logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowanie kotłem Vaillant EcoTec Pro 28 (2014) przez Home Assistant – eBUS czy przekaźnik?

Huzar001 29 Gru 2025 23:37 441 2
  • #1 21793385
    Huzar001
    Poziom 11  
    Ocena: 17
    Mam kocioł Valliant Eco tec pro 28. Pierwsze cztery cyfry numeru seryjnego to 2114 - czyli jeśli dobrze rozumiem to model z 2014 roku. Obecnie posiadam termostat Honeywell Cms921b1042
    Chciałbym uruchomić serwer home assistant i między innymi używać go do sterowania temperaturą w domu - głowice przy grzejnikach sterowane z ha.
    I widzę 2 opcje:
    1. W miejsce obecnego termostatu (przy piecu jest odbiornik, który jak widzę ze schamatu zwiera/rozwiera obwód), wstawić jakiś włącznik sterowany z ha, tak żeby uruchamiał piec w momencie gdy trzeba będzie grzać.
    2. Zastanawiam się nad możliwością wykorzystania ebus. Tylko czy jest sens? W sensie, czy w moim piecu będzie dostępna modulacja płomienia, sterowanie temperaturą wody, chciałbym zdalnie sterować temperaturą wody w kranie.
  • #2 21793403
    YarCyś
    Poziom 15  
    Ocena: 24
    O sterowaniu eBus się nie wypowiem, choć wątpię w możliwość sterowania zdalnego temperaturą CWU. Powiem o termostatach Honeywell, bo je znam bardzo dobrze. W mojej opinii to jedne z najlepszych termostatów na rynku kiedykolwiek. Jest Honeywell i długo, długo nic. One się świetnie uczą instalacji i potrafią przewidywać, kiedy mają się włączyć, abyś miał komfort. Przerabiałem ich wiele, mam z ich automatyką ciepłowniczą do czynienia na co dzień, i to jest najwyższa światowa półka. Więc zastanów się, czy Home Assistant na pewno jest potrzebny. Bo nie zdziwiłbym się, jeśli HA będzie działał gorzej i drożej od zwykłego termostatu Honeywell.
  • #3 21793435
    Huzar001
    Poziom 11  
    Ocena: 17
    Co w nich takiego Super? Ten mój to jakiś, podstawowy model. W zasadzie działa na zasadzie włącz, jak temperatura spadnie, wyłącz jak osiągnie zadany poziom. Jedyne co to ma funkcje ustawienia temperatury zależnie od dnia tygodnia /godziny. Ale ja różnie do domu wracam, to jak wychodzę to albo wyłączę całkiem, albo zmniejszę o 2-3 stopnie.
REKLAMA