logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Urmet Miwi – jak podłączyć domofon do czterożyłowej instalacji? Zdjęcia w opisie

droker 29 Gru 2025 19:17 201 11
REKLAMA
  • #1 21793129
    droker
    Poziom 6  
    Jak podłączyć domofon Urmet Miwi?
    Mam czterożyłową instalację.
    Zbliżenie na pięć kolorowych przewodów: czarny, czerwony, biały, niebieski i ekranowany

Domofon, kabelki zostały od kogoś.
    Wnętrze domofonu Urmet Miwi 1132 z widoczną płytką i podłączonymi przewodami.
    AI: Jaki dokładnie model domofonu Urmet Miwi posiadasz (numer/model z obudowy lub instrukcji)?
    Urmet Miwi 1132
    AI: Jakie kolory mają przewody w Twojej instalacji i czy wiesz, do czego były wcześniej podłączone?
    Czarny, czerwony, zielony (lub niebieski), biały i oplot.
  • REKLAMA
  • #2 21793154
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Ocena: 2066
    Daj zdjęcie kasety przywoławczej, przy drzwiach wejściowych do budynku, z której dzwoni się do mieszkań.
  • REKLAMA
  • #3 21793159
    droker
    Poziom 6  
    Będę wracał, to wrzucę. Kupiłem też Cyfral nowy analogowy. Może tu będzie prościej podłączyć.
  • Pomocny post
    #4 21793160
    dzidek1968
    Poziom 28  
    Ocena: 388
    Same kolory nic nie powiedzą. Z tego co pamiętam, to w 4-żyłowych instalacjach otwieranie realizowane było linią mikrofonu (ale może być różnie).
    Postaraj się najpierw znaleźć masę (często bywała to żyła niebieska). W tym unifonie masę podpina się pod 6. 2 to mikrofon, 1 słuchawka, CA wzywanie. Próbuj podłączyć jedną żyłę do 6, a innymi dotykaj do 1. Jak usłyszysz dźwięk z dołu, znaczy że jedna z żył to masa. Jeśli dobrze trafiłeś z podpięciem pod 6, to jedna z pozostałych dwóch będzie mikrofonem, więc podpinając ją do 2 powinieneś słyszeć siebie, jak gadasz do unifonu. W przypadku braku dźwięku zamień 1 z 6 i próbuj drugi raz. Najlepiej robić to z kimś, wtedy masz pewność, że na dole cię słychać :-). Czwarta żyła to wzywanie. I teraz powiem tak: nie mam pewności (dawno tym się zajmowałem), ale wydaje mi się, że żyłę mikrofonu powinieneś podłączyć do 9, a zwora na płytce ma być nieprzecięta. Wtedy naciskając guzik otwarcia zwierasz żyłę mikrofonu do masy, a centrala otwiera rygiel.
    Niech mnie ktoś poprawi, jeśli się mylę. Bawiłem się tym chyba z 15 lat, ale to było jakieś... 13 lat temu ;-). Poza tym ja miałem w konserwacji tylko instalacje 5-przewodowe lub pierwsze cyfrowe 2-żyłowe.
  • REKLAMA
  • #5 21793161
    droker
    Poziom 6  
    Obudowa urządzenia ze zdjętą pokrywą, widoczna płytka PCB i przewody

Spróbuję.

>>21793154
    Panel domofonowy z ekranem LCD i podświetlaną klawiaturą numeryczną.
  • Pomocny post
    #6 21793193
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Masz niewłaściwy unifon.
  • #7 21793203
    droker
    Poziom 6  
    Zawsze miałem ten stary domofon. Później nie wymieniałem. A jaki powinien być? Czy ten Cyfral byłby OK?
  • Pomocny post
    #8 21793206
    Ircys
    Specjalista Domofony
    droker napisał:
    Zawsze miałem ten stary domofon. Później nie wymieniałem.

To znaczy, że "przespałeś" modernizację do wersji cyfrowej.

droker napisał:
    A jaki powinien być, czy ten Cyfral byłby ok?

Ani Urmet, ani Cyfral nie są właściwe.
    Pasujący unifon: https://www.aco.com.pl/produkty/ins-up720b-un...adycyjnym-odkladaniem-sluchawki-na-2-zaczepy/
  • #9 21793212
    droker
    Poziom 6  
    OK, dzięki. Tylko czy te kable będą OK w ścianie, bo spółdzielnia nic nowego nie ciągnęła do mieszkań?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 21793218
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Cyfrowy system spokojnie działa na starym okablowaniu, tylko musi być ono sprawne.
  • #11 21793225
    droker
    Poziom 6  
    Jeszcze raz dziękuję i przepraszam za kłopot.
  • #12 21793229
    droker
    Poziom 6  
    Okazało się, że wymienili centralę na cyfrową, a ja podłączałem domofony analogowe. Fachowcy na szczęście mi tu pomogli. Jeszcze raz dziękuję.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia domofonu Urmet Miwi 1132 do istniejącej czterożyłowej instalacji. Użytkownik posiada przewody w kolorach: czarny, czerwony, zielony (lub niebieski), biały oraz oplot, jednak nie zna ich wcześniejszych połączeń. Problem polega na prawidłowym przyporządkowaniu przewodów do zacisków domofonu, aby zapewnić poprawną komunikację i zasilanie urządzenia. Wskazano konieczność identyfikacji funkcji poszczególnych żył (np. zasilanie, sygnał dzwonka, masa, mikrofon, głośnik) zgodnie z dokumentacją techniczną modelu Urmet Miwi 1132. Zalecane jest wykorzystanie schematów podłączenia dostępnych w instrukcji producenta lub na stronach technicznych, aby odpowiednio dopasować przewody do terminali domofonu, uwzględniając specyfikę czterożyłowej instalacji i ewentualne różnice kolorystyczne przewodów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA