logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Bosch SPV2HKX41E-18 Zmywarka roczna – nietypowy dźwięk podczas cyklu, pojawia się okresowo

Rafael0099 30 Gru 2025 22:03 189 6
REKLAMA
  • #1 21794225
    Rafael0099
    Poziom 3  
    Cześć, zmywarka Bosch SPV2HKX41E-18 około roku, a od kilku dni słyszę taki dźwięk. Co to może być? Dodam, że dźwięk jest tylko w określonych momentach w czasie zmywania.

Panel sterowania zmywarki Bosch z widocznym wnętrzem i numerem modelu SPV2HMX4E1E
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21794235
    ando09
    Poziom 18  
    Ocena: 47
    Brzmi jak działająca zmywarka :D Było tak od zawsze ale nie zwracałeś uwagi wcześniej lub od kilku dni myjesz coś więcej niż dotychczas.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21794246
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2995
    Wszystko jest OK. Tam są „śmigiełka” gdzie podawana pod ciśnieniem woda powoduje ich wirowanie i natryskiwanie wody w różne miejsca zmywarki. I zależy w co trafi woda taki dźwięk wyda. Przy innym ułożeniu naczyń do mycia odgłos może być inny lub go nie być wcale.
  • REKLAMA
  • #4 21795389
    Rafael0099
    Poziom 3  
    Właśnie mam wrażenie, że tego wcześniej nie było albo był cichszy ten dźwięk. Dziękuję za odpowiedź, przyjrzę się, może faktycznie już tak było.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 21795398
    lopr_pol
    Poziom 32  
    Ocena: 489
    Mogło się coś zapchać, dla świętego spokoju sprawdź dysze, sitka itp. czy nie został jakiś papier, pieprz, włókna z mięsa.
  • #6 21795414
    Rafael0099
    Poziom 3  
    Przeczyściłem wszystko, co się dało, bez rozkręcania zmywarki. Jak na razie faktycznie ciszej, będę się jej przyglądał, czy będą się pojawiać jakieś nietypowe odgłosy.
  • #7 21802519
    Rafael0099
    Poziom 3  
    Wyczyściłem wszystko, co się dało, bez rozkręcania bebechów. Włączyłem kilka razy czyszczenie i zmywanie na większą temperaturę.

Podsumowanie tematu

✨ Zmywarka Bosch SPV2HKX41E-18 po około roku użytkowania zaczęła wydawać nietypowe dźwięki pojawiające się okresowo podczas cyklu mycia. Dźwięk jest związany z pracą wirujących śmigiełek, które pod ciśnieniem rozprowadzają wodę, a jego natężenie i charakter zależy od ułożenia naczyń w zmywarce. Zalecane jest sprawdzenie i oczyszczenie dysz oraz sitek z ewentualnych zanieczyszczeń takich jak papier, pieprz czy włókna, co może wpływać na głośność pracy urządzenia. Po oczyszczeniu elementów bez rozkręcania zmywarki oraz uruchomieniu cykli czyszczenia i mycia w wyższej temperaturze, dźwięk uległ zmniejszeniu. Problem najprawdopodobniej nie wskazuje na awarię, lecz na normalne działanie urządzenia z możliwym wpływem ułożenia naczyń i drobnych zanieczyszczeń.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA