logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Różnice w poborze mocy klimatyzatorów domowych - 307 W a 0,9 kW a 4 kW

Marek merc 02 Mar 2025 21:54 822 27
REKLAMA
  • #1 21463329
    Marek merc
    Poziom 11  
    Ocena: 64
    Witam wszystkich
    Tabliczka znamionowa Mini SpotCooler model FSC03 z danymi technicznymi.

Mam dużą prośbę, chcę kupić klimatyzator domowy, który ma napisane na tabliczce znamionowej, że pobór prądu ma 307 W. Znalazłem ten sam model, który pobiera 0,9 kW.
    Głównie chodzi mi, czy jest to możliwe, aby pobór prądu wynosił 307 W w domowej klimatyzacji przenośnej, dlaczego jest taka duża różnica. Ponieważ przed kupnem chcę być pewien, o co tu chodzi. Znalazłem jeszcze jeden, który pobiera 4 kW.
    Bardzo proszę o informacje.
    Pozdrawiam

Wysyłam zdjęcia do wglądu. Bardzo chcę tylko wiedzieć, czy to może być prawda, że pobiera 307 W.

Tabliczka znamionowa urządzenia klimatyzacyjnego z informacjami technicznymi.
    Przenośny klimatyzator osuszacz domowy Fral Super Cool FSC14.200 4kW
    Tabliczka znamionowa Mini SpotCooler z danymi technicznymi
    Etykieta urządzenia Mini SpotCooler model Super Cool FSC03 z danymi technicznymi.
    Przenośny klimatyzator domowy Fral Super Cool FSC14.200 4kW zamieszczony na stronie internetowej z ceną i ocenami.
  • REKLAMA
  • #2 21463608
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1462
    Jeszcze nie spotkałem "klimatyzatora" tego typu, który by naprawdę działał.

Cykl Carnota.
  • REKLAMA
  • #3 21463794
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 21464040
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6060
    To nie jest tak, że tego typu sprzęt nie działa, ale wymaga odprowadzenia dużej ilości gorącego powietrza na zewnątrz. Ta sama ilość powietrza musi napłynąć do pomieszczenia inną drogą i będzie to powietrze ciepłe.
    Końcowy efekt jest taki, że klimatyzator musi nadrobić straty wydajności, które spowodował, wprowadzając ciepłe powietrze do pomieszczenia. Dlatego w porównaniu z urządzeniem z podziałem na jednostkę zewnętrzną i wewnętrzną musi pobierać więcej mocy, bardziej hałasować i robić wiatr, a i tak zimno będzie tylko blisko klimatyzatora.

rasputnik6502 napisał:
    Musi być jakiś sposób na wyrzucanie ciepła poza pomieszczenie, inaczej nie zadziała. Pomysł z wystawianiem rury przez okno jest słaby, kołdrą to będzie trzeba uszczelnić?
    Uszczelnienie niewiele da, bo to, co klimatyzator wypchnie za okno, musi wrócić do pomieszczenia inną drogą. Uszczelnienie najwyżej zrobi tyle, że będzie wlatywać przez drzwi, a nie przez okno.

Marek merc napisał:
    Mam dużą prośbę, chcę kupić klimatyzator domowy, który ma napisane na tabliczce znamionowej, że pobór prądu ma 307 W. Znalazłem ten sam model, który pobiera 0,9 kW. Głównie chodzi mi, czy jest to możliwe, aby pobór prądu wynosił 307 W w domowej klimatyzacji przenośnej, dlaczego jest taka duża różnica. Ponieważ przed kupnem chcę być pewien, o co tu chodzi. Znalazłem jeszcze jeden, który pobiera 4 kW.
    Odróżnij moc pobieraną z sieci od mocy chłodzenia, sprawdzaj parametry w instrukcji, a nie na tabliczce.

FSC03 pobiera 370 W przy mocy chłodzenia 800 W, wydajność obu wentylatorów to 153 m3/h. Zakładając, że w pomieszczeniu jest 18 °C, a na zewnątrz 30 °C, strumień powietrza chłodzącego spowoduje 610 W strat. Czyli zamiast mocy chłodzenia 800 W uzyskasz niecałe 200 W. Czyli za "wygodę" klimatyzatora "domowego" nie wymagającego instalacji, zapłacisz 4× większym zużyciem energii na jednostkę mocy, nierówną temperaturą w pomieszczeniu, hałasem i przeciągiem.

Widziałem takie urządzenie w działaniu i nie widziałem nikogo, kto używałby je dłużej niż przez kilka dni.
  • #5 21464128
    emarcus
    Poziom 21  
    Ocena: 72
    Marek merc napisał:
    Mam dużą prośbę, chcę kupić klimatyzator domowy, który ma napisane na tabliczce znamionowej...

Prośba może duża (!), ale sensu logicznego niewiele.

Te przenośne, "lokalne" klimatyzatory dają tyle samo efektu chłodzenia pomieszczenia co otwarte drzwi do lodówki albo "pochłaniacz wilgoci". Na dobrą sprawę to jest w zasadzie to samo urządzenie zaopatrzone w inną marketingową etykietę. Owszem, dają tylko kiepski lokalny efekt odczucia nawiewu chłodniejszego i suchszego powietrza, podczas gdy reszta kubatury pomieszczenia utrzymuje tę samą średnią temperaturę, albo temperatura może nawet wzrosnąć (!) z uwagi na dostarczenie pewnej ilości energii do zamkniętego obiektu z tytułu napędu tego urządzenia.

W marketingu handlu publicznego jest generalna zasada: "Każdy towar znajdujący się na rynku znajdzie swojego nabywcę". Cały trick polega na "wmówieniu"/przekonaniu klienta, że reklamowany towar to właśnie dokładnie "TO", czego on potrzebuje.

Jestem w 100 % przekonany, że "zasiane ziarno reklamowe” w kwestii tego urządzenia wcześniej lub później "wykiełkuje" w głowie autora i dokona zakupu tego reklamowanego produktu, chociaż on nie spełnia w żadnym stopniu rozreklamowanej funkcji w pełnym znaczeniu "klimatyzacji".

e marcus
  • #6 21464396
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    emarcus napisał:
    Owszem, dają tylko kiepski lokalny efekt odczucia nawiewu chłodniejszego i suchszego powietrza, podczas gdy reszta kubatury pomieszczenia utrzymuje ta samą, średnią temperaturę, albo może nawet wzrosnąć (!) z uwagi na dostarczenie pewnej ilości energii do zamkniętego objektu z tytułu napędu tego urządzenia.
    Bez rury wyprowadzonej na zewnątrz użytkowanie takiego urządzenia jest bez sensu - z rurą będzie trochę chłodzić.
  • #7 21464462
    Marek merc
    Poziom 11  
    Wtam
    Bardzo dziekuje ci za informacje. Ja w ogóle sie nie orientuje w tych sprawach w takim razie nie mam pojecia jaki mam wybrac
    Klimatyzator. Chodzi mi glownie o ten domowy z rura ale co najwazniejsze aby pobieral jak najmniej pradu
    Najlepiej ponizej 1 kw chce go wsadzic do Kampera .Oczywiscie jesli bys mial cos co ma zapotrzebowanie na maly pobor pradu to proszę daj mi znac.
    Pozdrawiam
  • #8 21464619
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #9 21464792
    Marek merc
    Poziom 11  
    Ok właśnie znalazłem taki klimatyzator ale on nie zda egzaminu. Poniewaz ja kupiłem IVECO DAILY
    I przerabiam go na Kampera jest XXL będę miał okno ale nie otwierane tylko szyberdach i nie wystawie tego za okno.
    Jedynie to interesują mnie domowy przenosny z rurą. A rurę wystawie do podłogi i zrobe otwór. Znalazlem kilka ale i nadal nic z tego nie wiem poniewaz to co cię dowiedziałem to przykładowo 4KW to moc chłodzenia a nie pobor pradu . A mnie interesuje pobor pradu jak najmniejszych się da.
    Wysle ci kilka linków i z tego chce coś wybrać tylko napisz ktury by najmniej prondu pobieral Bus ma jakieś 8m.2 i chce coś do niego dobrać.

https://emultimax.pl/pl/blog-categories/klimatyzacja-i-wentylacja-3

https://erli.pl/produkt/klimatyzator-przenosn...=email&utm_campaign=shop_product_question

https://allegro.pl/oferta/klimatyzator-przeno...32m2-7000btu-wifi-aplikacja-pilot-16775262212

https://allegro.pl/oferta/klim-k9000-przenosny-klimatyzator-3-w-1-9000-btu-bialy-17258896433

https://erli.pl/produkt/klimatyzator-przenosn...2m2-9000btu-osuszacz-apk-wifi-pilot,179383703

https://www.klimatop.pl/klimatyzator-przenosny-fral-super-cool-fsc03-p-958.html

https://uni-lux.eu/fral-super-cool-fsc04-wi-fi/

https://uni-lux.eu/fral-super-cool-fsc09/http...pl/klimatyzator-przenosny-fral-super-cool-fsc

https://www.klimatop.pl/klimatyzator-przenosny-fral-super-cool-fsc03-p-958.html

Myślę że ten ostatni by najmniej pobieral pradu.

Wcześniej wyslalem tabliczkę ktura ma 307W ona mnie najbardziej kreci tylko nadal nie wiem jakie jest zużycie prądu
    Bardzo cie proszę napisz mi dwa słowa on pobiera przykładowo 300W poboru pradu. Nie dziw się ale ja jestem całkiem zielony w tych sprawach . Mimo tego jeszcze raz ci bardzo dziekuje.
  • #10 21464845
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 21464904
    Marek merc
    Poziom 11  
    Sprawa jest taka auto ma przegroc od kabiny tak że odpalanie silnika nie ma sensu. Ja nie będę jeździł na pola namioptowe, tylko gdzie się zatrzymam tam będę stal . Mam zamiar pojechać do Afryki i boje się gorąca. Owszem będę miał solary I pawer bank jeszcze nie wiem jaki ale największej pojemności tak aby klima chodziła min 7 godz w nocy . Myślę że pierwsze muszę kupić power bank a puzniej dobrać klimę. Mimo tego dzięki za info.
    Pozdrawiam serdecznie
  • #12 21464970
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Marek merc napisał:
    Jedynie to interesują mnie domowy przenosny z rurą. A rurę wystawie do podłogi i zrobe otwór.
    A gdzie zrobisz wlot ciepłego powietrza z zewnątrz?

Marek merc napisał:
    Myślę że ten ostatni by najmniej pobieral pradu.
    Nie ciesz się z małego poboru prądu bo jak moc chłodzenia będzie zbyt mała to nie uzyskasz zakładanej temperatury.
    W samochodach osobowych klimatyzacja osiąga po kilka kW a IVECO DAILY to duża puszka więc ilość ciepła które będzie się przedostawać przez ściany będzie dużo większa niż w osobówce.
    Uważam że powinieneś zapytać jakiegoś fachowca od klimatyzacji jak to zrobić, żeby to miało sens. No i przemyśleć izolację termiczną bo w odróżnieniu od osobówki w kamperze da się ją wykonać.

W poprzednim poście oszacowałem że klimatyzator FSC03 zmarnuje 75% mocy chłodzenia którą mógł by uzyskać gdyby chłodzenie parownika nie pobierało powietrza ze środka. Inne podobne konstrukcje będą miały podobne straty, głupia zasada działania to kiepskie parametry.
    Stać cie na to żeby marnować 75%?
  • #13 21464979
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 21465079
    Marek merc
    Poziom 11  
    Sprawa wygląda tak kamper jest bardzo dobrze ocieplony wydałem na ocieplenie 12 tys zl myślę ze jest super ocieplony. Będę miał duże Solary i musze kupić power bank ale jeszcze nie wiem jaki ale kupię o dużej mocy. I wtedy dobiorę klimę według Power banku. Jakieś 4 lata temu bylem z Synem Mercedesem Vito w Dubaju ale spaliśmy w hotelu bo nie było klimy. Mieliśmy jechać do Chin z Synem ale mi zmarł w Sierpniu miał tylko 25 lat i do tej pory nie mogę sie ogarnąć tyle było planów i koniec planów. Teraz musze jakoś tego kampera dokończyć. Pierwszy raz słyszę o klimie na freon wyślij mi jakiś link jak to wygląda i czy w Polsce można kupić.? Ja tylko będę miał prysznic i kuchenkę na propan i tyle i łożko nic więcej nie robie nie mam siły z powodu braku Syna .
    Duże dzięki za info
  • #15 21465171
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #16 21465172
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1462
    rasputnik6502 napisał:
    Ten akurat jest renomowanej firmy Medion

ha ha ha
  • #17 21466062
    Marek merc
    Poziom 11  
    Dziękuję Ci za wyrazy współczucia. Ja dostawałem takie wyrazy od 50 osób i każdemu musiałem tłumaczyć co się stało Syn robił elektronikę BMW I znał masę ludzi. Ciężko mi się ogarnąć ale wiem że on nie wróci tylko ja mogę do niego, i to mnie jeszcze pociesza chwestia czasu. Teraz nie nic robię bo nie dam rady ale wiem że muszę się czymś zająć bo zwariuję.
    Nawet nie wiem jak mam Ci dziękować za tą informację ja jeszcze nie całkiem kontaktuję bo moje myśli są z Synem nie bardzo rozumiem gdzie się montuje ten kompresor mylę ze na dachu jeśli tak to rozumiem że butla z propanem w aucie tylko potwierdzić czy tak ? Jednak zdecyduje się na zakup tej klimy bo to jest super wynalazek, jeszcze raz ci dziękuję ja byłem w Arizonie i przejeżdżałem koło doliny śmierci i wiem jaka tam temperatura ale nie można równać jaka jest w Dubaju to istne piekło nie da się z niczym porównać, podaję Ci mój numer jeśli byś mógł to zadzwoń raczej po południu 511 604 797 zapomniałbym zapytać jak duży pobór prądu chodzi mi ile kw pobiera bo to bardzo ważne bym był wdzięczy abyś się zorientował.Dzwon kiedy ci pasuje od 13.00 do 24.00
    Dzięki

Dodano po 1 [godziny] 21 [minuty]:

https://allegro.pl/oferta/klimatyzator-scienn...etrznej-monoblok-2-93kw-wifi-10hp-15566235481

Z nalazłem coś interesującego tylko nie bardzo wiem ile to pradu pobiera
    Zapomniałem powiedzieć że do klimy tej domowej to bym miał wyjście do rury na zewnątrz tylko nie bardzo wiem ktury by byl leprzy czy ten na propan .Wszystko zależy od poboru pradu.
  • #18 21466675
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #19 21467101
    Marek merc
    Poziom 11  
    Ok teraz jest wszystko wiadomo o co chodzi jeszcze raz ci dziękuję za cierpliwość ale ja nie całkiem jeszcze kontaktuję po stracie Syna . Nie będę Ci więcej głowy zawracał, jeszcze raz duże dzięki.
  • #20 21467581
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4215
    Widziałem (ale to było z pół wieku temu) klimatyzator, który był wstawiony w szybę okna, na zewnątrz grzał, w środku chłodził. A jak ma być coś z rurą, to jedna rura do napływu powietrza, druga do odpływu, i nawet ta pierwsza z izolacją cieplną, a druga z lepszą. Ale to i tak ma taką wadę, że sam klimatyzator wytwarza ciepło i ono ucieka poprzez obudowę do chłodzonego pomieszczenia.

Dla klimatyzatorów może (i powinna) być podana moc elektryczna (pobierana z zasilania), oraz moc cieplna (ile ciepła zabiera z chłodzonego pomieszczenia) - ta druga kilkanaście lat temu była ze 3x większa od tej pierwszej.

Kiedyś - jak jeszcze nie było klimatyzatorów z pompą ciepła - były klimatyzatory chemiczne, zawierające sól glauberską z dodatkiem soli kuchennej - pierwsza topi się w temperaturze 32°C, pochłaniając dużo ciepła, z drugą temperatura topnienia jest niższa. To się przydawało, jeśli w nocy było zimno (wtedy stopiona sól zamarzała, oddając ciepło), a w dzień upał (wtedy się topiła, pobierając ciepło). Ale jak w nocy było za ciepło, to sól nie zamarzała, i potem już nie chłodziła.
  • #21 21467723
    Marek merc
    Poziom 11  
    No tak ale ja o tym nigdy nie słyszałem myślę że znajdę coś co mnie zadowoli najbardziej mnie kreci ten domowy z rura a rurę wyprowadzę do podłogi I tyle . Tylko muszę znaleźć, który najmniej prądu zużywa.
  • #22 21467757
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Marek merc napisał:
    Tylko muszę znalesc ktury naj mniej pradu zużywa.
    Ten który najsłabiej chłodzi. Niestety trudno znaleźć urządzenia które miały by COP drastycznie lepszy od konkurencji.
  • #23 21467810
    Marek merc
    Poziom 11  
    Ja mam w busie jakieś 8m2 to raczej nie trzeba dużej klimy a chodzi male zużycie prądu. Znalazlem jeden ma 307W i z tego co wiem ma pobur 0.8 kw to chyba wynosi 800 W poboru pradu ale ja nie bardzo się na tym znam. Wcześniej wyslalem tabliczkę znamiena.
  • #24 21468016
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Pewnie zużywa 307W, pobiera 800W ciepła i ekspediuje na zewnątrz. Sprawdź, jaką masz izolację cieplną i ile te 800W ochłodzi.

Jeszcze takie sprawy:(1) dla jakiej różnicy temperatur to podano? (2) czy te 800W jest naprawdę, czy po chińsku? (widziałem żarówkę z napisem 55W, która pobierała kilkanaście W, siedziała w latarce opisanej jako megakandelowa, dawała kilkanaście kilokandeli; do tego, akumulator po godzinie przestał działać i nadawał się tylko na złom)
  • #25 21468821
    Marek merc
    Poziom 11  
    Auto jest dobrze ocieplone na 100% jest tam 2 warstwy pianki kalczukoqej . Jesli chodzi o ten klimatyzator to on byl lekko uzywany na OLX ale juz go nie ma. Ale to nic ja sie na tym w ogule nie znam jak nie ktuzy pisza 800W chodzenia ale to mnie nie interesuje ja chce znalesc ten domowy z rura tylko zeby jak najmniej pobieral pradu bo nie wiem jaki pawr ban musze kupic I dobrac do klimy chociaz zeby na malych obrotach dzialal 7 godz tak szukam ale nie bardzo sie orientuje
  • #26 21469088
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Marek merc napisał:
    Auto jest dobrze ocieplone na 100% jest tam 2 warstwy pianki kalczukoqej

To znaczy na ile jest ocieplone, liczbowo? Pianka kauczukowa raczej słabo izoluje, więc pewnie mały klimatyzator niewiele da.
  • #27 21469157
    Marek merc
    Poziom 11  
    Pianka kauczukową dałem i to jest jedna z najlepszych jakie byly na rynku ja wydałem jakieś 8 tys nic lepszego nie ma na rynku.
  • #28 21469312
    _jta_
    Specjalista elektronik
    No dobrze, ale jakie (liczbowo) uzyskałeś ocieplenie? Najlepszym (ale nie najbardziej ekonomicznym) materiałem termoizolującym jest chyba poliizocyjanuran - izoluje około 1,35x lepiej od najlepszego styropianu (i jest bardziej trwały, ale styropian wychodzi taniej). Pianka kauczowowa stosowana jako termoizolacja jest około 1,56x gorsza od poliizocyjanuranu. Natomiast jej zaletą jej dźwiękochłonność.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono różnice w poborze mocy klimatyzatorów domowych, zwłaszcza w kontekście modeli o poborze 307 W, 0,9 kW i 4 kW. Użytkownicy zwracają uwagę na to, że przenośne klimatyzatory wymagają odprowadzenia ciepłego powietrza na zewnątrz, co wpływa na ich efektywność. Wskazano, że klimatyzatory o mniejszym poborze mocy mogą nie zapewniać wystarczającego chłodzenia, zwłaszcza w dużych pomieszczeniach, takich jak kampery. Użytkownicy sugerują, że lepszym rozwiązaniem mogą być klimatyzatory typu split, które mają oddzielne jednostki zewnętrzne i wewnętrzne. Wskazano również na znaczenie izolacji termicznej oraz na konieczność dostosowania zasilania do wymagań klimatyzatora, zwłaszcza w kontekście zasilania akumulatorowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA