło być spowodowane uszkodzeniem elementów mechanicznych takich jak amortyzatory, mocowania bębna lub górny balast. Wskazywano także na możliwość zerwania krzyżaka bębna, choć nie jest to pewne. Brak luzu między pralką a blatem oraz nierównomierne rozłożenie wsadu mogły nasilić wibracje i skutkować uszkodzeniem blatu. W mieszkaniu nie ma gazu, a wentylacja jest prawidłowa, co wyklucza przyczynę gazową. Zalecane jest wyjęcie pralki z zabudowy i dokładna inspekcja serwisowa, a także sprawdzenie warunków gwarancji i ewentualnego ubezpieczenia w kontekście roszczeń za uszkodzony blat.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA