logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uziemienie w starej instalacji

piasek1990 11 Kwi 2007 22:08 42737 19
  • #1 3778376
    piasek1990
    Poziom 19  
    Ocena: 46
    Witam
    Mam problem na który myslalem ze bedzie tutaj masa odpowiedzi ale jednak nie moglem jej znalesc. Czasami dotyajac obudowy kom i grzejnika lub czegos z tym zwiazanego (nie wiem jak to napisac ale powinniscie wiedziec o co chodzi) kopie mnie calkiem spory prad. Ostatnio na podstawach elektroniki i elektrotechniki w szkole nauczyciel mowil ze wlasnie na obudowie kompa moga sie zbierac ladunki nawet do 100V. I zeby sie tego pozbyc trzeba miec uziemienie. Powiedzial ze w przypadku starej instalacji trzeba w miejsce bolca podpiac przewod PEN. Zastanawia mnie tylko jedna rzecz, jezeli tak zrobie i przypadkowo polacze bolec z przewodem L to bedzie zwarcie. Mam racje? A jak zrobic takie uziemienie jak sa w nowszych instalacjach? Nie chce uziemiac calego domu tylko moj pokoj bo mam troche tej elektroniki
  • #2 3778389
    J_Bravo
    Poziom 28  
    Ocena: 161
    poczytaj sobie o uziemianiu i o zerowaniu.

w starych instalacjach( 2 przewodowych) stosuje sie zerowanie (zero do bolca)
    w nowych (3 przewodowych) poprowadzony jest osobny przewod (faza, zero, uziemienie)
  • #3 3778408
    ArthurCC
    Poziom 23  
    Ocena: 63
    W przypadku starych dwuprzewodowych instalacji dopuszczalne jest łączenie PEN w gniazdku. Jeżeli połączysz przewód fazowy z bolcem będzie zwarcie i tak być musi. Wtedy bezpiecznik ma wyłączyć prąd. Jeżeli np w urządzeniu wystąpi zwarcie do obudowy, a nie będzie uziemiona, to po dotknięciu takiej obudowy kopnie w najlepszym przypadku.
  • #4 3778631
    piasek1990
    Poziom 19  
    a moznaby zrobic jakis oddzielny przewod do uziemienia??

PS:a brak uziemienia nie ma przypadkiem zwiazku z mimowolnym "odbieraniem" przez moje glosniki radia?
  • #5 3778875
    shulc
    Poziom 22  
    Ocena: 109
    piasek1990 napisał:
    a moznaby zrobic jakis oddzielny przewod do uziemienia??

Jeśli porady kolegów Tobie nie wystarczają, można przebudować instalacje na TN-S a co za tym idzie, wymiana przewodów na 3 żyłowy , zamontowanie RDC, punkt podziału PNE na PE i N uziemić, wtedy będzie jak w nowych instalacjach no i oczywiście drożej :D
    pozdrawiam
  • #6 3778906
    piasek1990
    Poziom 19  
    Bo tego podlaczenia PEN do bolca sie troche boje bo zawsze latwiej zeby mnie walnelo
    Sorry moze mnie zle zrozumieliscie ale chodzi mi o to czy bym nie mogl przyczepic jakiegos kabla do bolca i podlaczyc do jakiejs rurki czegos w tym stylu
  • #7 3778940
    zbyszek_
    Poziom 26  
    W żadnym wypadku tego nie wolno robić.Pozdro
  • #8 3778950
    piasek1990
    Poziom 19  
    no a moglby ktos mi podac jakis sposob (poza podlaczeniem PEN do bolca)zeby nie kluc scian i nie zmieniac instalacji?? Co zeby zrobic uziemienie mam wsadzic kabelek w zieme? :0
  • #9 3778977
    shulc
    Poziom 22  
    żaden kabelek w ziemie to nic nie da, połączenie kabelkiem do rurki , kaloryfera itp. jest zabronione !!!. Połącz przewód PNE ( zerowy ) z bolcem w gniazdku i będzie OK
    pozdrawiam
  • #10 3779141
    tronics
    Poziom 38  
    Ocena: 840
    Ehm, a nie ma tak, że jeśli zakład energetyczny nie oferuje sieci w standardzie TN-S to chyba można wykonać uziom samodzielnie (no prawie :P), na nowych budowach można wykonywać uziomu fundamentowe, na starszych często była płaska taśma wkopana w grunt na głębokość ok 2m i o długości bodajże 10m.
  • #11 3779151
    kanecki
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam. Kolega Shulc raczył opisać system uziemienia ktory nazywa sie TN-C-S a nie TNS ( czyli taki, gdzie instalacja uziemiajaca jest podłaczona do przewodu Neutralnego jeszcze przed Skrzynka bezpiecznikową... ale to tak tylko dla scisłosci... chodzi tylko o nazewnictwo.
    mam pytanie teoretyczne: czy podłączenie uziemienia w gniazdku do przewodu uziemiajacego jest legalne z punktu widzenia przepisów, dalej: czy jest bezpieczne? i dalej co sie stanie jesli do takiego "czegos" podłączymy stara pralke "franie" i ktoregos dnia włżymy wtyczke "odwrotnie"?

Dodano po 7 [minuty]:

Tronic, nie ma tak, ze "plaska tasma tyle i tyle w ziemi i taka lub taka dluga".. wszystko zalezy od tego jak dalego jestes od podstacji, jakosci gruntu... na koniec musisz dokonac pomiaru takigo uziemienia i wtedy jestes pewien. Jesli osiagniesz wartosc ponizej 100Ohm pomiedzy przewodem fazowym i twoim uziemieniem mozesz czuc sie bezpiecznie. 30mA RCD rowniez bedzie dzialac prawidłowo. Pozdrawiam.
  • #12 3779369
    WaldekPrzybyłek
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    "Frania" będzie pracować tak samo - zerowanie przeprowadza się w gniazdku a nie we wtyczce.
    Pozdrawiam.
  • #13 3780557
    piasek1990
    Poziom 19  
    shulc napisał:
    żaden kabelek w ziemie to nic nie da, połączenie kabelkiem do rurki , kaloryfera itp. jest zabronione !!!. Połącz przewód PNE ( zerowy ) z bolcem w gniazdku i będzie OK
    pozdrawiam

No Chyba tak zrobie tylko jeszcze jedna rzecz mnie nurtuje:
    a jezeli w urzadzeniu podlaczonym do tego gniazdka bedzie polaczone uziemienie i jeden z przewodow? zdarza sie takie cos?
  • #14 3783743
    Garcia24
    Poziom 16  
    Ocena: 25
    Żeby przeprowadzić "zerowanie" musisz posiadać sieć TN-C - wtedy podłączasz pod bolec przewód PEN, jeśli posiadasz sieć TT, to masz tylko przewód N, i nie możesz nim zerować bolca. Musisz zrobić miejscowy uziom(przewód PE)
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #15 3783843
    Elmont
    Poziom 26  
    Ocena: 220
    piasek 1990 ,Opisujesz Swój problem Chcesz porady ale niewiemy
    niestety systemu zasilania / TN-C, TN-C-S,TT / a od tego zalezy sposób
    wykonania skutecznego uziemienia ochronnego, z pozoru wydawać sie
    może to mało istotne ale od tego moze zalezeć Twoje zdrowie a czasem
    życie,więc Nielekceważ sobie sposobu wukonania Twojego uziemienia.
    Czytajac Twoje watpliwości domniemywam iż Niejesteś Pewien Swoich
    umiejetnosci,dlatego radze Ci aby to zrobił ktoś kto cokolwiek wie i umie
    a na koniec zrobi pomiary skutecznosci ochrony p.porazeniowej.
  • #16 3784613
    DrSuchy
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Po prostu w gniazdku do bolca podłącz zero (PEN), gdy wystąpi pełne napięcie na obudowie danego urządzenia to wywali bezpiecznik lub wyłącznik nadprądowy (zależy jakie zabezpieczenie posiadasz). To jest najprostszy sposób bez kucia ścian, a dla zabezpieczenia można chyba zastosować różnicówke, ale tego to nie jestem pewien czy w twojej sieci można.
  • #17 3784674
    Pegelmesser
    Poziom 23  
    Ocena: 36
    Nie nie mozna. Juz dziecko kazde wie ze RDC mozna stosowac tylko w instalacji 3-przewodowej! I nie mowi sie o uziemieniu tylko o przewodzie ochronym ktory owszem powinien byc uzimniony w miejscu przylacza gdzie zreszta laczy sie z przewodem neutralnym sieci...Nie robmy tu zamieszania i nie piszmy bzdur wzjaemnie sie zreszta wykluczajacych bo to gmatwa sprawe i zachaczamy wrecz o audiofilie i inne voodoo.
    Zainteresowanym proponuje http://www.edwardmusial.info/
  • #18 3789571
    piasek1990
    Poziom 19  
    Elmont - masz racje ze nie jestem tego pewien, a chcialem to zrobic bo myslalem ze to bedzie w miare latwe i bezpieczne. No jak trzeba kogos doswiadczonego to poprosze sasiada elektryka :)
    dzieki za ostrzerzenie
  • #19 5173261
    Marsal20
    Poziom 13  
    Ocena: 43
    Witam!
    Czy można podczas wymiany instalacji 2-przewodowej na 3-przewodową zrobić taki manewr: na gniazdach L na lewy styk (czarny), N na prawy styk (niebieski), na bolec żółto-zielony. Tak przygotowaną instalację zmostkować żółtozielony do N na początku obwodu na czas oczekiwania na wymianę rozdzielni i montaż RCD
  • #20 5173419
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem uziemienia w starej instalacji elektrycznej, gdzie dotykanie obudowy komputera lub grzejnika powoduje porażenie prądem. W instalacjach dwuprzewodowych (TN-C) stosuje się zerowanie, czyli podłączenie przewodu PEN do bolca w gniazdku, co zapewnia ochronę przed porażeniem poprzez wyzwolenie zabezpieczenia przy zwarciu. Podłączenie bolca do przewodu fazowego (L) powoduje zwarcie i wyłączenie bezpiecznika. W instalacjach trójprzewodowych (TN-S) stosuje się osobny przewód ochronny (PE) uziemiony w punkcie przyłącza, co jest bezpieczniejsze, ale wymaga wymiany instalacji i montażu wyłącznika różnicowoprądowego (RCD). Próby samodzielnego uziemienia poprzez podłączenie przewodu do rur, kaloryfera lub wbicie kabla w ziemię są zabronione i nieskuteczne. Możliwe jest wykonanie lokalnego uziomu fundamentowego lub taśmy uziemiającej, ale wymaga to pomiarów rezystancji i spełnienia norm bezpieczeństwa. W przypadku sieci TT konieczne jest wykonanie własnego uziomu PE, gdyż nie można zerować bolca przewodem neutralnym. Zaleca się, aby instalację i pomiary wykonał wykwalifikowany elektryk. Wymiana instalacji na TN-C-S lub TN-S oraz zastosowanie RCD zwiększa bezpieczeństwo, ale wiąże się z kosztami i pracami modernizacyjnymi.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA