logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zerowanie gniazd w instalacji TN-C – czy warto i jak bezpiecznie wykonać tymczasowo?

mortpp 30 Gru 2025 21:27 315 1
REKLAMA
  • #1 21794190
    mortpp
    Poziom 1  
    Dzień dobry,

z góry zaznaczam - mowa wyłącznie o rozwiązaniu tymczasowym i planuję pełny remont instalacji w ciągu najbliższych kilku miesięcy.

Mam dom rodzinny z instalacją TN-C, gdzie większość gniazd jest bez bolca, gniazda z uziemieniem wyłącznie w kuchni, łazienkach, pralni (zakładam, że wyzerowane). Od 25 lat regularnie do tych gniazd bez uziemienia są połączone listwami sprzęty wymagające uziemienia typu komputery itd., czy ostatnio bieżnia.

W związku z tym mam dwa pytania:
    1. Czy zerowanie tych gniazd ma sens i zapewni realistycznie dodatkową ochronę, ew. czy może zaszkodzić? (na logikę powinienem to zrobić, ale też zdaję sobie sprawę, że czasem lepsze jest wrogiem dobrego)
    2. Czytałem, że wszystkie gniazda w pomieszczeniu powinny być wyzerowane - mowa o pomieszczeniu czy obwodzie? Czy to kwestia konkretnego zagrożenia, gdy są różne gniazda czy "tylko" pewności, żeby nikt nie podłączył sprzętu do złego gniazda?
    AI: Czy masz dostęp do przewodów w gniazdach i czy jesteś w stanie samodzielnie wykonać zerowanie (tzn. czy wiesz, które przewody są fazowe, a które neutralne), czy raczej planujesz zlecić to elektrykowi?
    Mam dostęp, planuję to zrobić samemu.
    AI: Jaki jest ogólny stan techniczny instalacji - czy przewody są aluminiowe czy miedziane, czy są widoczne ślady zużycia lub uszkodzeń, oraz czy w rozdzielnicy są zamontowane wyłączniki różnicowoprądowe lub inne nowoczesne zabezpieczenia?
    Miedziane przewody, instalacja remontowana "dorywczo", brak wyłączników różnicowoprądowych (TN-C).
  • REKLAMA
  • #2 21794205
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6651
    A zapytam niechcący, przypadkiem.
    Ten układ sieciowy TN-C wywnioskowałeś na podstawie gniazd bez "bolca", czy może na podstawie zapisów w umowie z operatorem sieci dystrybucyjnej?
    A może to układ TT?
    Chociaż według profilu to UK, czyli wszystko jest możliwe, wszak przepisy UE tam nie obowiązują.
REKLAMA