logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Panasonic multi-split 4,1 kW – czy suma mocy jednostek wewnętrznych 6,0 kW to za dużo?

donniedarko1700 31 Dec 2025 10:38 123 0
ADVERTISEMENT
  • #1 21794497
    donniedarko1700
    Level 1  
    Cześć wszystkim,

Chciałbym prosić o opinię dotyczącą doboru mocy jednostek klimatyzacji typu multi-split.

Konfiguracja wygląda następująco (Panasonic):
    Jednostka zewnętrzna:
    - moc chłodnicza nominalna: 4,1 kW
    - maksymalna moc chłodnicza wg danych producenta: ok. 5,2 kW

Jednostki wewnętrzne:
    - 1 × 2,5 kW (nominalna) do sypialni
    - 1 × 3,5 kW (nominalna) do salonu
    - łączna moc nominalna jednostek wewnętrznych: 6,0 kW
    - chwilowe moce maksymalne jednostek wewnętrznych są jeszcze wyższe (ok. 3,5 kW - 4,2 kW)

Z tego, co rozumiem, to: suma nominalnych mocy jednostek wewnętrznych przekracza nominalną i maksymalną moc jednostki zewnętrznej, zestaw jest dopuszczalny, ale:
    Nie jest możliwe jednoczesne chłodzenie obu pomieszczeń z maksymalną mocą, przy dużym obciążeniu (upał, nagrzane mieszkanie po nieobecności).

Moje pytania do praktyków:
    Czy taki dobór mocy (4,1 kW zewnętrzna vs 6,0 kW wewnętrzne) jest wg Was poprawny projektowo, czy raczej „na granicy”? Niedawno, już po montażu klimatyzacji, testowałem chłodzenie w dwóch pomieszczeniach na raz i wyszło niestety słabo - ochładzanie trwało naprawdę długo, i to w sytuacji jak mamy zimno za oknem. Od tego momentu bliżej przyjrzałem się parametrom jednostek i powiem szczerze, jestem nieco zaniepokojony.
  • ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT