logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Beko BDIN38531D Zmywarka nie można domknąć drzwi coś odbija je.

Cylus 31 Gru 2025 15:58 477 5
REKLAMA
  • #1 21794894
    Cylus
    Poziom 9  
    Dzień dobry,
    Dzisiaj pojawił się problem w mojej zmywarce: nie dało się jej zamknąć, coś sprężynuje, a zamek nie "łapie". Sprawdziłem, czy to nie kosze blokują drzwi (wyjąłem je wszystkie) i problem dalej występował, zatem wyjąłem zamek i wygląda on tak:
    Zamek drzwi zmywarki z widoczną sprężyną i podłączonym przewodem
    Jestem w stanie śrubokrętem (kiedy mam go w ręku) odciągnąć go tak, że ten czarny bolec blokuje zatrzask, ale delikatnie wystarczy dotknąć, poruszyć i natychmiast blokada się zwalnia, więc nawet nie jestem w stanie zamontować tego z powrotem w panelu w pozycji odblokowanej. Nie mam pomysłu, co tu jest nie tak, czy możecie coś podpowiedzieć? Co może być problemem?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21794926
    Cylus
    Poziom 9  
    Jak ten czarny bolec jest wysunięty, to nie jest w pozycji otwartej? Czy powinien być jeszcze bardziej wysunięty? Jeśli tak, to w jaki sposób go wyciągnąć bardziej?

Ręka trzyma plastikowy mechanizm z wystającym czarnym trzpieniem i podłączonymi przewodami
  • REKLAMA
  • #4 21795763
    Cylus
    Poziom 9  
    Dobrze rozumiem działanie tego zamka? Jak ten czarny bolec jest wysunięty, to zapadka jest odblokowana?
    Czy może ten element do którego doprowadzone są przewody jest uszkodzony?
    Podpowiedzcie proszę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 21796792
    zhudomel
    Specjalista AGD
    Ocena: 3366
    Nie patrz na ten bolec tylko na mechanizm, który współpracuje z haczykiem w górnej części zmywarki, widocznym na 1 zdjęciu.
  • #6 21799336
    Cylus
    Poziom 9  
    Dziękuję! Masz rację, patrzyłem na ten mechanizm dokładnie odwrotnie, niż on działa... i już wiem, że ten bolec niczego nie blokuje, tylko jest to mikrostyk, który daje znać zmywarce, że drzwi są zamknięte.
    Dziękuję za pomoc!
REKLAMA