logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Odczyt i przenoszenie plików konfiguracyjnych SD w Citroen RT6 9678276480 – jak zrobić?

Norbert_lubin 31 Gru 2025 10:24 774 6
REKLAMA
  • #1 21794490
    Norbert_lubin
    Poziom 17  
    Ocena: 55
    Hey wszystkim , mam do was koledzy prośbę , uszkodziło mi się radio elektronicznie tzn. Radio było już u speców od nawigacji i napraw, wymienili mi kartę SD na nową bo w początkowej wersji po naprawie radio działało 10 min. Po czym przestało grać odesłałem i okazało się że nie opłaca się naprawiać taniej jest kupić drugie . Problem mój polega na tym że zakupiłem drugie radio takie samo z tym że muszę przerzucić pliki konfiguracyjne z tego co było i tu moje pytanie ... Wiem że karta ma ukryte partycję na której są te pliki i wiem że normalnie pod windowsem 7 tego nie odczytam a na pewno już nie zrobię klona karty i nie zadziała na drugim radiu dlatego też chciałem wsadzić radio z nową kartą wgrać oprogramowanie RT6-RT6 FF RNEG-RT6 które to zakupiłem w Citroen salonie software CD 2.86 radio które miałem to 9678276480 i takie samo radio zakupiłem drugie chciał bym poprosić jak odczytać ta kartę którą miałem w swoim radiu tak by zachować wszystko co istotne i co przerzucić z tego Beckapu,jak dodać te pliki konfiguracyjne do nowej karty w nowym radiu tak by wszystko hulało jak powinno . Bardzo proszę o pomoc oraz wszelką możliwą wiedzę na ten temat . Jak będzie potrzeba linuksa gotowy jestem zainstalować na komputerze i podziałać z góry ogromne dziękuję za pomoc .Ps. Nie daje się uruchomić radia ale karta SD czyta się w komputerze .

Co chcę zrobić :

-Odczyt starej karty SD by wyciągnąć plik konfiguracyjny z radia które było wcześniej w aucie .
    -W nowym radiu chcę wsadzić nową kartę SD i zaktualizować radio w samochodzie za pomocą płyty CD z software zakupionym w salonie citroena
    - Po wgraniu software na nowe radio z nowo zapisaną kartą chcę przenieść plik konfiguracyjny ze starej karty która była w radiu poprzednim , które się zepsuło .
    -
  • REKLAMA
  • #2 21794887
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3585
    Możesz zrobić kopię po-sektorową karty, tak samo jak sklonować dowolny dysk twardy, nie ma wtedy żadnego znaczenia jakie są tam partycje i system plików
    Czym to zrobić, Clonezilla, DiskGenius, Norton Ghost, narzędzi jest od groma
  • REKLAMA
  • #3 21795244
    Norbert_lubin
    Poziom 17  
    Super dzięki cenna porada z tym że ja potrzebuje z karty sd wyciągnąć jeden plik konfiguracyjny i do tego muszę wiedzieć który to plik oraz gdzie się znajduje . Masz jakiś pomysł jeszcze bo sam klon nie pozwoli mi zaglądać do ukrytych partycji
  • REKLAMA
  • #4 21795444
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3585
    Spróbuj TotalCommander, w opcjach zaznaczasz "pokaż pliki ukryte" i "pokaż pliki systemowe"
    Jeśli Windows jest w stanie "zobaczyć" system plików na tej karcie to powinno zadziałać
    Jeśli są to partycje linuxowe to możesz użyć DMDE, powinien bez problemu dać sobie radę Link
  • #5 21796378
    Norbert_lubin
    Poziom 17  
    Witaj udało mi się odczytać ukryte partycje za pomoca programu który podałeś w poście , teraz kolejne pytanie który to plik /katalog ten konfiguracyjny ??? może masz jakąś wiedzę ??
  • #6 21797030
    seat21
    Poziom 29  
    Ocena: 398
    zobacz pw i testuj
  • REKLAMA
  • #7 21846400
    Norbert_lubin
    Poziom 17  
    Temat do zamknięcia , wymiana radia na nowe oraz oddanie do specjalistów udało się wszystko przywrucić do oryginału . Pozdrawiam i dziękuję za pomoc .

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem przeniesienia plików konfiguracyjnych z uszkodzonej karty SD radia Citroen RT6 (model 9678276480) na nową kartę w identycznym radiu. Radio po naprawie działało krótko, a naprawa okazała się nieopłacalna, więc zakupiono drugie urządzenie. Kluczowym wyzwaniem było odczytanie ukrytych partycji na karcie SD, które nie są widoczne w standardowym systemie Windows 7. Zaproponowano wykonanie kopii po-sektorowej karty za pomocą narzędzi takich jak Clonezilla, DiskGenius czy Norton Ghost, co pozwala na pełne sklonowanie bez względu na system plików. Jednak autor potrzebował dostępu do konkretnego pliku konfiguracyjnego, więc zasugerowano użycie TotalCommandera z włączonymi opcjami pokazywania plików ukrytych i systemowych lub narzędzia DMDE, które radzi sobie z partycjami linuxowymi. Po zastosowaniu DMDE udało się odczytać ukryte partycje, lecz autor potrzebował wskazówek dotyczących lokalizacji pliku konfiguracyjnego. Ostatecznie problem rozwiązano poprzez wymianę radia i pomoc specjalistów, co pozwoliło na przywrócenie oryginalnej konfiguracji.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA